Zeccac'ın Maanİ'sinde ve daha başka eserlerde şu haber geçmektedir: Havle bint-i Salebe el-Ensariyye, Resulullah'a (as) gelerek şöyle dedi: "Ey Al*lah'ın elçisi! Evs b. Samit benimle evlendi. Ben genç ve rağbet gören bir kız*dım. Yaşım ilerleyip çocuklarım olunca vücudumda sarkmalar ve huruşukluklar meydana geldi. Bunun üzerine kocam zibar yapıp benden ayrıldı. Benim durumum ne olacak?" Resulullah (as), "senin durumuna ışık tutacak herhangi bir çözümüm yoktur" dedi. Kadın Allah Azze'ye şikayet ederek şöyle dedi: "Ey Allahım bu durumumu sana şikayet ediyorum".
Burada şunlar rivayet olunmaktadır: Bu kadın Resululiah'a (as), "ondan olma küçük çocuklarım da var; bu durumda iken onları bana yüklersen aç kalacaklar, yok eğer kocama verecek olursan bu kez de ortada kaybolup gi*decekler. Peki duruma ne diyorsun?" diye sorular sordu. Allah Azze bunun üzerine zihar yapmanın keffareti hükmünü indirdi.
Fadi bu hususta adeta yukarıdaki hadisin devamı durumunda olan şu kısmı hatırlatmaktadır: Resulullah (as) kadının kocasına zihar yapmanın kef-fareti olarak şöyle dedi: "Bir köle azad edebilir misin?" Samit, "Allah 'a yemin olsun ki bayır, gücüm yetmez" dedi. Resulullah (as), "iki ay peşpeşe oruç tu*tabilir misin?" diye sordu. Samit, "hayır Allah'a yemin ederim ki tutamam" dedi. Resulullah (as), "60 miskini doyurabilir misin?" diye sordu. Samit, "ha*yır Allah'a yemin ederim ki hiçbir şeyi yoktur" dedi. Bundan dolayı da Resu*lullah (as) 15 sâ'f yani yaklaşık olarak 44 kilo kadar yiyecek verdi. Bir banka*sı da bir o kadar başka şey verdi. Böylece Samit her miskine yarım sâ\ yak*laşık 1400 gr. kadar yiyecek vererek 40 miskini doyurdu.
Bir başka hadiste ise bu hadisle İlgili olarak şunlar geçmektedir: Resu*lullah (as), Ali'ye, "içine 70 mûdd, yani yaklaşık 110 kg. kadar hurma koya*rak bana bir zembil sepet getir" dedi. Hz. Ali söylemeni getirdi. Resulullah (as) Samit'e hitaben, "al bunları, kendin ve ailen dtştnda 60 miskini doyur" dedi.
Evs şöyle dedi: "Anam babam sana feda olsun ey Allah'ın elçisi! Ben ve ailem dışında hiç kimse bu hurmalara daha layık olarak ne akşamlar ne de sabahlar. Bizden daha düşkünü yoktur". Bundan dolayı Resulullah (as) gül*dü ve "onları sen ve ailen yeyin" buyurdu.
Müdevvene ve diğer kitaplarda ise şöyle yer geçmektedir: "Resulullah'in (as) Samit'e verdiği yiyecek arpa idi. îmam Malik, "ziharyapmanın keffareti, Hişam'tn müddü ile bir müdd'dür. O da Resuluttah'ın (as) müddünün 1 2/3 si kadar fazla bir müdd'dür. Yani 3 kilo kadardır" diyor. îmam Şafiî ise, "her miskin için buğdaydan ya da başka bir şeyden müdd ölçeğiyle verilme*lidir" diyor. Ebu Hanife, "keffaret olarak ya yarım, sa' (1.5 kg.) buğday veya un yahut bir sâ' (3 kg.) kadar arpa veya hurma verilmelidir" diyor. Bu hu*susta İmam Şafiî'nin delili burada sunulan ikinci hadis, Ebu Hanife'nin delili ise birinci hadistir. Bu hususta keffaret olarak Müslüman olmayan bir köle a-zad edilmesi konusunda anlaşmazlık olmuştur. Malik ve Şafiî, "keffaret ola*rak mümin bir köle azad edilmelidir. Gayri müslim bir köle değil" diyorlar. Ebu Hanife, "keffaret olarak Yahudi ve Hristiyan bir köle azad olunması ca*izdir" diyor.