DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

İman, insanı insan eder

İman, insanı insan eder
İman, insanı fizik âleminin dar, statik ve boğucu sınırlarından kurtarıp onu kendi dışındaki âlemlerle bütünleştiren, önünü aydınlatan bir ışık kaynağıdır.
İman, kişiyi bütün varlığın tek sahibi
’a muhatap kılması ve O’na bağlaması itibarıyla, insana huzur ve şeref veren büyük bir güç merkezidir.
İman sayesinde insan, Yaratıcısına bağlanır. Bu sayede insan, iman ile insanda görünen ilâhî sanatları ve Cenab–ı Hakk’ın isimlerinin nakışları itibarıyla kıymet kazanır. İnançsızlık ise o bağı koparır. İnsanın Rabb’iyle arasındaki bağ kopunca,
’ın insan üzerindeki sanatı gizlenir. Böyle bir insanın kıymeti sadece madde itibarıyla olur. Madde fani ve geçici olduğu için kıymeti hiç hükmündedir. Bunu şöyle bir misalle açıklayabiliriz:
İnsanların sanatı içinde maddenin kıymeti ile sanatın kıymeti ayrı ayrıdır. Bazen madde ile sanat birbirine eşit, bazen madde daha kıymetli, bazen de beş bin liralık demir gibi bir maddede beş milyon liralık sanat oluyor. Bazen madde itibarıyla beş bin lira eden antika bir sanat eseri milyonlarca liralık değerdedir. Böyle antika bir sanat eseri, antikacılar çarşısına götürülse, pek eski ve hünerli sanatkarına nispet ederek satışa sunulsa milyonlarca fiyata satılabilir. Eğer demirciler çarşısına gidilse, beş bin liralık bir demir fiyatına satılır.
İşte insan, Cenab–ı Hakk’ın böyle antika bir sanatıdır. Nazik ve nazenin bir kudret mucizesidir.
insanı bütün isimlerinin tecellisine mazhar ve kâinatın küçük bir misali olarak yaratmıştır. Eğer iman nuru insana hakim olup, üzerindeki bütün manalı nakışlar o ışıkla okunur. “Ben, Rabb’imin bir sanat eseriyim, mahlûkuyum. O’nun rahmet ve ikramına mazharım” gibi manalarla insandaki ilâhî sanatlar görünür. Böyle bir insanın kıymeti, o ilâhî sanata göre olur.
İmanın geçerli olmasının
şartları nelerdir?
İmanın geçerli olmasının
şartları nelerdir?
1. İman hür iradeyle yapılmalı, ümitsizlik, baskı ve tehdit gibi durumlarda gerçekleşmemiş olmalıdır.
2. İman esaslarından birini inkâr anlamına gelen bir tutum ve davranış imanı geçersiz kılar.
3. Mümin, “çok günahım var, ben kesinlikle cennete giremem, benim yerim cehennem” türünden ifadelerle
’ın rahmetinden ne ümitsiz ne de “nasıl olsa imanım var, cennetim garanti” diyerek emin olmalı, devamlı korku ile ümit arasında bulunmalıdır.
4. “Namaz ve oruç da neymiş” şeklinde ibadetlerin ve dinî hükümlerin hikmetsizliği ve gereksizliği yorumunda bulunmak kişinin imanını ortadan kaldırır.