DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Osmanli tarİhİnden bazi rÜyalar
OSMAN GAZİ’NİN RÜYASI
Osman Gazi, Edipali'nin (Edibâli veya Edebalı) evinde misafirdir, gece yatmak için Osman Gazi'ye bir oda verirler; odada derli toplu bir yatak vardır ve bir de yatağın ucunda bir Kuran-ı Kerîm asılıdır. Osman Gazi yatağı bozmaz, çünkü eğer o yatakta yatarsa Kuran-ı Kerîm'e saygısızlık edeceğini düşünür ve saygıda kusur etmez; o sıcak yatağın yerine yatağın yanında yatar. Gece garip bir rüya görür. Sabah Edipali Osman Gazi'ye bu halini sorar ve :
- Ne oldu sana hizmette ne kusur verdik de yatağı bile bozmadın yerde yattın? Der.
Osman Gazi:
- Yatağın ucunda Kuran-ı Kerîm vardı ona saygısızlık edemezdim. Gece garip bir rüya gördüm,yorumlayabilir misiniz? Diye sorar.
Edipali’nin göğsünden bir hilâl çıkar, bu hilâl büyüyerek dolunay halini alır ve Osman Gazinin göğsüne girer. Daha sonra aralarından bir ağaç çıkar, gittikçe büyür, yeşilliği ve güzelliğiyle ziyadeleşir. Bu ağacın gölgesi üç kıta ufuklarını denizleri ve karalarıyla kuşatır. Kafkas, Atlas, Toros ve Emos dağları, bu yapraklar denizinin dört rüknü(direği) gibi görünür. Ağacın kökünden Dicle, Fırat, Nil ve Tuna çıkar. Ovalar ekinlerle dolu, dağlar ormanlarla dalga dalga kaplıdır. Dağlardan çıkan sular, gül ve servi bahçelerinin içinden şırıl şırıl akar. Ovalarda; kubbeler, ehramlar, dikili taşlar, sütunlar, latif kulelerle müzeyyen şehirler görünür. Ağacın dalları altındaki bu muhteşem manzara büyümeye devam ederken aniden şiddetli bir rüzgâr çıkar. Ağacın yaprakları bütün şehirlerin üzerine -özellikle de- değerli bir yüzük hükmündeki İstanbul’a doğru yayılır.
Rüyayı duyan Edipali şaşırmaktan kendini alamaz.
- Seni kutluyorum sen öyle birisin ki senin kurduğun devlet; bir ağaç gibi dayanıklı olacak. Ağaçtan çıkan her meyve ile gurur duyacaksın. Senin gördüğün hilal ise benim kızımın (Malhun Hatun) belindeki hilaldir; bu yüzden sen benim kızım ile evleneceksin. Der.
Ve evlenirler ve Osman Gazi devletin yönetimini ele alır ve yüzyıllarca yaşayacal olan köklü bir ağaç toprağa dikilmiş olur...