Allah Azze'nin helal kıldığı şeylerle tedavi olmak isteyene ve olana Al*lah şifa verir. Zira Allah Azze haram kıldığı şeylerde Müslümanlar için şifa yaratmamıştır. Durum bu iken acaba hamr (alkol, şarap) ile tedavi olmak ve ondan şifa beklemek, tedavi olup sıhhate kavuşmak isteyen kişinin diğer he*lal ilaçların tümünden yararlanmak hususunda toleransa sahip olması gibi helal midir?
Alkollü içkilerle tedavi olmak tüm mezhep imamlarına göre haramdır. Malik, Ahmed, Ebu Hanife ve Şafiî mezhebinin bir kesimi bu görüşü benim*semişlerdir. Zira sahih kitaplarda yeralan bir hadiste şöyle geçmektedir: Re*sulullah'a (as), şifa ve tedavi İçin üretilen şarabın (alkol, içkinin) hükmü so*rulduğunda, "içkiler hastalığın ta kendileridir. Onlarda şifa olmaz" buyurdu.
Ebu Davud'un Sünen'inde şöyle geçiyor: Resulullah (as) pis, murdar ve kötülüklerin anası olan alkollü içkilerle tedavi olmaktan men etti.
Buharî ve daha başkaları îbn-i Mes'ud'dan rivayet ettiler. Resulullah (as), "Allah benim ümmetimin şifasını onlara haram kıldığı şeylerde yaratmamış*tır."buyurdu.
Ebu Hatim b. Hayyan "Sahih" adli eserinde Resuiullah'tan (as) aynı şeyi rivayet etmiştir. Tedavi amacıyla Allah'ın haram sınırını ihlal edenler, yaptık*ları bu işi, zor durumda kalan insanların helal saymamak koşuluyla ölü hay*van eti ve kan yemenin durumuna kıyasladılar. Bu da şu nedenlerden dolayı pek zayıf bir konum arzetmektedir: Zor durumda kalmış bir kimse ihtiyaçla*rını kesinlikle haram olan şeylerden başkasıyla karşılamamaktadır. Zira zorda kalmış bir kimse haram olan bir şeyden yediğinde o haram yiyecek onun ha*yatını kurtaracak ve o anki kaçınılmaz gereknimini karşılayacaktır. Ama pis olan alkol (şarap, harm) ve diğerlerinin insanoğluna herhangi bir şifa verme*yecekleri kesinlikle bilinmektedir. Durumu böyle olan nasıl olur da hem iyi bir tedavi hem de iyi bir şifa sunabilir? Bu nedenle içkinin asıl amacını ger*çekleştirmek, bu amacın bir yarar olarak içkiye özgü olduğunu ortaya çıkar*mak ve bu amacı susuzluğa karşı içilmesi hususuyla desteklemek için bazıla*rı gam ve kederi içki içerek gidermeyi helal saydılar. Bu hususta fikrî tartış*malar oldu. Bazıları da içkinin susuzluğa karşı içilemeyeceği hususunu sa*vundular.