2 sonuçtan 1 ile 2 arası

Konu: Kurban Etinden Sahibinin Yiyeceği ve Sadaka Yapacağı Mikdar Babı

Share
    ACİZKUL
    ACİZKUL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kurban Etinden Sahibinin Yiyeceği ve Sadaka Yapacağı Mikdar Babı

Ve Ubeydullah; Bana Nâfî İbn Umer'in "İhrâmhya avlanmasının cezası olarak kestiği kurbân ile adak kurbânından yedirilmez. Bunların dışındakilerden yedirilir" dediğini haber verdi, demiştir .
    Ve Atâ ibn Ebî Rebâh: Temettü haccı yapana kesmesi vâcib olan kurbândan sahibi yer ve başkalarına yedirir, demiştir .

193-....... İbn Cureyc şöyle demiştir: Bize Atâ tahdîs etti. O, Câbir ibn Abdillah(R)'tan şöyle derken işitmiştir: Biz Minâ'da kal*dığımız üç günden fazla bir zamanda, kurbân develerimizin etinden yemezdik. (Üç günden arta kalan eti sadaka yapardık.) Sonra Pey*gamber (S) bize ruhsat verdi de: "Kurbân etlerinizi yiyiniz ve (kavu*rup) azık yapınız" buyurdu. Bu müsâade üzerine biz de yedik ve azık edindik. İbn Cureyc dedi ki: Ben Atâ'ya: Câbir, Medine'ye gelince*ye kadar dedi mi? diye sordum. Atâ: Hayır (Câbir Medine'ye gelin*ceye kadar demedi), dedi.

ACİZKUL
    ACİZKUL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Cevap: Kurban Etinden Sahibinin Yiyeceği ve Sadaka Yapacağı Mikdar Babı

194-......Bana Abdurrahmân kızı Amre tahdîs edip şöyle de*di: Ben Âişe(R)'den işittim, şöyle diyordu: Biz, Rasûlullah'ın bera*berinde -Veda Haccı'na- zu'I-ka'deden beş gün kala (Medine'den) çıktık. Biz (bu aylarda umre değil) yalnız hacc edilir zannediyorduk. Nihayet Mekke'ye yaklaştığımız zaman Rasûlullah beraberinde kurbanı bulunmayanlara emretti. Onlar Beyt'i tavaf, (Safa ile Merve ara*sını sa'y) ettiklerinde, bundan sonra ihramdan çıkarlardı. Âişe dedi ki: Kurbân bayramının bifinci günü bir sığır eti ile yanımıza girildi.
    Ben:
    — Bu et nedir? diye sordum.
    Eti getiren kimse tarafından:
    — Peygamber (S) kendi kadınları adına kurbân kesti, denildi. Yahya ibn Saîd dedi ki: Ben bu hadîsi el-Kaasım(ibn Muham-
    med ibn Ebî Bekr)'a zikrettim de el-Kaasım:
    — Amre sana bu hadîsi olduğu gibi tastamam getirmiştir, dedi.