Vejeteryan diyetleri insanları çeşitli nedenlerle çekmektedir. Bazı insanlar içindinsel ve felsefi öğretiler vejeteryan bir rejime bağlılığı gerektirmektedir. Başka insanlar olası sağlık yararlarının peşinde koşmaktadırlar
çünkü çeşitli kanıtlar vejeteryanlığın kalp krizleri
felç ve muhtemelen bazı kanserlere karşı bir engel oluşturabileceğini düşündürmektedir.
Ancakkötü planlanmış bir vejeteryan diyeti
birkaçını sayarsak
vitamin B12 eksikliği
demir eksikliği anemisi
gelişme yetersizliği (tam yetişkin gelişkinliğine erişmemiş olan kişilerde) ve osteoporoz gibi bozukluklara yol açabilir. Bu risklerden kaçınmak için
sağlıklı bir vejetaryan diyeti vücudunuzun tüm besin ihtiyaçlarının karşılandığı bir diyet hazırlamak gerekir.
Dikkatli planlama böyle bir diyetin kilit noktasıdır. Bir insan vücudunun ihtiyaç duyduğu besinlerin birçoğu en fazla hayvansal ürünlerde bulunduğu içinyerlerini doldurmak çaba gerektirir.
Vejetaryan diyetlerindeki gıda kısıtlamaları çeşitlidir. Vegan olarak bilinen tam vejetaryanlar gıdalarını yalnızca bitkisel gıdalarla sınırlarlar. Frutaryanlargıdalarını yalnızca çiğ ya da kurutulmuş meyveler
kabuklu yemişler
bal ve zeytinyağıyla sınırlarlar. Laktovejetaryanlar bitkisel gıdalara ek olarak süt ve diğer süt ürünlerini de alırlar. Laktovovejetaryanlar
bitki
süt
süt ürünleri ve yumurta yerler. Yarı vejetaryanlar kümes hayvanları ya da balık gibi bazı hayvansal gıdaları yerler
ama genellikle sığır
domuz ve av hayvanlarını yemezler.
Açıkça görülüyor kibelirli bir vejetaryan rejiminin besleyici yeterliliği sorunu gıda kısıtlamalarının düzeyine bağlıdır. Ayrıca
vejetaryan çocuklar ve gençler
hamile ve emzikli kadınlar ve ağır bir hastalık ya da yara sonrası yeni iyileşen insanlar
vücudun ihtiyaçlarının tamamen karşılanmasını sağlamak için önlemler almak zorundadırlar. Bu insanlar
ancak deneyimli
ehliyetli bir diyet uzmanının dikkatli gözetiminde bir vejetaryan rejimini uygulayabilirler.
Vejetaryan bir diyet planlarkenen önemli konu proteindir. Bitkisel gıdalardaki proteinde
bir ya da daha fazla temel amino asit genellikle ancak küçük miktarlarda bulunmaktadır (Temel amino asitler vücudunuzun üretemediği amino asitlerdir onları diyetinizden almak zorundasınız). Hayvansal kaynaklardan gelen proteinler temel amino asitleri uygun bir oranda içerirler ve biyolojik kaliteleri yüksektir (Günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak için yüksek biyolojik kaliteye sahip proteinli gıdalardan görece daha az yemeye ihtiyacınız vardır).
Katı bir vejetaryan diyetine bağlıysanızvücudunuzun ihtiyaç duyduğu tam proteini almak için belirli miktarlarda ve bileşimlerde bitkisel proteinler içeren yiyecekler yemeniz gerekir. Buğday
mısır
yulaf ve pirinç dahil olmak üzere
taneli tahıllar ve hububat
bazı temel amino asitleri; bezelye
yerfıstığı ve fasulye gibi baklagiller ise diğerlerini sağlamaktadır. Bir tahıl ile bir baklagili (pirinç gibi) bezelye ile; ya da mısırı fasulyeyle birleştirerek olabildiğince eksiksiz olarak temel amino asitler karşılanabilir.
Vejetaryan diyetindeki başka bir önemli besin B12 vitaminidir. Süt ya da yumurta yiyen vejetaryanlar bu vitamini yeterli miktarda alırlar. Bunları yemeyenleryapay olarak B12 vitaminiyle zenginleştirilmiş gıdaları yiyebilirler. Soya fasulyesinden ve diğer bitki proteinlerinden yapılan bazı hazır gıdalar B12 vitaminiyle güçlendirilmiştir. Bu vitaminin eksikliği ciddi bir rahatsızlığa neden olur.
Yumurta ve süt ürünleri yiyen vejetaryanlar genellikle yeterli miktarlarda kalsiyum ve riboflavin alırlarama tam vejetaıyanın özel diyet yöntemleri geliştirmesi gerekir. Birçok bitkisel gıda kalsiyum içerir
ama gıdalarda lifin ve oksalik asidin varlığı nedeniyle
bunlar vücut tarafından aynı kolaylıkla kullanılamayabilir. Oksalik asit ve lif vücudun gıdalardaki kalsiyumu kullanma kapasitesini etkiler. Bu nedenle katı bir vejetaryansanız
kalsiyum ilavelerine ihtiyacınız olabilir.
D vitaminidemir ve çinko
vejetaıyan diyetinde özel dikkat gerektiren diğer besin unsurlarıdır. Çoğumuz D vitaminini kuvvetlendirilmiş sütten ve güneş ışığından alırız. Süt içmiyorsanız
güneş ışığına ya da bir vitamin ilavesirıe ağırlık vermelisiniz. Kısa sürelerle güneş ışığında kalmak
bu vitaminin vücut tarafından üretilmesi için genellikle yeterlidir. Ancak
vejetaryan çocuklar
hamile ve emziren kadınlar yalnızca güneş ışığına güvenemezler
bir ilave almaları gerekir.
Çoğu vejetaryan diyetinin yüksek lif içeriğidemir ve çinkonun özümsenmesini güçleştirir. İyi demir kaynakları arasında zenginleştirilmiş hububat ve tahıl
baklagiller
hurma
kuru erik kuru üzüm ve yeşil yapraklı bitkiler bulunur. Sebzelerdeki demirin özümsenmesini kolaylaştırmak için
yemekte turunçgillerin suyunu içebilirsiniz. İyi çinko kaynakları arasında baklagiller
kabuklu yemişler ve ıspanak bulunur.
Genelliklevejetaryanlar
hayvansal proteinlerin bulunduğu diyetleri uygulayan insanlara göre daha sağlıklı ya da daha sağlıksız değillerdir. Ancak vejetaryansanız
vücudunuzun tüm gerekli besinleri etkili bir şekilde kullanabileceği biçimde almak için özel bir çaba sarf edin.