YAZDIKLARIMIN YANLIŞ YÖNLERİNİ GÖRDÜM...

Ruşen ÇAKIR

Ufuk Turu başlıklı röportaj dizisinin çok önemli ve başarılı bir gazetecilik işi olduğunu söylemek istiyorum. Bu vesileyle ZAMAN gazetesi yöneticilerini tebrik ederim. Bu arada dizinin sayfa düzenini oldukça başarılı bulduğumu eklemek isterim.

Hiç kuşkusuz Fethullah Gülen’le röportajı gerçekleştiren Eyüp Can bu başarının en büyük sahibi. Kendisinin daha önceki röportajlarını fırsat buldukça okumuş ve büyük bölümünü epey başarılı bulmuştum. Özellikle ZAMAN gazetesinin geleneksel okuyucusunun yabancı olduğu veya hakkında eksik ya da yanlış bilgiye sahip olduğu kişilerle yaptığı söyleşiler bana hep anlamlı ve önemli gelmiştir.

Fethullah Gülen ve onun önderlik ettiği cemaat hakkında her geçen gün yeni yeni şeyler öğreniyoruz. Gülen ve cemaatinin ZAMAN gazetesiyle ilişkisini ise baştan beri biliyoruz. Bu anlamda Can’ın başarısı, “içerden” olmakla birlikte “dışardan” biriymiş gibi Gülen ve cemaati hakkındaki öğrenme sürecimize çok ciddi katkılarda bulunması sebebiyle bir kat daha artıyor.

Sabah gazetesinden Nuriye Akman’ın Fethullah Gülen’le röportajı da çok başarılıydı. Akman’ın röportajını okuduğumda, Gülen’e sempatiyle bakanları incitmeme kaygısıyla çok temkinli davrandığı gibi bir hisse kapıldım. Benzer bir hisse Can’ın röportajında da kapıldım. Ama önemli bir farkla: “Şike” bir röportaj imajı yaratmamak için Can’ın Gülen’le, tabii ki saygı ve hürmetini muhafaza ederek, oldukça “atak” bir şekilde söyleştiğini gözlemledim. Bütün bu söylediklerimi biraz abartarak bitirmek istiyorum: Yakın bir geçmişte Akman’ın röportajının ZAMAN’da, Can’ınkinin ise Sabah’ta yayınlanması daha “olağan” olurdu.

Gülen’in “Ufuk Turu”nda söyledikleri üzerine şimdilik uzun boylu görüş bildirmek istemiyorum. Kendisi hakkında yazılar yazmış biri olarak, kendisinin her yeni çıkışı, kendisiyle yapılan her derinlikli görüşmenin, yazdıklarımın eksik ve kimi zaman da yanlış yönlerini görmeme yardımcı olduğunu itiraf etmeliyim. Bu da beni yeni çalışmalar için kamçılıyor...