Likapa (Yaban Mersini)
Yaban Mersini ılıman iklim kuşağına adapte olmuş bir meyve türü olup botanik olarak gerçek üzümler gurubunda yer almaktadır.
fayDalaRı..
Yaban mersini çok farklı amaçlar için kullanılabilmektedir. Taze meyve olarakmeyve suyu sanayiinde (tek başına veya diğer meyve suları ile kokteyl yapılarak)
ilaç sanayiinde (kuru meyvesi
çiçek
kök ve yaprakları)
süt ve süt ürünleri teknolojisinde (dondurma
yaban mersinli süt
yoğurt v.s.)
kuru meyve olarak
meyveli ekmek
çörek
kek
puding ve pastalarda
baharat sanayiinde
meyve salatalarında
reçel
marmelat
jel ve konserve sanayiinde
çay (kuru yaprağı ve kuru meyvesi)
uyuşturucu
diyet mönülerinde
şarap yapımında (Sibirya) ve bitkisi kulp (sap) yapımında kullanıl-maktadır.
Yaban mersininin insan sağlığı ile beslenmesi üzerine yararları ile ilgili dünya çapındaki bilimsel dergilerde yüzlerce araştırma makalesi yayınlan-mıştır. Yapılan araştırmalarda bir bardak Yaban mersini meyvesinin 145 gram geldiği ve 21 gram karbonhidrat1 gram protein
0
5 gram yağ
19 miligram C vita-mini
145 IU A vitamini ve 85 kalori içerdiği belirtilmektedir. Ayrıca
100 gram yenilebilir yaban mersininin %83’ünün su
%0.7’sinin protein
%0.5’inin yağ
%15’ inin karbonhidrat
%1.5’unun lif olduğu ve 62 kalori sağladığı saptanmıştır. Mineral ve vitaminlerce zengin olan yaban mersini sodyum içermezken potasyum içeriği son derece yüksektir. Ayrıca
sakkaroz içeriği %3 iken %48 glikoz ve % 49 fruktoz içermektedir.
İnsan sağlığı açısından da çok yararlı olan Likapa’nın aşağıdaki özellikle sahip olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur.
-Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır.
-Çayı bayanlarda özel günlerin etkisini azalır ve düzene sokar.
-Yaban mersini çayı idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir.
-Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir.
-Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir.
-Kansere karşı savaşan ellagic-asit içeriği oldukça yüksektir
-Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.
-Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.
-Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür.
-Kan şekerini düşürür
-Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır.
-Kan kolesterolünü düşürür.
-Pektin içeriği yüksektir ve kalp krizi riskini azaltır.
-Gece görüş kabiliyetini artırır.
HIV virüsünün tekrarlanmasını azaltır.
-Damar elastikliğini artırır
-Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenolleraktokyaninler
flavanoller ve tanenlerce zengindir.
-Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır.
-Göz yorgunluğunu giderirmiyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma
kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır.
-Kabızlıkbulantı
mide kramplarını ve ülseri önler.
-Damar sertliği oluşumunu engeller.
-Varis ve basur’u (hemoroit) iyileştirir.
-Sakinleştirici özelliği vardır.
-Ağız içi yaralarını iyileştirir.
-İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır.
aLıntı..