DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Kimseden bir sey isteme
kimseden bir sey istemeSual: Birisinden bir sey istemek caiz midir?
CEVAP
Bir günlük yani sabah ve aksam yiyecegi olan kimsenin baskasindan bir sey istemesi haramdir.
Peygamber efendimiz, (Ihtiyacini karsilayacak bir seyi varken, bir sey isteyen, muhakkak Cehennem atesini çogaltmis olur) buyurunca, (Ya Resulallah, istemeye mani olan zenginlik nedir?) diye sual edildiginde cevaben buyurdu ki: (Sabah ve aksam yiyecegi kadar bir mala sahip olmak.) [Ebu Davud]
Baska bir rivayet ise söyle:
(Sabah ve aksam karnini doyuracak kadar yiyecegi olmak.) [Ibni Huzeyme]
Bir günlük yiyecegi varken dilenmek haramdir. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki:
(Kim bana insanlardan bir sey istemeyecegine söz verirse, ben de Onun Cennete girecegine kefil olurum.) [Nesai]
(Kim insanlardan bir sey istemezse, Allahü teâlâ onu zengin eder. Kanaat edene de Allahü teâlâ kâfidir.) [Bezzar]
(Halktan bir sey istemeyin! Bir misvaki bir defa kullanmak için de olsa.) [Beyheki]
(Açgözlü olmaktan, istemekten sakinin! Tamah, fakirligin tâ kendisidir.) [Taberani]
(Sakin kimseden bir sey isteme! Kirbacin düsse bile, baskasindan isteme, inip kendin al!) [I. Ahmed]
Hazret-i Ebu Bekir, deve ile giderken devenin yulari düsünce, devesini çöktürüp yulari aldi. Oradakiler, (Bize söyleseydin de biz alip sana verseydik, inmene ne lüzum vardi?) dediler. Hazret-i Ebu Bekir, (Resulullah bana, halktan bir sey istemememi emretti) buyurdu. (I. Ahmed)
Sual: Bazilarinin zengin oldugu, dilenciligi meslek haline getirdigi söyleniyor. Öylelerine para vermek haram midir? Sadaka istemek ne zaman caiz olur?
CEVAP
Bir günlük yiyecegi bulunan kimsenin dilenmesi haramdir.
Hiç yiyecegi bulunmayip, saglam, çalisacak, ticaret edecek halde olan kimsenin de, yiyecek, içecek veya bunlari almak için para istemesi, dilenmesi haramdir. Bunun varligini bilerek, istedigini vermek de haramdir. Ancak istemeden verilen mali almasi caizdir.
Aç veya hasta olanin yiyecek istemesi gerekir. Bir günlük yiyecegi olup da çalisabilecek haldeki kimse, ilim ögrenmekle veya ögretmekle mesgul ise, yiyecek istemesi caiz olur.
Parasini harama sarf edene ve israf edene sadaka verilmez. Camide cemaat arasinda dolasarak dilenmek haramdir. (Redd-ül Muhtar)