Doğa mucizesi süt! Dünyanın en yararlı içeceği ...
Yarım litresi 5 kilogram ete bedel!
İnsan sağlığı açısından son derece önemli olan sütün yarım litresindediğer bazı gıda maddelerinden katbekat fazla kalsiyum bulunduğu bildirildi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa TayarAA muhabirine yaptığı açıklamada
”yaşam mucizesi” diye nitelendirilebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün insan yaşamındaki yerinin
insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi.
MÖ 26′ncı yüzyıla ait Babil kabartmalarında sütle ilgili temaların işlendiğini ifade eden Tayarsütün içerdiği bol kalsiyum ve vitaminlerle birçok hastalığı önlediğini belirterek
”dünyanın en yararlı içeceği süt
insanların doğumlarından itibaren ilk aldıkları besindir. Süt
bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır
güçlendirir” dedi.
Tayarsütün binlerce yıldır olduğu gibi yine insan vücudunun en fazla ihtiyaç duyduğu içeceklerden biri olmayı sürdürdüğünü dile getirerek
şöyle konuştu:
”Vücudun yapı taşı olarak kabul edilen proteinlerin beslenmede önemli bir yeri vardır. Süt proteininin biyolojik değeri bitkisel proteinlere göre daha yüksek olduğundanvücut diğer proteinlere oranla süt proteininden daha iyi yararlanmaktadır. Sütün içindeki protein
büyüme ve gelişmeyi sağlar
saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar ve kasların kasılmasına yardımcı olur.”
Süt şekeri olan ”laktoz”un vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağladığını anlatan Tayarşunları söyledi:
”Bu nedenle süt kemik ve diş oluşumundabebeklerin beslenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca süt yağındaki fosfolipitler
beyin ve sinir hücrelerinin hayati önem taşıyan kısımlarını oluşturur. Vücut için gerekli olan doymamış yağ asitlerini bünyesinde bulundurmasından dolayı süt yağının beslenmede önemli fonksiyonları bulunmaktadır. İnsanların iyi bir şekilde beslenmesi için bütün minerallere ihtiyaçları vardır. Sütte bulunan başlıca mineraller fosfor ve kalsiyumdur. Sütün yarım litresinde
5 kilogram et
2.6 kilogram ekmek
6.3 kilogram patates
8.5 kilogram elma
1.6 kilogram marul ya da 1.7 kilogram havuçtaki kadar kalsiyum bulunuyor.”
Prof. Dr. Tayarkalsiyumun özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında önemli rol oynadığını anımsatarak
25–30 yaşlarına kadar alınan kalsiyumun
kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı olduğunu
bu yaşlardan sonra da süt içilmesine düzenli olarak devam edildiğinde
kemik yoğunluğundaki azalmanın yavaşladığını ve geciktiğini bildirdi.
”Yeterli süt tüketimidolayısıyla kalsiyum alımı
tüm yaşam boyunca kemik sağlığı için önemlidir” diyen Tayar
şunları kaydetti:
”Sütayrıca beslenmemiz için gerekli olan yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini içermektedir. Özellikle zeka gelişiminde etkili olan
deri ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini için süt en iyi kaynaktır. Vücudun ihtiyacı olan B12
A ve C vitaminleri süt içerek önemli ölçüde karşılanabilmektedir. Bu nedenle her yaşta süt içmek gerekiyor.”