4 sonuçtan 1 ile 4 arası

Konu: Reçel yapmanın püf noktaları-Lezzetli reçelin sırları

    Share
  1. #1
    ***
    DIŞARDA
    Points: 60.713, Level: 100
    Points: 60.713, Level: 100
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    ArzuNur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    9.488
    Points
    60.713
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    27

    Reçel yapmanın püf noktaları-Lezzetli reçelin sırları

    Reçel Nasıl Yapılır

    Reçel yapmak bazı meyve ve sebzeleri şekerli ve limonlu su içinde saklamak demektir. Reçele konan şeker meyvenin tatlılık durumuna göre hesap edilir.
    Çok tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1 kilo şeker.
    Az tatlı meyvenin 1 kilosuna 1 buçuk kilo şeker.
    Ekşi meyvenin 1 kilosuna 2 kilo şeker olarak hesap edilir.

    Yumuşak meyvelerin reçeli iki şekilde yapılır;
    a ) Kıvamlı şurup hazırlanıp yumuşak meyveler (vişne, çilek vs.) içine atılır. İneceğine yakın içine limon sıkılıp bir taşım daha kaynatılır.
    b) Yumuşak meyveler bir kap içinde, üzerine toz şeker konularak bir gece bekletilir. Ertesi gün hiç su koymadan, kendi suyuyla pişirilir. Oluşuna yakın limon suyu koyup, bir taşım daha kaynatılır.

    Sert meyveler önce biraz su içinde pişirilir. Orta yumuşaklığa gelince, şeker eklenip kaynatılır (Ayva, elma gibi) .

    Bir başka şekliyle (Portakal, turunç) haşlanıp yumuşayan meyveler, kıvamlı şuruba atılıp kaynatılır.

    Reçel bütün ve parça meyveden yapılır.

    Marmelat ezme veya rende meyveden yapılır.

    Balda şeker oranı yüksek, yüzde 80'dir. Reçelde ise bu oran yüzde 63'tür.


    Bozulduğunu nasıl anlarsınız?

    KÜFLENME: Küflenme, şeker oranının düşük olması, yetersiz kaynatma, doldurma sıcaklığının 80 dereceden düşük olması, kapama kusurlarından olur. Her evde bir termometre olamayacağından reçeli kavanozlara doldurduktan sonra 5-10 dakika kaynar suda tutmak doğru olur.

    EKŞİME: Ekşiyen reçelin yüzeyi sulanır. Köpüklenme başlar. Nedeni doldururken kavanoz ıslaktır veya saklandığı yerde ısı değişiklikleri olmuştur. Kapak hava kaçırır. Doldurma sıcaklığı düşüktür.

    ŞEKERLENME: En çok bu kusura rastlanır. Bu reçelin içinde şekerin tam erimemiş olmasından meydana gelir. Nedeni fazla kaynatmadan, asit oranının az oluşu, yani limon suyunun az konması ve saklanan yerin sıcaklığının değişken oluşundandır.

    KARARMA: Bu da sık sık görülen bir kusurdur. Esasen uzun süre saklanan reçellerde bir renk değişimi kaçınılmaz bir olaydır. Başlıca nedeni, depolama, saklama, doldurma yanlışlarındandır.

    SERTLEŞME: Daha çok ayva, kayısı ve turunçgil reçellerinde görülür. Başlıca nedeni önceden meyvenin iyi haşlanmamış olması, haşlama suyunun sert kireçli olmasıdır.


    alıntı

    Allah ile olduktan sonra ölüm de, ömür de hoştur...




  2. #2
    ACİZKUL
    ACİZKUL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Standart Cevap: Reçel yapmanın püf noktaları-Lezzetli reçelin sırları

    emeğine sağlık kardeşim"ALLAH C.C." razı olsun...
    verdiğin bilgiler için teşekkürler...
    dua ile...

  3. #3
    ***
    DIŞARDA
    Points: 4.716, Level: 43
    Points: 4.716, Level: 43
    Level completed: 83%,
    Points required for next Level: 34
    Level completed: 83%, Points required for next Level: 34
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    ÜMİT09 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    Jul 2009
    Mesajlar
    23
    Points
    4.716
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    0

    Standart Cevap: Reçel yapmanın püf noktaları-Lezzetli reçelin sırları

    emeğine sağlık kardeşim"ALLAH C.C." razı olsun...

  4. #4
    ***
    DIŞARDA
    Points: 60.713, Level: 100
    Points: 60.713, Level: 100
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    ArzuNur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    9.488
    Points
    60.713
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    27

    Standart Cevap: Reçel yapmanın püf noktaları-Lezzetli reçelin sırları

    Sağolun teşekkür ederim Rabbim cümlemizden razı olsun inşaAllah..
    Dua ile...

    Allah ile olduktan sonra ölüm de, ömür de hoştur...




Benzer Konular

  1. Leziz çiğ köfte yapmanın püf noktaları
    By ArzuNur in forum Köfteler
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 06.08.09, 20:37
  2. Sağlığın Sırları
    By ArzuNur in forum Herşeyin başı sağlık !
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12.03.09, 22:29
  3. İnsan ve sırları
    By SiLa in forum Risale-i sesli, Sohbetler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 28.08.08, 09:13
  4. Linux Sırları
    By BuRaK in forum Linux
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 10.08.08, 01:14
  5. Bol Vitaminli Reçel
    By Konyevi Nisa in forum Reçeller - Marmelatlar
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 12.06.08, 15:48

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •