Glisemik indeks orta ve düşüklarak sınıflandırılır. Glisemik indeks hesaplamasında şunlar göz önüne alınır:

Mideden boşalma hızı. Yavaş boşalan besin kan şekerlerini daha yavaş yükseltir. Boşalma besinlerin akışına bağlıdır.

Sindirilebilirlik.S özgelimi güç sindirilen mercimek kan şekerlerini az yükseltir;çabuk sindirilen beyaz ekmek çabuk yükseltir.

Besinlerin protein içeriği glisemik indeksi etkiler. Proteince güçlü soyanın glisemik indeksi düşük proteince fakir pirincin ki ise yüksektir.

Sanayii de kullanılan bazı besin işleme teknikleri glisemik indekse yükseltir. Mısır için %50 olan bu oran mısır gevreğinde (cornflakes) %80’e ulaşır.

Evdeki pişirme sırasında çok ince kıyılmış bir besinin glisemik indeksi yüksektir.

Sofra tuzu (sodyum klorür) şeker yükseltici etkiyi arttırır.







alıntı