DIŞARDA
Level completed: 17%,
Points required for next Level: 249
Overall activity: 0%
Achievements

receb-i şerif ayının fazileti

Peygamber efendimiz (s.a.v.) bir hadisi şeriflerinde buyuruyolar ki
Receb-i Şerif,Allâhü TeâLâ’nın ayı,ŞA’bân-ı Şerif,benim ayım.Ramazan-ı Şerif,ümmetimin ayıdır.(H.Ş.el câmiu-s Sağir)
Yarın idrak edeceğimiz mübarek Recep ayı ,kameri ayların yedincisidir.’Eşhuru hurum’dan olan bu ay Şehrullah yani ALLÂHU TEÂLÂ’nın ayıdır.
Bu aya oruçlu girmeli,bu ay Cenab-ı Hakka mahsus bir ay olduğu için yalnız zÂtı ilÂhi’yi bildiren İhlÂs süresini çok okumalı.
Birinci .günü oruç tutanlara üç yıl
İkinci gün oruç tutanlara iki yıl
Üçüncü .gün oruç tutanlara bir senelik nafile oruç sevabı verilir .üç gününden sonraki her gününe birer ay oruç sevabı verilir.bu hadisi şerif ile sabittir.
Sevgili peygamberimiz bu ayda yapmamız gereken ibadetlere işaret ederek şöyle buyurmaktadır;
"Ölüm anında susuzluktan rahat etmeyi, dünyadan giderken iman ile çıkmayı, şeytandan kurtulmayı, murad ederseniz, su ayların hepsine, cok oruç tutmakla geçmiş günahlara pişman olmakla hürmet ediniz. Butun kainatın yaratıcısı olan haz. 'ı zikrediniz ki selametle rabbinizin cennetine giresiniz." (mev'ıza-i hasene sf 325)
Yine bu ayda tutulacak orucla alakalı olarak hz. Sevban anlatıyor;
"Rasulullah (s.a.v.) ile beraber yürürken bir kavmin kabristanına ugradık. Efendimiz o kabristanın yanında durdular. Siddetli bir sekilde aglamaya basladılar. Ve dua ettiler sonra dediler ki; "ya Sevban! Su kabir ehline azap olunuyor. Azap olunmalarının sebebi bevil ve dedikodudandır." Efendimiz dua ettikten sonra azapları hafifletildi. Sonra buyurdular ki; " eğer su kabir ehli dünyada iken dünyada iken receb-i seriften bir gün oruc tutmus olsalardı veya bir geceyi ihya etselerdi bu azabı görmeyeceklerdi." (tefciruttesnim sf 195)
Diger bir hadis-i serifte Enes bin malik hazretleri naklediyor;
"muaz ibni cebel ile karsılastım. Ona nereden geliyorsun ya muaz dedim. ‘Rasulullah'ın yanından geliyorum' dedi. ‘ondan ne işittin?' diye sordum. "buyurdular ki; ‘kim halis ve muhlis olarak lailahe illAllah derse cennete girer. Kim rızasını taleb ederek receb-i seriften bir gün oruc tutarsa cennete girer.' Enes bin malik haz. Daha sonra ‘rasulullahın yanına vardım "ya RasulAllah! Muaz ibni cebel bana sunları haber verdi. Efendimiz; ‘muaz doğru söyledi. Ben onu üç defa söyledim' buyurdular.'
Enes ibni malik haz.'den rivayet edilen baksa bir hadis-i serifte;
"muhakkak cennette recep adıyla anılan bir nehir vardır ki; onun suyu sütten beyaz, baldan daha tatlıdır. Kimki recep ayında bir gün oruç tutacak olursa -ü Teâlâ onu o nehirden sulayacaktır." Buyurmuşlardır. (tefciruttesnim sf. 193)
Recebi serifin birinci günü oruc tutanlara 3 senelik, ikinci günü oruc tutanlara 2 senelik, üçüncü günü oruç tutanlara 1 senelik üçüncü günden sonra her gün için bir aylık nafile oruç sevabı verilir. Bu hadis-i serif ile sabittir.
Recebi serifte 7 gün oruc tutanlara cehennemin kapıları kapanır. 8 gün tutanlara cennetin kapıları acılır. 10 gün tutanlara cenabı hakk hiçbir şey sormaz. 15 gün tutanların "gecmiş günahları affedildi" denir. (dua ve ibadetler)
Bu ayda gecmiş günahlara tevbe istigfar etmekle birlikte efendimiz üzerine Salatü selam okumalıyız.
Zira efendimiz (s.a.v.) söyle buyurmaktadır; "mirac gecesinde bir nehir gördüm. Suyu baldan tatlı, kardan daha beyaz, kokusu miskden hoş idi. Cebrail (as)'a sordum. Ya Cebrail bu nehir kim içindir. Cebrail as "recebi serifte senin üzerine selavat getiren içindir." Dedi (mev-ıza-i hasene sf 324)