3 sonuçtan 1 ile 3 arası

Konu: Gayrİ mÜslİmle komŞuluk İlİŞkİlerİ

Share
    ACİZKUL
    ACİZKUL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Gayrİ mÜslİmle komŞuluk İlİŞkİlerİ

Müslümanla zimmî (Islâm hâkimiyetini kabul etmiş ehli kitap vatandaş) arasında zorunlu olan her türlü muameleyi yapmak caizdir (Hindiye, V/348 (sirâciye'den)).

Müslüman, onların ömürlerinin uzun, işlerinin iyi olmasına vb. dua edemez. Onların bağışlanmalarına da dua edemez. Çünkü Allah (cc) müşrikleri asla bağışlamayacâğını bildirmiştir(K. Münafikûn (63) 6). Buna rağmen bağışlanmalarını istemek, A1lah'i yanlış hüküm vermekle suçlamak olur ki, buna "küfür" diyenler bile vardır (bk. Karafi, el-Furuk, IV6259 vd). Ancak onların hidayetine dua edilebilir (Bezzazıye VI/355; Hindiye, V/348).

Yahudi ve hiristiyan bir hastayı ziyaret edebilir. Mecusî'de ihtilaf vardır. Rasulüllah'ın ziyaret ettiği vakidir. Amcasını da ziyaret etmişlerdir (agk.; Ayrıca bk. Hindiye, V/347).

Kâfiri bir ihtiyaç ya da yolculuk durumunda misafir etmesinde beis yoktur (Hindiye, V/347).

Bir kâfirden müslümanın hediye alması, eğer dini salabetini kıracak ve onu ona medyün hale getirecekse caiz olmaz. Böyle bir durum yoksa caiz olur (Bezzâziye, VI/347). Zira: "Allah'ım, bana bir facirin nimetini nasib etme ki, kalbim onu sevmesin" (Benzer hadis için bk. el-Hindî, age. N211 (deylemi'den)), buyurulmuştur. Kâfir ise facirden daha şediddir.

Bir hiristiyanın bir müslümanı evindeki ziyafete çağırması durumunda; birbirlerinden ticâret yapmaları dışında aralarında bir dostluk ve beraberlik bulunmuyorsa, bazılarına göre bu ziyafete gitmek helâldir. Çünkü bu bir nevî iyiliktir. Mahzurlu olmadığı gibi menduptur. Bazılar da: Müslümanı bir Mecusî ya da Hiristiyanın yemeğe çağırması halinde, eti çarşıdan (Islâm ülkesinde) almış olduklarını söylemiş olsalar bile, müslümanın o yemekten yemesi mekruhtur, demişlerdir. Çünkü mecusî boğularak ve' dövülerek ölen hayvanın etini de yer. Nasranî'nin ise özel bir boğazlama şekli yoktur. Ya boğarak, ya da müslümanın kestiğini yer. Ama çağıran Yahudi olursa, müslümanın onun yemeğinden yemesinde beis yoktur. Çünkü Yahudi, ancak Yahudinin ya da Müslümanın boğazladığını yer (Kâdihân, NI/401). Ne varki, kâfirin yemeğini sürekli yemek mekruhtur. Mecburiyet halinde bir-iki defa yemede mahzur olmayabilir (Hindiye, V/347).

DIŞARDA
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    Günışıgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye

Yer
    memleketim (sivas) yaşadığım yer (istanbul)
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    23

Standart Cevap: Gayrİ mÜslİmle komŞuluk İlİŞkİlerİ

paylaşımların için teşekkür ederim abi emeğine sağlık

DIŞARDA
    Level completed: 26%,
    Points required for next Level: 148
    Level completed: 26%, Points required for next Level: 148
    Overall activity: 17,2%
    Overall activity: 17,2%
    Achievements
    sertar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye

Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    0

Standart Cevap: Gayrİ mÜslİmle komŞuluk İlİŞkİlerİ

aciz kul rabbim razı olsun
    ...çok güzel bir konuyu işlemişsin ..rabbim ihlas samimiyet ibadetlerinde kolaylık versin..... efendim güzel konu dedik ama dikkatli olmak gereken bir mesele var mesela benim komşularımın içinde sayıca üstün müşrikler kafirler var ...bana derseniz ki kalbinimi açtın baktın nerden biliyorsun bu islamdan nasipsizlerin sözüdür derim bende ..islam zahire bakar..kalpte olanı ancak Allah azze ve celle bilir ....hal ve haraketleri ile kafir gibi müşrik gibi davranan birine buna göre davranırsam bu bana günah değildir ve müslümana kafir demek kişiyi kafir yapar durumundan kurtarır...neden çünkü şahıs küfürde şirk te olduğunu bilmeden bile olsa kendini müslüman sanması benim hatam değildir..ilim şarttır ... yukarda konuda açıklanan konu üzerinde hassasiyetimiz vardır ölen abim kafirdi ve bir çok akrabam küfür ve şirkte olduğu halde can verdi dikkat ediniz babam dahi olsa hüküm Allah ın dır bana sadece itaat düşer ve kafirlere müşriklere selam verilmez hükmünce kimseye selam vermiyorum yani kafir ve müşrik olduklarından emin olduklarımdan .....kafir ve müşrik olmaktan Allah azze ve cellenin merhametine sığınıyorumm....ilim ilim bilmektir ilim kendini bilmektir kendini bilmekse rabbini bilmektir rabbini bilmekse herşeyi bilmek manasına gelir ...rabbim cümlemizi kendini bilenlerden eylesin hakkı ile muhafaza olunduğumuz halde adaleti ile değil merhameti ile yargıladığı kullarından eylesin....vesselam....not:tartışma konusu değildir....