DIÞARDA
Level completed: 76%,
Points required for next Level: 48
Overall activity: 99,6%
Achievements

Cevap: Hayýrlý Cumalar
ÝLÝ : GENEL
TARÝH : 28 Ekim 2016
DÎN-Ý MÜBÎN-Ý ÝSLAM
Cumanýz mübarek olsun Aziz Kardeþlerim!
Okuduðum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz þöyle buyurmaktadýr: “Ey Ýnsanlar! ‘Þeytana tapmayýn. O, sizin apaçýk düþmanýnýzdýr. Sadece bana kulluk edin. Ýþte dosdoðru yol budur.’ diyerek sizden söz almadým mý?” 1 Okuduðum hadis-i þerifte ise Peygamberimiz (s.a.s) þöyle buyuruyor: “Ben size gecesi gündüz gibi, apaçýk bir yol býraktým.”2
Kardeþlerim!
Hz. Ömer anlatýyor: Bir gün Peygamberimiz (s.a.s)’in yanýnda oturuyorduk. Bir adam çýkageldi. Elbiseleri bembeyazdý. Saçlarý simsiyahtý. Üzerinde bir sefer, bir yolculuk izi yoktu. Aramýzda onu tanýyanýmýz da yoktu. Peygamberimiz (s.a.s)’in huzurunda oturdu. Dizlerini Resûl-i Ekrem (s.a.s)’in dizlerine yasladý. Ellerini de dizlerinin üzerine koydu. Ve dedi ki:
” Ey Muhammed! Bana Ýslam’ý anlat.”
Resul-i Ekrem (s.a.s);
“Ýslam; Allah’tan baþka ilah olmadýðýný Muhammed’in Allah’ýn elçisi olduðunu kabul etmen, namazý dosdoðru kýlman, zekâtý vermen, Ramazan orucunu tutman ve eðer imkânýn varsa haccetmendir.”
buyurdu. Gelen zat,
“doðru söyledin”
dedi. Hz. Ömer diyor ki:
“Adama þaþýrdýk, hem soru soruyor, hem de tasdik ediyordu”.
Sonra o kiþi” ÙŽbana imaný anlat” dedi.
Allah Resulü (s.a.s) “Ýman; Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, kitaplarýna, ahiret gününe, kadere, hayrýn ve þerrin Allah’tan olduðuna inanmandýr.”
dedi. Bu cevap üzerine adam, yine
“doðru söyledin” dedi.
Bu sefer ” Bana ihsaný anlat” dedi.
Peygamberimiz (s.a.s):
“Ýhsan, Allah’ý görüyormuþçasýna O’na ibadet etmendir. Her ne kadar sen O’nu göremesen de O, seni her an görüyor”
karþýlýðýný verdi. Adam yine “doðru söyledin” dedi. O zat, bir soru daha sordu;
Kýyamet ne zaman kopacak” dedi. Resul-i Ekrem (s.a.s):
“Bu konuda kendisine soru sorulan kimse, soruyu sorandan daha bilgili deðildir” buyurdu.
O þahýs aramýzdan ayrýlýp gidince, Peygamberimiz (s.a.s):
“Bu sorularý soran kimdi biliyor musunuz?” dedi. “Allah ve Resulü daha iyi bilir” dedik. Efendimiz (s.a.s): “O Cebrail idi, size dininizi öðretmek için geldi” buyurdu.3
Kardeþlerim!
Ýslam kaynaklarýnda Cibril hadisi diye bilinen bu hadis, bize Ýslam’ýn þartlarýný, imanýn esaslarýný, ahlakýn ilkelerini açýk bir þekilde göstermiþtir. Buna göre Ýslam, açýk, net, sade, arý, duru ve berraktýr. Bu kadar açýk hükümler varken, elde Kur’an gibi bâkî bir hakikat bulunuyorken, Yüce Dinimiz Ýslam’ý; sýr, gizem, rüya, keþif, kerametler ve gelecek tasavvurlarý üzerine bina etmeye kalkýþmak asla kabul edilemez. En büyük keramet daima sýrat-ý müstakim üzere olmaktýr. Önümüzde Peygamberimiz (s.a.s) gibi büyük bir rehber varken, kurtarýcý beklentileri içerisinde, kýyamet alametleri üzerinden bir din ihdas etmek asla kabul edilemez. Hassaten Kur’anýn tarif ettiði “karmakarýþýk rüyalar” üzerine asla bir din bina edilemez. Allah’ýn açýk hükümleri dururken, heva ve heves eseri olan rüyalarla amel edilemez. Resûl-i Ekrem (s.a.s)’in sahih hadisleri dururken rüyalarla iyi kötüye, kötü iyiye dönüþtürülemez. Zulüm ve haksýzlýk rüya üzerine bina edilemez. Zira Peygamberlerin rüyasý dýþýnda hiçbir kimsenin rüyasý bir bilgi kaynaðý olarak kabul edilemez. Rüyalarla insanlarýn vicdanlarý, gönül dünyalarý istismar edilemez.
Aziz Kardeþlerim!
Cebrail (a.s)’ýn kýyamet ne zaman kopacak? sorusuna Peygamberimiz (s.a.s)’in verdiði cevap çok manidardýr; “Bu konuda kendisine soru sorulan kimse, soruyu sorandan daha bilgili deðildir” buyurmuþtur. Buna raðmen gayb âlemine dair, Peygamberimiz (s.a.s)’in bile “ben bilmiyorum” dediði bilgilerle akýllarý karýþtýrmak, zihinleri bulandýrmak beyhudedir. Bugün birilerinin gayptan verdiði haberler üzerine hayatýmýzý bina etmemiz anlamsýzdýr. Gayb ve melekût âlemine dair kýyamet senaryolarý üzerinden dini anlamak, dini okumak kabul edilemez.
Kardeþlerim!
Bize düþen ahirete inanmak ve ona hazýrlanmaktýr. Bir gün bir sahabi, Allah Resulü’ne “kýyamet ne zaman kopacak?” diye sorduðunda, Peygamberimiz (s.a.s), “O gün için ne hazýrladýn?” diye cevap verdi.4 Allah Resulü (s.a.s), bu cevabý ile bize kýyametin ne zaman kopacaðýyla ilgilenmek yerine, ondan sonrasý için ne hazýrladýðýmýzý sorgulamamýzý öðütlemektedir.
Kardeþlerim!
Hutbemi Kur’an-ý Kerim’de bize öðretilen bir dua ile bitiriyorum.
DUA |
Rabbimiz! Bizi doðru yola eriþtirdikten sonra kalplerimizi saptýrma, bize tarafýndan bir rahmet baðýþla. Kuþku yok ki lütfu bol olan yalnýz sensin”5 ... |
|
KAYNAK |
1 Yasin, 36/60-61.
2 Ýbn Mâce, Mukaddime, 43.
3 Buhâri, Ýman, 37.
4 Müslim, Birr, 164, Tirmîzi, Zühd, 50.
5 Âl-i Ýmrân, 3/8. |
|
Hazýrlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüðü