Karbonhidrat Sayımı Nedir?



Karbonhidrat sayımı kan şekerini etkileyen besinlerin tüketilmesinin ne kadar insulin ile eşleşeceğini belirleyen bir metottur.



Karbonhidrat sayımını öğrenmek öğünde tüketilen besinlerle ilişkili esneklik sağlar ve kan glikoz kontrolünü sağlar. Yediğiniz besinin tipinde ve miktarında değişiklik yapmanıza ve bu değişikliklere göre insulin dozunu ayarlamanıza olanak sağlar.



Karbonhidrat sayımı yapmak için öncelikle hangi besinlerin ne miktarda karbonhidrat içerdiğini bilmeniz gerekmektedir. Bunun için faydalanacağınız kaynaklar;



1. Sağlıklı beslenme piramidi

2. Besin etiket bilgileri

3. Besin bileşim tabloları



Karbonhidrat sayımını öğrenirken diyetisyeniniz ile birlikte karbonhidrat/insulin oranını belirlemeniz gerekmektedir.



Karbonhidrat / insülin oranı öğün sonrasında kan şekeri düzeyinizi öğün öncesindeki düzeylere döndürecek olan insülin miktarının belirlenmesidir. Ancak bunun için öğün öncesi ve tokluk kan şekerinizin mutlaka hedeflenen düzeylere ulaşmış olması gerekir. Hedef kan şekeri değerlerine ulaşmadan hesaplanan karbonhidrat insülin oranının kullanılması kan şekeri ayarınızın daha da bozulmasına neden olacaktır.



Örnek;

Kahvaltıdan önce kan şekeriniz 100 mg/dl iken kahvaltıda 45 gram karbonhidrat tükettiniz ve 3 ünite hızlı etkili insulin (Humolog veya Novorapid) yaptınız.



Kahvaltıdan 2 saat sonra kan şekeriniz 108 mg/dl buldunuz. Ve bu kontrolü birkaç kahvaltı için tekrarladığınızda kan şekeri ölçüm sonuçlarınız hep hedef sınırlar arasındaydı. Buna göre 45 gram karbonhidrat ÷ 3 ünite insülin = 15

Her 15 gram karbonhidrattan kana geçen şekerinin kontrolü için 1 ünite insulin kullanmanız gerekmektedir. Karbonhidrat / insulin oranı= 15 gram / 1 ünite insülin



Böylece

Eğer bir öğle yemeğinde 75g karbonhidrat içeren besin tüketmek durumunda kalırsanız 5 ünite hızlı etkili insulin kullanmanız gerekecektir.



Karbonhidrat / insulin oranı kişiden kişiye ve öğünden öğüne değişiklik gösterir. Kendinize ait karbonhidrat / insulin oranını belirlemeniz için ana ve ara öğünlerde tükettiğiniz besinleri listelemeniz ve ayrıca besini tüketmeye başlamadan önce ve 2 saat sonra kan şekerinizi ölçerek sonuçlarını kaydetmeniz gerekmektedir. Daha sonra bu kayıtları yorumlamak üzere diyetisyeniniz ile görüşmeniz uygun olacaktır.