Osteoporoz büyük ölçüde önlenebilen bir hastalıktır. Kuşkusuz önlemlerin başında beslenme vardır. Gerektiği gibi bir diyet uygulanması hastalığın riskini büyük ölçüde azaltacaktır.
Osteoporoz büyük ölçüde önlenebilen bir hastalıktır.YAĞ
_ Diyetinizde küçük değişiklikler yaparakkırılgan kemikleri ve gelecekteki kırıkları önleme yönünde uzun bir yol alabilirsiniz.
_ Beslenmenin kemik sağlığı üzerinde öylesine güçlü bir etkisi vardır kidaha iyi kemiklere sahip olmak amacıyla yediklerinize dikkat etmek için asla çok geç ya da
çok erken değildir. .
Diyetiniz ve beslenme durumunuz hormon dengenizi ve kemik sağlığınızı birçok biçimde etkileyebilir.
Pek çok kişi yüksek bir kalsiyum diyetinin öneminin farkındadırancak diğer birçok faktör de rol oynamaktadır
KEMİKLERİNİZİ GÜÇLENDİRİN
Osteoporoz riskiniz ile diyetin iz arasındaki en önemli bağlantılar aşağıdakilerin miktarıyla ilişkilidir:
_ Besinlerinizde bulunan doğal bitkisel hormonlar (bitkisel östrojenler) _ esansiyel yağ asitleri
_ Doymuş yağlar
_ Lifli gıdalar
_ Proteinli gıdalar
_ Vitaminmineral ve eser elementler
DOĞAL BİTKİSEL HORMONLAR
_Pek çok bitkihormon benzeri bir etkiye sahip olan doğal kimyasallar içerir.
_Bitkisel-östrojenler ve bitkisel-progesteronlar olarak bilinen bu bitkisel hormonlar menopozdan sonraki yakınmalara (Sıcak basmalarıbitkinlik ve düşük cinsel dürtü) ve osteoporoza karşı korunmaya yardımcı olurlar.
Östrojen benzeri maddeler bakımından zengin olan bitkiler şunlardır:
Tohumlar: Hemen hemen tümüsoyafasulyesi).
Sert kabuklu yemişler: Bademceviz ve bunların yağı.
Rafine edilmemiş tahıllar: Hemen hemen tümübuğday.
Taze Meyveler: Elmakivi.
Kurutulmuş meyveler: Özellikle hepsi kalsiyumdan zengin olan
hurmaüzüm.
Sebzeler: Koyu yeşil yapraklı sebzeler (Örn: Brokolimercimek.
Pişirmelik Otlar: Özellikle sarımsakısırgan otu.
Bal: Özellikle yaban çiçeklerinden yapılmış bal; ayrıca arı.poleni ve arı sütü takviyesi.
_Soya ve turpgiller zengin isoflavonoid kaynaklandır. Bunlarbakteri fermantasyonuyla bağırsaklarda hormon benzeri maddelere dönüşen ve sonra emilerek dolaşıma giren zayıf bitkisel östrojenlerdir.
Sonuç olarakkan hormon düzeyleri ve koroner kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıkların riski hızla yerel nüfusun ki ile benzer hale gelmektedir.
_Bir protein olan aaaa hormonuna bağlanan globülin (SHGB) yapımını tetikleyecek kadar insan östrojenlerine benzemektedir.
_SHGBatardamarlar ve kemikleriniz de dahil olmak üzere ihtiyaç duyuldukları yerlere taşır.
_Bitkisel hormonlar menopoz semptomlarının azaltılmasına büyük ölçüde yardımcı olurlar. Öyle kiJapon kadınları "sıcak basması" anlamına gelen eşdeğer bir kelime veya deyime sahip değildirler.
_Bitkisel östrojenleratardamarlar üzerinde doğal östrojen etkisini de taklit eder. Bu da neden Japonların dünyada en düşük koroner kalp hastalığı oranlarından birine sahip olduklarını açıklamaya yardımcı olabilir.
Bitkisel hormonlar aynı zamanda osteoporoza karşı da koruma sağlar.
_Bitkisel hormonların yanı sıra vitaminler ve potasyum bikarbonat gibi mineralleri içeren meyve ve sebzelerin tüketiminin artması osteoporoz riskini azaltmaktadır. _ Günde en az beş porsiyon meyvesebze veya salata (patates sayılmaz) yemeyi hedefleyiniz.
