54-.......Bize Muhammed ibnu Abdillah el-Ensârî tahdîs edip şöyle dedi: Bana babam Abdullah ibnu'l-Müsennâ, Sumâme ibn Ab-dillah'tan; o da dedesi Enes ibn MâIik(R)'ten şöyle tahdîs etti: (Enes'in anası) Ümmü Suleym bintu Milhân, Peygamber (S) için deriden dü*zülmüş bir döşek yayardı da Peygamber, onun yanında bu döşek üze*rinde gündüz uykusuna yatardı.
Enes dedi ki: Peygamber uyuduğu zaman, Ümmü Suleym, Pey-gamber'in terinden ve saçlarından alırdı da bunları bir şişe içinde top*lardı. Sonra bunları râmekten yapılan güzel koku içinde toplardı.
Râvî Sumâme dedi ki: Enes ibn Mâlik'e ölüm yaklaştığı zaman, -öldüğünde cesedinde ve kefeninde kullanılacak kokunun içine Peygam-ber'in teri ve saçlarının bulunduğu bu sükk kokusundan da katılma*sını vasiyet etti.
Sumâme: Vefatında vasiyet ettiği gibi, cesedinde kullanılan ko*kunun içine bundan konuldu, demiştir.
55-.......Enes ibn Mâlik (R) şöyle derdi: Rasûlullah (S) Kubâ'ya gittiği zamanlarda teyzem Ümmü Haram bintu Milhân'ın yanına girerdi, o da kendisine yemek ikram ederdi. O sırada Ümmü Haram, Ubâde ibnu's-Sâmit'in nikâhı altında idi. Yine bir gün Rasûlullah onu ziyarete geldi ve evine girdi. Teyzem de O'na yemek ikram etti. Ye*mekten sonra Rasûlullah bir müddet uyudu. Sonra gülerek uyandı.
Ümmü Haram dedi ki: Ben:
— Yâ Rasûlallah! Seni güldüren nedir? diye sordum. O:
— "Ru 'yâmda bana ümmetimden birtakım insanlar şu deniz üs*tündeki gemilere biniyorlar da, hükümdarların tahtları üzerine ku*ruldukları gibi kurularak, A ilah yolunda deniz harbine giden gaziler olarak gösteri/diler" -Râvîİshâk: Yâhud "Tahtlar üzerindeki melik*ler gibi" demiştir- buyurdu.
Ben:
— (Yâ Rasûlallah!) Beni de o deniz gazilerinden kılması için Al*lah'a duâ ediver! dedim.
Rasûlullah da duâ etti. Bundan sonra başım yastığa koyup bir müddet daha uyudu. Sonra yine gülümseyerek uyandı. Ben yine:
— Yâ Rasûlallah! Seni güldüren nedir? diye sordum. Rasûlullah:
— "Bu defa da bana ümmetimden birtakım insanlar gösterildi ki, bunlar da yine denizin üstündeki gemilere biniyorlar ve tahtları üzerine kurulmuş hükümdarlar olarak -yâhud: Tahtları üstüne ku-
rulmuş hükümdarlar gibi- Allah yolunda gazaya gidiyorlardı" bu*yurdu.
Ben yine:
— Beni de onlardan kılması için Allah'a duâ ediver! dedim.
— "Sen birincilerdensin" buyurdu.
Enes dedi ki: Hakîkaten Ümmü Haram, Muâviye ibn Ebî Suf-yârrın Şâm Valiliği zamanında ve onun kumandasında tertîb edilen deniz gazasına katılmak üzere gemiye bindi. Denizden karaya çıktığı zaman bindiği hayvanından düştü de şehîd oldu