181- (2513) Bize Nasr b. Alî El-Cehdamî ile Muhammed b. Müsennâ ve İbni Beşşâr toptan İbnü Ar'ara'dan rivayet ettiler, Lâfız Cehdamî'-lyndir. (Dedi ki) : Bana Muhammed b. Ar'ara rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Şu'be, Yûnus b. Ufceyd'den, o da Sabit Eî-Bünânî'den, o da Enes b. Mâlik'den naklen rivayet etti. Enes şöyle demiş : Bir seferde Cerîr b. Ab-dillah El-Becelî ile yola çıktım. Kendisi bana hizmet ediyordu : Yapma! dedim.
— Ben ensârın Resüllallah(Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'e bir şey yaptık*larını görmüşümdür. Onlardan biriyle arkadaşlık edersem mutlaka ken*disine hizmet edeceğime yemin verdim, dedi. İbnü Müsennâ ile İbnü Beş*şâr hadîslerinde : «Cerîr, Enes'den daha büyüktü» cümlesini ziyâde etmiş*lerdir. İbnü Beşşâr : «Enes'den daha yaşlı idi.» demiştir.
Bu hadîsi Buhârî «Kitâbu'I-Cihâd»'da tahric etmiştir. Onun ri*vayetinde Hz. Cerîr'in Enes 'den daha büyük olduğu kaydedil*mektedir.
Seferden murad; gaza için olsun, olmasın yolculuktur.
Hz. Cerîr'in kapalı geçen sözünden maksadı : Ensârın Peygamber (Sailallahü Aleyhi ve Se'Jemj'e gösterdikleri ta'zim ve ikramdır. Ensâr'la yol*culuk ederlerse hizmetlerinde bulunacağına yemin vermesi bundandır.
Nevevî diyor ki : «Hz. Cerir'in ensâra hürmeten Hz. Enes'e hizmet etmesi, kendisine intisab edilen zâta — yaşça küçük bile olsa— ikram olunması gerektiğine delildir. Bu hadîsde Cerîr'in te*vazu' ve faziletine, Peygamber (Sailallahü Aleyhi ve Sellem)'i ta'zimine ve onun ihsanda bulunduğu zevata intisab edenlere iyilikte bulunduğuna delil vardır.»