Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında kullanılabilecek bitkiler;

*Acı marul yapraklarından ve kökünden yapılan çay, karaciğer, dalak ve böbreklerin faaliyetlerini düzenler.

* Adaçayı ( kurutulmuş) 1 litre suda kaynatılırak içildiğinde karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.

* Aşk otu tohumları, bir bardak su içinde 6 saat bekletilerek içilir. Karaciğer, dalak, mesane ve böbreklerin çalışmasını düzenler.

* Ayva, şeker, tanen ve bol miktarda vitamin içerir. Karaciğer tembelliğine iyi gelir.

* Civan perçemi, domates, karaciğer hastalıklarına iyi gelir.

* Enginar, CYNARIN içeridiği için karaciğer ve safra
kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar.

* Hint safranı kökü ve çalısı, kaynatılarak içildiğinde karaciğer ve safrakesesi rahatsızlıklarını giderir.

* Karahindiba, kuşkonmaz, havuç, enginar, zeytin, kereviz, turp, zeytinyağı ve greyfurt karaciğer yetersizliği ve büyümesine iyi gelir.Maydanoz karaciğer şişkinliğinde etkili olur.

* Marul, karaciğer ve dalak şişmesine iyi gelir.

* Melek otu, karaciğeri kuvvetlendirir.

* Turp, karaciğer şişliğini yok eder.