Bir genç, Hud suresi 88. âyetindeki, (Başarım ancak Allah ( C.C)’tandır) ifadesinden, başarıyı Allah ( C.C)’ın verdiğini, başarılı olmak için çalışmak gerekmediğini söyledi. Başarılı olmak için çalışmak gerekmez mi?
CEVAP
Âyet-i kerimelere veya hadis-i şeriflere bakarak, böyle hüküm çıkarmaya çalışmak çok yanlış olur.
İyiyi de, kötüyü de, hayrı da, şerri de yaratan Allah ( C.C)’tır. Kul, hayır veya şer ister, Allah ( C.C)ü teâlâ da dilerse, kul, irade-i cüziyyesi ile onu işler. Allah ( C.C) izin vermezse, kul hayrı da, şerri de işleyemez. Onun için Peygamberimiz, (Hayır da, şer de Allah ( C.C)’tandır) buyurmuştur. Yoksa kimseye, zorla hayır veya şer işletmez. Öyle olsa, şer işleyen kimse, (Falancaya hayır işlettin bana niye şer işlettin?) der. Cebriye fırkası, hayrı da, şerri de Allah ( C.C) zorla işletir der, Mutezile ise, hayra da, şerre de Allah ( C.C) karışmaz, ikisini de kul yaratır der. Bunun ikisi de yanlıştır. Doğru olan Ehl-i sünnet itikadıdır.
Başarı Allah ( C.C)ü teâlâdan olduğu gibi, Allah ( C.C)’tan olmayan hiçbir şey yoktur. İki âyet-i kerime meali:
(Sizi de, işlerinizi de yaratan Allah ( C.C)’tır.) [Saffat 96]
(Her şeyin yaratıcısı Allah ( C.C)’tır.) [Sümer 62]
İki hadis-i şerif meali de şöyledir:
(Bütün işler Allah ( C.C)ü teâlâdandır; hayır olanı da, şer olanı da.) [Taberani]
(Allah ( C.C)ü teâlâ buyurur ki: “Ben âlemlerin rabbiyim, hayrı da, şerri de ancak ben tayin ederim.”) [İ. Neccar]
Her şeyde olduğu gibi, başarı da Allah ( C.C)’tandır. Müslümanın başarılı olmak için çalışması gerekir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allah ( C.C)ü teâlâ, hayır murat ettiğini, iyi işler yapmakta başarılı kılar.) [Hâkim]
(Herkes, kendisi için mukadder olan neyse, o işte başarılı olur.) [Taberani]
(Allah ( C.C) sabredeni başarılı kılar.) [Hâkim]
İmam-ı Rabbani hazretleri de buyuruyor ki:
Bütün insanların ihtiyaçlarını gidermek için cenab-ı Hak size başarılar vermiştir. Allah ( C.C)ü teâlâ başarılarınızı arttırsın. (1/25)
Evinden çıkarken (Âyet-el-kürsi)yi okuyan, her işinde muvaffak olur ve hayırlı işler başarır. (İslam Ahlakı)
Başarmak için çalışanın emeğini, Allah ( C.C)ü teâlâ boşa çıkarmaz. İki âyet-i kerime meali:
(Biz, iyiliğe çalışanların ecrini, mükâfatını zayi etmeyiz.) [Araf 170]
(İnsana, ancak dünyada çalışarak yaptığı işler fayda verir.) [Necm 39]
Bu kadar vesikaya rağmen, başarmak için çalışılmaz demek, cahillik olur.]ALINTI