Ofistesinizönünüzde duran işe boş boş bakıp esniyorsunuz. Bu uyuşukluğunuz suçunu havalara atmayın. Yedikleriniz beyninizin fonksiyonlarını ve çalışmasını etkiler.
Havalar güzel yabeyinler durmuş
Bulutsuzluk Özlemi havaları:
"Aklımı tutamadımkafatasımdan
Uçtu uçtu."
Oysa karmaşık karbonhidratlarca (işlenmemiş veya daha az işlem görmüş gıdalar) zengin bir beslenme şekliysebeyninize yakıt sağlayabilirsiniz. Her ne
kadar az karbonhidrat içeren diyetler revaçta olsa dabeynin fonksiyonlarını iyi bir şekilde yerine getirebilmesi için karmaşık karbonhidratlara ihtiyacı vardır.
Karbonhidratlar olmazsaaçık ve net düşünmek zorlaşacağı gibi
tembellik ve uyuşukluk hisleri de artar.
Karbonhidratlar yararlıdır yararlı olmasına amaabur cubur gıdalarda bulunan basit karbonhidratlardan da kaçınmak gerek; çünkü bunlar şekerin ani bir şekilde yükselip düşmesine sebep olurlar. Bu da açlık ve yorgunluğa sebep olur. Karmaşık karbonhidratlarsa
glikozun vücuda yavaş ve devamlı
yayılmasını sağlayarakbeyin fonksiyonlarını arttırırlar.
Öğünlerinizi hazırlarken protein ve karbonhidratlardan dengeli bir biçimde almakta fayda vardır.
Peki be yemeli? İşte bazı öneriler...
Kahvaltı: Yağsız sütle yulaf ezmesibir elma veya böğürtlen/ahududu
Beyninizi güne hazırlamak için ısınma turuna ihtiyacınız var. Bu da kahvaltısız olmaz. Şekersiz müsli veyaz yulaf ezmesi yiyebilirsiniz. Bunlar hem ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerihem de lifi almanıza yardımcı olur
ayrıca uzun süreli doygunluk sağlar.
Müsli ya da yulaf ezmesiniprotein ve kalsiyum kaynağı olan ve yağ içermeyen yağsız sütle yiyebilirsiniz. Buna elma veya böğürtlen/ahududu da eklerseniz
aldığınız lif miktarını artırmış olursunuz.
Tavsiye edilen porsiyon miktarı:
- 3/4 fincan yulaf ezmesi
98 kalori
- yarım fincan yağsız süt
33 kalori
- 1 elma
47 kalori
- 3/4 fincan ahududu/böğürtlen
25 kalori
Öğle yemeği: Tam buğday ekmekte domateslihindili sandviç
Diyetisyenler öğle yemeğinde en az üç besin grubundan besinlerin tüketilmesini öneriyorlar. Böyle bir sandviçle bunu yapmak çok kolay.
Sandviçi standart beyaz ekmekten daha fazla vitamin ve demirler magnezyum gibi mineraller içeren tam buğday ekmekle yapın. Hindi eti son derece hafiftir ve gayet az yağlı bir protein kaynağıdır. Ayrıca B vitamini ve selenyum açısından da zengindir.
Sandviçinize kıvırcıkmarul ve domates gibi sebzeler ekleyerek hem folat gibi vitaminleri
hem de fazladan karbonhidrat alabilirsiniz. Eğer daha da çok protein almak istiyorsanız o zaman az yağlı
ya da yağsız kaşar peyniri ekleyebilirsiniz.
Tavsiye edilen porsiyon miktarı:
2 dilim tam buğday ekmek190 kalori kadar
- 100 gr hindi eti
105 kalori
- 56-57 gr kadar az yağlı kaşar
131 kalori kadar
- bir büyük domatesin çeyreği
9 kalori
Akşam yemeği: Somonesmer pirinçten pilav ve salata
Bazı insanlar akşam yemeğinde sadece protein ve salata hatasına düşerler. Oysa her ne kadar sebzelerde karbonhidrat bulunsa dabeyninize esmer pirinçten pilav kadar yakıt sağlayamazlar.
Somon zengin bir protein ve omega-3 çoklu doymamış yağ asidi kaynağıdır. Bu da kalp hastalıkları riskini engeller ve beyin işlevlerini artırabilir. Eğer somon balığı sevmiyorsanızbunu uskumru
lüfer veya ringa balığı da yiyebilirsiniz.
Esmer pirinçte hem karbonhidrathem de lif bulunur. Eğer pilav hoşunuza gitmediyse
yerine esmer makarna yiyebilirsiniz. Ayrıca kuşkonmazlı
brokolili ve dolmalık kırmızı biberli salata hem ihtiyacınız olan vitamini hem de doygunluk sağlar.
Tavsiye edilen porsiyon miktarı:
- 85-140 gr somon (fileto)
180 kalori
- çeyrek fincan esmer pirinl
179 kalori