1. Yesar oğlu Ata şunları anlatır: Bir adam ResululIpÜ (s.avj'e:
«— Ya Resûlallah! Annemin huzuruna girmek için izin isteye*cek miyim?» diye sordu. O da:
«— Evet» buyurdu. Adam:
«— Ben evde onunla beraber oturuyorum.» deyince Resûlul-Iah (s.a.v.):
«— Ondan izin iste» dedi. Adam:
«— Ona ben hizmet ediyorum.» dediğinde Resûlullah (s.a.v.) yine:
«— Ondan izin iste, onu çıplak olarak görmek ister mi*sin?» dedi. Adam:
«— Hayır» dedi. Resûlullah (s.a.v.):
«— O halde, izin almadan yanına girme» buyurdu.

2. Ebû Musa el-Eşârî (r.a.)'den: Resûlullah (s.a.v.) şöyle bu*yurdu: « (Birinin yanına gittiğinde aralıklı) üç defa izin iste. (Üç kez kapıyı çal), izin veriliyorsa, gir, yoksa geri dön.»

3. Ebû Abdurrahman oğlu Rebia ve diğer bazı ulemadan şöyle rivayet edildi: Ebû Musa el-Eşari (r.a.), Ömer b. Hattab'm huzuru*na girmek için izin istedi ve üç defa izin isteğini tekrarladı, (içerden ses gelmeyince) geri döndü. Ömer (r.a.) arkasından adam göndererek (çağırdı ve):
«— Niçin girmedin?» diye sordu. Ebû Musa (r.a.):
«— Resûlullah (s.a.v.)'in «Üç defa izin istenir. Eğer sana müsaade edilirse girersin yoksa dönersin,» buyurduğunu duydum.» dedi. Ömer (r.a.):
«— Bunu başka kim biliyor? Eğer bana bunu bilen birisini ge-tirmezsen, sana şöyle şöyle yaparım.» dedi Ebû Musa (r.a.) çıktı ve mesciddeki Ensar meclisi denilen bir meclise geldi ve:
«— Ben Ömer b. Hattab (r.a.)'a Resûlulîah (s.a.v.)'den, izin is*teme üçtür, yoksa dönersin buyurduğunu duyduğumu haber verdim. O da: Eğer bana bunu bilen başka birisini getirmezsen sa*na şöyle şöyle yaparım (cezalandırırım) dedi. Eğer aranızda bunu işiten varsa benimle gelsin.» deyince oradakiler aralarında
gençleri olan Ebû Said el-Hudri'ye:
«— Kalk, onunla git.» dediler. O da gidip Hz. Ömer'e ayni hadi*si söyleyince Hz. Ömer (r.a.) Ebû Musa (r.a.)'ya:
«— Ben seni itham etmiyorum. Fakat insanların Resûlullah adına (s.a.v.) yalan uydurmalarından korktum.» dedi