_Kahvaltıda taze sıkılmış portakal suyu
_Sabah - öğle arasında muz
_Öğle yemeğinde büyük salata ve bir elma
_Akşam yemeğinde iki porsiyon sebze (Orn.: Ispanakhavuç)
_Tatlı olarak taze meyve
ESANSİYEL YAĞ ASİTLERİ
_Belirli bazı esansiyel yağ asitleri bakımından zengin bir diyetin bağırsak.lardan kalsiyum emilimini uyardığıidrarda kalsiyum kaybını azalttığı ve kemikte kalsiyum birikimi artışını tetiklediği düşünülmektedir.
_Esansiyel yağ asitleri tüketiminizi artırmanızosteoporoza karşı korunmanıza da yardımcı olacaktır.
_Esansiyel yağ asitleri vücutta büyük miktarlarda yapılamadıkları için besinlerle alınmalıdır.
Başlıca iki esansiyel yağ asidi vardır:
_Linoleik Asit: (Bir omega-6 çoklu doymamış yağ asidi).
_Linolenik Asit: (Bir omega-3 çoklu doymamış yağ asidi).
_Vücudunuza girdikleri andaaaaa hormonları için yapı taşları olarak işlev görürler.
_Genel sağlık için düşük yağ diyetlerini izlemenin bir sonucu olarakesansiyel yağ asitleri eksikliği sık rastlanan bir durumdur.
_Her on kişiden en azsekizinin esansiyel yağ asitleri eksikliği olduğu düşünülmektedir. _ Eğer günde 30 g eşdeğeri kuruyemiş veya tohum yemiyorsanızdiyetinizin esansiyel yağ asitleri bakımından fakir olması muhtemeldir.
Esansiyel yağ asitlerini kullanım biçiminizieksikliğe katkıda bulunabilecek çeşitli diyet ve yaşam tarzı faktörleri de engelleyebilmektedir; bunlar:
_Çok fazla doymuş (hayvansal) yağ tüketimi
_Çok fazla trans-yağ asidi (Örn: Bazı margarinlerde bulunur) tüketimi
_Çok fazla şeker tüketimi
_Çok fazla alkol tüketimi
_Vitamin ve mineral eksikliğiçinko ve magnezyum
_Çok sıkı diyet yapma
_Sigara tüketimi
_Hava kirliliği
_Aşırı stres
_Eğerr diyetiniz esansiyel yağ asitlerinden yoksun iseancak bu ideal değildir.
_Vücudunuzdaki her hücresağlıklı ve genç kalır.
_Eğer diyetiniz esansiyel yağ asitleri bakımından fakirsekaşıntıya ve vaktinden erken yaşlanmaya daha yatkın kılar.
Esansiyel yağ asitleri aynı zamanda aaaa hormonlan için yapı taşlan olarak işlev
gördüğündenkuru kaşıntılı deri ve osteoporoz gelişme riskini artırabilir.
_Esansiyel yağ asitleri eksikliği aynca D vitamininin fonksiyonunu da etkiler.
Dolayısıyla bağırsaklardan daha az kalsiyum emilir ve kemiklerinizde daha az bırikir. _ Kemik sağlığınız için en yararlı esansiyel yağ asitlerigammalinoleik asit (GLA-çuha çiçeği ve hodan yağlannda bulunur) ve eikosapentaenoik asittir (EPA-yağlı balıklarda bulunur). .
Esansiyel yağ asidi alımınıZ! artırmak içintatlılar ve salataların üzerine serpmeye çalışın.
_Yeşil sebzeler: Özellikle de koyu yeşil yapraklı sebzeler.
_Soyafasulyesi ve keten tohumuyla zenginleştirilmiş ekmek.
_ Yağlı balıklar: Uskumrusardalye ve hamsi gibi... Haftada en az 300 g yemeyi hedefleyin.
_ Ayçiçeği ve zeytin yağlan: Pişirme de ve salata sosu olarak.
_Yalnız linoleik asit: Ayçiçeği tohumususam tohumu ve sızma zeytin yağında bulunur.
_Bir esansiyel yağ asidi takviyesi aldığınızdakemikırinizin de daha güçlendiğinin iyi bir belirtisidir.
_E vitamini esansiyel yağ asitlerinin etkisini artırır. Zira onun vücutta korunmasına yardımcı olur.
_Esansiyel yağ asitlerinin aaaabolizması sırasında bazı vitamin ve minerailere de gereksinim duyulur. Bu vitamin ve mineraller şunlardır:
_C vitamini
_B6 vitamini
_B3 vitamini (niasin)
_Çinko
_Magnezyum