3 sonuçtan 1 ile 3 arası

Konu: Ezana gereken değeri veriyor muyuz?

Share
    DIŞARDA
    Level completed: 83%,
    Points required for next Level: 34
    Level completed: 83%, Points required for next Level: 34
    Overall activity: 0%
    Achievements
    ÜMİT09 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    0

Standart Ezana gereken değeri veriyor muyuz?

Ezanı Muhammedî, rüyalardan kalplere huzur bulması için nakşedildi ilkin. Sonra Hazreti Bilalin (ra) billur sesi duyulabilecek en güzel ses olarak kaydedildi zihinlere. Bu sırlı sesi duyan müminler kemali edeple dinlediler onu, yokluğunda ise hasretle yandı içleri, acı çekti yürekleri. Hele o sese âşık sevdalı yiğitler ondan uzak kalınca büsbütün hüzünlendi. Bu yazıyı, ezana karşı vurdumduymazlığımız ve yurtdışında yaşayan bir dostun yüreğinin derinliklerinden gelen şu sözleri yazdırdı Ben burada ezan sesini duyamıyorum. Ne olur benim için, benim kulağımla, benim yüreğimle, huşu içinde dinle ezanı.
    Şimdilerde ezana eskisi kadar önem verilmiyor. Belki çoğumuz ezan sesini bile duyamıyoruz. Doğumumuzda kulağımıza, hayatın boyunca ayrı kalma duasıyla okunan ezanlarla buluşamıyor artık kulaklarımız. Ona değerini hissettirmiyoruz hal ve hareketlerimizle. Büyüklerimiz Ezanı Muhammedî okunurken ona nasıl hürmet edeceğimizi şöyle sıralıyorlar Ezan okunurken mümkünse konuşmayı kesin ve ezanın edebine uygun olmayan bir durumda iseniz bu durumdan çıkın. Müezzinin okuduklarını tekrar edin. Hayyalessalah ve Hayyalelfelah bölümlerini tekrarlamayın, bu arada La havle ve la kuvvete illa billah (Güç ve kuvvet yalnız Allahtandır) duasını okuyun. Sabah ezanında ise Essalatü hayrun minennevm (Namaz uykudan hayırlıdır) bölümünden sonra Sadakte ve berirte (Doğru ve iyi söyledin) şeklinde tasdik ifadesini tekrarlayın. Ecdadımız ezana o kadar ehemmiyet vermiş ki her yöreye her vakite özel makamlar geliştirmiş. Bugün çocuklarımız ve gençlerimiz ezana verilmesi gereken değerin farkında değil. Boylu boyunca uzanan genç ezan okunduğu zaman ALLAHı ve Peygamberi hatırına getirmiyor, kılını dahi kıpırdatmıyor, açtığı müzik kanalını bırakın kapatmayı sesini kısmayı bile düşünmüyor. Belli ki ailesindeki büyükler ezan okunduğu zaman bunların hiçbirini yapmamış. Gelin bu mübarek günlerde, hem kendimiz hem de eş ve çocuklarımızla Ezan gerektiği değeri vermeye çalışalım ve bu davranışımız hayat boyu sürsün. Mesela, ezanı duyduğumuz zaman televizyonu kapatalım, Allaha, ezanların gürül gürül okunduğu böyle bir ülkede yaşadığımız için şükürler edelim. Minaresiz şehirlerde ezana hasret anlaşılabilir; fakat her gün 5 defa okunan bu ülkede ezana hasret kalmak gerçekten anlaşılamayan bir hasret. Bugün ezana göstereceğimiz ilginin yarın karşımıza çıkacak olan ilgi olacağını unutmayalım.

DIŞARDA
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Achievements
    Konyevi Nisa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co Admin
    Yer
    Dünyadan !!
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    38

Standart Cevap: Ezana gereken değeri veriyor muyuz?

Allah razı olsun çok öenmli bir konu emeğine sağlık..

Seni çok Özledim Annem

Reyhani
    Reyhani - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Cevap: Ezana gereken değeri veriyor muyuz?

Allah (c.c) razı olsun kardeşim.