Baki bir hakikat, fani şahsiyetler üstüne bina edilmez. edilse, hakikate zulümdür.
Emirdağ lahikası
Baki bir hakikat, fani şahsiyetler üstüne bina edilmez. edilse, hakikate zulümdür.
Emirdağ lahikası
Seni çok Özledim Annem
(İnsan) kusur etse istiğfar etmeli: "ya rab, kusurumuzu affet. bizi kendine kul kabul et. emanetini kabzetmek zamanına kadar bizi emanette emin kıl. amin!"
Sözler
Altıncı söz
Seni çok Özledim Annem
Ebedi ömrün önündedir. o ömr-ü bakide göreceğin rahat ve lezzet, ancak bu fani ömürde sa'y ve çalışmalarına bağlıdır.
Mesnevi-i Nuriye
Habbe
Seni çok Özledim Annem
Bilirsin ki, ömür kısadır, lüzumlu işler pek çoktur. acaba benim gibi sen dahi kafanı teftiş etsen, malumatın içinde ne kadar lüzumsuz, faydasız, ehemmiyetsiz, odun yığınları gibi camid şeyleri bulursun.
Barla Lahikası
Yirmi yedinci bektubun üçüncü zeyli
Seni çok Özledim Annem
Başla yapılan secde Allah için olursa ibadettir, gayrısı için dalalettir.
Mesnevi-i Nuriye
Şemme-165
Seni çok Özledim Annem
Senin üzerine haktır ki, her söylediğin hak olsun. Fakat her hakkı söylemeye senin hakkın yoktur. Her dediğin doğru olmalı; fakat her doğruyu demek doğru değildir. Zira senin gibi niyeti hâlis olmayan bir adam, nasihati bazen damara dokundurur, aksülâmel yapar.
Mektubat, s. 256.
Seni çok Özledim Annem
Derakab zeval ile acılanan mülakâtlar, keder ve meraka değmez. İştiyaka hiç lâyık değildir. Çünkü: zeval-i lezzet, elem olduğu gibi; zeval-i lezzetin tasavvuru dahi bir elemdir. Bütün mecazî âşıkların divanları, yani aşknameleri olan manzum kitapları, şu tasavvur-u zevalden gelen elemden birer feryattır. Her birinin, bütün divan-ı eş’ârının ruhunu eğer sıksan, elemkârane birer feryad damlar.
Seni çok Özledim Annem
Deli adama "iyisin, iyisin" denilse iyileşmesi, iyi adama "fenasın, fenasın" denilse fenalaşması nâdir değildir."
(Mektubat-Hakikat Çekirdekleri)
Seni çok Özledim Annem
Şu kısa, fani ömrünü fani şeylere sarf etme ki, fani olmasın. baki şeylere sarf et ki, baki kalsın.
Mesnevi-i Nuriye
Seni çok Özledim Annem