Efendimiz Ve Rızkın Temini !

“” Kimseye muhtaç olmamak ve ana-baba çoluk-çocuğunu da muhtaç etmemek için işe gidenin her adımı ibadettir “” [Taberani] Buyurmuş alemlerin yüzü suyu hürmetine yaratıldığı Efendimiz .

Rabbimiz celle celâlûhu bizleri yaratmış ve imtihana tabi tutmuş . Bu imtihanlardan da en çetini rızık , nafaka teminidir . Allah u Teâlâ :

“” Hiç şüphesiz, rızk veren O, metin kuvvet sahibi olan Allah'tır."
Buyurmuştur . Rızkımızın kefili Rabb-ül alem dir . Buna , efendimiz aleyhisselâm da :

“” Rızk için üzülme . Takdir edilen rızk seni bulur “” [ İsfehani ] buyurarak işaret etmiştir . Bizler takdir edilenin bizi bulması için :

“” Kimseye muhtaç olmamak ve ana-baba çoluk-çocuğunu da muhtaç etmemek için işe gidenin her adımı ibadettir “” [Taberani] hadis-i şerifine binaen hareket etmeliyiz . Bununla birlikte bir çok sefer < Evdeki hesap çarşıya uymasa da > yeise kapılmadan , tevekkül üzre üzerimize düşen vazifeleri yapmalıyız .

Çalışmanın ibadet olduğunu Peygamber efendimizin :

“” İbadet on kısımdır dokuzu çalışıp helal kazanmaktır “” [ Deylemi ] hadis-i şerifinden de anlamaktayız . Çalışmalarımızın semeresi bizim beklentilerimize göre değerlendirilirse bunda yanılgıya düşebiliriz . Ancak çalışmalar neticesinde takdir edilene rıza göstermek , insana huzur verir . Aksi ise insanı istemese de , bilerek olmasa da kanaatsizliğe sevk eder . Bunun akabinde olmaması gereken olaylar , haller yaşanabilir .

Bir başkası şu kadar çalışıyor , şunu kazanıyor , ben bu kadar çalışıyorum ancak bu kadar kazanıyorum demek , takdire saygısızlık olur ki bundan Allah u Teâlâ ya sığınmak gerekir .

Çalıştığımız yerde , en az kendi hakkımız kadar diğer çalışanların haklarını da kollamak korumak gerekir . İşverenin çalışanlara karşı sorumluluğu varsa , çalışanların da işverenlerine karşı sorumlulukları vardır . Bu sorumlulukların gözetilmesiyle kazanılan kazanç da helâl sınıfına dahil olur .