3. ŞEHİT GERİDE KALANLARA MÜJDE VERİR
Vefat eden kişilerin geride kalan dostları üzülürler. Ya*kın akrabaları bu üzüntüyü daha ağır bir şekilde yaşarlar. Eş ve çocuklar ise dayanılması güç ızdıraplar çekerler. Ahiret inancına sahip kişilerin üzüntüleri, ölen şahsın di*ğer tarafta karşılaştığı durumun bilinmezliğinden ileri ge*len endişelerle daha da artar. Şehid, karşılaştığı güzellikler ve ikramlardan ötürü geride kalan bu akrabalarına müjde verdiği gibi, aynı safta beraber savaştığı fakat şehit ol*mamış arkadaşlarına da, korkulacak bir şey olmadığı ve çok büyük nimet ve güzelliklerle karşılaştığının müjdesini verir. Kur’an konuyu şöyle dile getirmektedir: “Allah yo*lunda öldürülenleri ölüler sanma; hayır (onlar) di*ridirler, Rableri katında rızıklanmaktadırlar. Al*lah’ın keremiyle kendilerine verilenlerden se*vinçli olarak, arkalarından henüz (şehit olup) kendile*rine yetişemeyenlere de korku olmadığı, onların da üzüntüye uğramayacakları müjdesiyle sevin*mek*te*dirler. Allah’ın nimet ve keremiyle ve Allah’ın mümin*lerin ecrini zayi etmeyeceği müj*desiyle sevinirler.” (Al-i İmran, 3/169-171) Ayetin nüzul sebebi olarak şöyle bir olay nakledilmektedir: “Hz. Cabir anlatıyor: “Babam Amr b. Haram Uhud günü şehit edi*lince, Hz. Peygamber, bana, “Cabir! Allah’ın babana ne muamele yaptığını haber vereyim mi?” dedi. Ben, “buyur ey Allah’ın Resulü” dedim. Bana şunları anlattı: “Yüce Allah, ancak bir vasıtayı araya koyarak insanlarla konuşur. Oysa babanla yüz yüze konuştu ve “Ey kulum! Benden dile, isteğini vereyim!” dedi. Baban, “Allah’ım! Beni di*rilt, Senin yolunda tekrar öleyim!” dedi. Allah, “Ben daha evvel kesin kararı vermiş bulunuyorum, ölenler artık dün*yaya dönmeyecekler,” dedi. Baban, “Allah’ım! Öyle ise, geride kalanlara (durumumun iyiliğini) haber ver,” dedi. Bunun üzerine Cenab-ı Hakk bu âyetleri indirdi.”[165] Bu âyetlerin tefsirinde Razî şöyle diyor: “Şehitler birbirlerine, “Beraber bulunduğumuz bazı arkadaşlarımız cephede mücadele etmektedirler. İnşallah onlar da şehit olur da bi*zim nail olduğumuz nimetlere erişirler!” derler.”[166] Hz. Pey*gamber yukarıda geçen âyetlerin nüzul sebebi olarak ayrıca şu ifadeleri de kullanmaktadır: “Yüce Allah Uhud’da şehit olan mümin kardeşlerinizin ruhlarını yeşil kuşlar şeklinde bedenlere koydu, cennet ırmaklarının ke*narında dolaşıyor, meyve*lerinden yiyiyor ve altından ya*pılmış kandiller içinde arşın gölgesinde gölgeleniyorlardı. Yiyecek, içecek ve diğer muamelelerin güzelliğini gö*rün*ce, “bizim bu durumu*mu*zu, hayatta olduğumuzu ve bize rızık verildiğini kim arka*daşlarımıza bildirecek ki, cihaddan ve savaştan geri kalmasınlar,”dediler. Allah, “Ben haber veririm.” diyerek bu âyetleri inzal bu*yurdu.”[167]