Ukbe b. Amir Resulullah'a (as) şöyle dedi: "Sen bizi gönderdiğinde bir topluma rastlarsak ne yapalım, bu hususta ne diyorsun?". ResulUah (as), "bir topluma rastladığınızda eğer onlar misafir olmanız için gerekli şeyleri hazır*lar ve kalmanızı söylerlerse davetlerini kabul edin. Eğer misafir hakkı olan hususları yapmazlarsa misafir olarak hakkınızı alın" dedi.
Hadisi Buharı rivayet etmiştir.
Tirmİzî de ise şöyle geçmektedir: "Biz bir kavme rasladığımızda onlar misafire gereken özeni bize göstermezler ve üzerlerindeki misafirlik hakkını gözetmezlerse, onlardan hakkımızı alamaz isek bu hususta ne dersin?" de*diklerinde, Resulullah (as), "eğer onların üzerinde olan misafirlik hakkınızı vermemekte diretirlerse onlardan hakkınızı alın "buyurdu.
Ebu Davud'da şöyle geçiyor: "Misafirinin gecelemesi yatıya kalması o yöredeki tüm Müslümanlar üzerinde bir hoçtur. Misafir olarak bir topluma giden, ama gösterilmesi gereken misafirlik hakkından mahrum olarak sa-bahlayamn hakkı oradakilerin üzerindedir. Bu misafir bu borcunun hakkı*nı isterse alır, dilerse terkeder".
Ebu Davud'da bir başka rivayette: "Bir toplumun yanında konaklayan kişinin istirahat etmek üzere yerleştirilmesi oradakilere aittir. Eğer onlar mi*safir hakkını gözetmezlerse misafir bu diretmeye karşılık olarak onları ceza*landırmak hakkına sahiptir" İbaresi yeralmaktadır.
Bu hadisler, misafire gereken ilginin gösterilmesinin bir zaruret olduğu*na ve toplum bu hakkı yerine getirmemekte diretirse misafirin bu hakka eşit bir şeyi almaya hakkı bulunduğuna birer kanıttır. Bu hadis, aynı zamanda, kocasından habersiz olarak ailesine yetecek miktarda nafakayı ondan almak hususuna delil olarak gösterilmişse de burada yeterli bir delil gözükmemek*tedir. Zira yukarıda bir hakkın alınma sebebi ortadadır. Hind'in kocası Ebu SüfyarVla olan nafaka sorununda ileri sürülen gerekçelerin benzerine istina*den gereken hakkın alınması hususu ayrı bir şeydir.
Avf b. Malik, Resulullah'a (as) şöyle dedi: "Bir adamın yanına gidiyo*rum, misafirini ağırlamakla emrolunduğu halde ne benim yanıma yaklaşı*yor, ne de bana gereken ilgiyi gösteriyor. Bir misafir olarak hakkımı vermi*yor. Daha sonra o bana misafir olarak uğruyor. Şimdi onu cezalandırayım mı?" Resulullah (as), "hayır, onu konuk et; misafire gösterilecek hürmeti gös*ter" dedi. Avf şöyle diyor: Resulullah (as) bana bir elbise parçası göstererek, "metlin var mı?" dedi. Ben, "tüm malım Allah Azzenin bana verdiği bir deve ve koyundur" dedim? Resulullah (as), "sahip olduklarının etkisi üzerinde gö*rünsün" dedi.
Hadisi tmafn Tirmizî rivayet etmiştir.
Resulullah'a (as) misafirin azık durumu sorulduğunda, "gecesine ve gün*düzüne yetecek kadardır. Misafirlik de üç gündür, üç günden sonrası misa*fir ağarlayanın sadakasıdtr. Misafirin kendisini ağırlayan, konuk eden in*sanların yatımda onları sıkıntıya sokacak kadar kalması kadar kalması he*lal değildir" dedi.
Hadis muttefekun aleyhtir.