3 sonuçtan 1 ile 3 arası

Konu: sirke ve faydaları...

    Share
  1. #1
    ***
    DIŞARDA
    Points: 155.310, Level: 100
    Points: 155.310, Level: 100
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    Konyevi Nisa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co Admin
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Yer
    Dünyadan !!
    Mesajlar
    20.631
    Points
    155.310
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    38

    Standart sirke ve faydaları...

    Sofrada sirke bulundurmanın bir faydası var mıdır?

    Evde, sofrada sirke bulundurmak çok iyidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

    (Sirke ne güzel katıktır. Allahü teâlâ sirkeye bereket versin, o, benden önceki Peygamberlerin de katığı idi. Sirke varsa, başka katığa ihtiyaç olmaz.) [İ.Mace]

    (Sirke yiyene, Allahü teâlâ iki melek vazifelendirir. Yemek bitinceye kadar o kişiye dua, istiğfar ederler.) [İ.Asakir]

    (Sirke bulunmayan evde, geçim darlığı olur.) [Ebuşşeyh]

    Bazı kimseler, sirkenin şaraptan yapıldığını, bu bakımdan sirke yemenin doğru olmayacağını söylüyorlar.
    Birçok necis şey, kimyevi değişmelerle temiz olur. Sirke üzümden başka maddeden de yapılır. Fakat üzüm şırasından yapılan daha makbuldür. Şıra önce şarap, sonra sirke olur.


    Şarap sirke haline dönünce, artık bir daha şaraplaşmaz. Onun için sirke kullanmakta mahzur yoktur. Hadis-i şerifte, (Sirke ne güzel yiyecektir) buyuruldu. (Müslim
    Antiseptik: Meyve ve sebzelerin elma sirkesi katılmış su ile yıkanması onların mikroplardan arınmasını sağlar. Ayrıca bakteri ve mikropların barınmaması için mutfak ve banyolarınızda elma sirkeli su kullanmanız önerilir. ..








    ELMA SİRKESİ
    Boğaz ağrısı: Anjin ve streptokok dahil olmak üzere tüm boğaz ağrılarında, 1 bardak suya katılan 1 kahve kaşığı elma sirkesi ile her saat başı yapılacak gargara çok rahatlatıcıdır. ..



    Migren: Bir tasın içerisine eşit miktarda su ve elma sirkesi koyup kaynatın. Daha sonra altını kısarak yüzünüzü buhara tutun. Bu şekilde 3 dakika kadar soluk almanız migren ağrılarının yok olmasını sağlayacaktır. ..

    Ayaklar: Ayaklarınız için bir leğene ayak bileklerinize kadar ılık su doldurun ve içine yarım şişe elma sirkesi ilave edin. Sabah- akşam, 5 dakika, ayaklarınızı bu su içinde dinlendirin. ..

    Kaşıntılar: Böcek ısırmalarına ve kurdeşene bağlı kaşıntılarda, arı sokmalarında ve cilt çatlaklarında sürülecek elma sirkesi rahatsızlığı ve acıyı giderecektir. ..

    Mide bulantısı: Mide bulantısının ve kusmanın önüne geçmenin yolu; ılık elma sirkesine bir bezi batırıp sonra sıkmak ve bu bezi midemizin üstüne yerleştirmektir. Bez soğudukça ılık bir bez ile işlem yeniden yapılmalı. ..

    Sivilceler: Sağlıklı bir cilt için banyo suyunuza biraz elma sirkesi ilave edin. Cildinizin yumuşadığını ve parladığını fark edeceksiniz. Sivilceler için, su ile seyreltilmiş elma sirkesiyle yüzünüzü silin ve durulayın...



    Seni çok Özledim Annem

  2. #2
    ***
    DIŞARDA
    Points: 5.256, Level: 46
    Points: 5.256, Level: 46
    Level completed: 53%,
    Points required for next Level: 94
    Level completed: 53%, Points required for next Level: 94
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    aleyna24 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Üye

    Üyelik tarihi
    Sep 2008
    Mesajlar
    92
    Points
    5.256
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    18

    Standart Cevap: sirke ve faydaları...

    Allah razi olsun gerÇektende Çok faydalidir sİrke

  3. #3
    ***
    DIŞARDA
    Points: 7.670, Level: 58
    Points: 7.670, Level: 58
    Level completed: 60%,
    Points required for next Level: 80
    Level completed: 60%, Points required for next Level: 80
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    kamilya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    Oct 2008
    Yer
    Nereden olduğum değil; nerde olduğum önemli..Kalplerin Allah'ta birleştiği yerdeyim..
    Mesajlar
    716
    Points
    7.670
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    17

    Cevap: sirke ve faydaları...

    Sirke

    Ya Rabbi, sirkeye bereket ver. Sirke, ne güzel nimettir. Benden önceki enbiyanın katığı da sirke idi. Sirke olan evin, başka katığa ihtiyacı yoktur.”


    (Hadis-i şerif, ıbn-i Mâce)


    Üzerinde mikroorganizmalar yaşamayan bir toprak parçası, havada bir toz, bir su damlası ve hatta hiç bir insan kılı mevcut değildir. Mikroorganizmalar, diğer hayvan ve bitkiler gibi canlı mahlûklar olmakla birlikte, bunların insanlara zararlı veya faydalı olmak gibi bir gayeleri yoktur. Bunların yegâne gayeleri, her canlıda olduğu üzere yaşama arzusu olmakla birlikte, insanoğlu için sağladıkları yararlar inkâr edilemez. Bu yazımızda hazmı kolaylaştırıcı ve iştah açıcı etkisinden dolayı bir çok yemek ve salatada çeşni olarak kullandığımız sirkenin oluşumu ve bu oluşum sürecine katılan mikroorganizmalar ile devam edecek.

    Sirke, oluşum süreciyle ibrete haiz bir besin maddesidir. Sirkenin oluşum süreci iki aşamalı gerçekleşmektedir. Vurgu yapmaya değer nokta şudur ki, birinci aşamada insanoğlu için bir damlası bile zehir sayılan etil alkol oluşmakta, bunu takip eden ikinci aşamada ise bir çok meşhur hadis-i şerifte kendisinden övgü ile söz edilen, tabiî bir ilâç olarak nitelendirilebilecek sirke teşekkül etmektedir. Sirkenin ayrıca mikroorganizmaları öldürücü özelliği bilinmektedir.

    Oluşumun birinci aşamasında, etkin olan mayalar Saccharomyces cinsi mayalar olup, bu mayalar başlıcaları üzüm ve elma olmak üzere çeşitli yaş ve kuru meyvelerde (incir, armut vb.) ve maltta (çimlenmiş arpa) bulunan şekerleri etil alkole (etanol) dönüştürürler ki, bu dönüşüm mutlak oksijensiz (anaerobic) bir ortam gerekmektedir. Bu reaksiyon kimyasal olarak aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

    C6H12O6 + 2 CO2 —> C2H5OH (Etil alkol)

    ıkinci aşamada ise çeşitli Acetobacter türleri, kendileri için en uygun sıcaklık derecesinde (28 - 30 °C civarlarında) ve oksijen varlığında (hava ile temas eden bir ortamda) etil alkolü, asetik aside parçalarlar. Bu reaksiyonu da kimyasal olarak şu şekilde özetleyebiliriz:

    C2H5OH + O2 —> CH3COOH (Asetik asit) + H2O

    Sirke’nin “sirke” olarak nitelendirilebilmesi için ihtiva ettiği asetik asit miktarının en az % 4 olması gerekmektedir. Sirke üretiminde yaygın olarak kullanılan Acetobacter (Acetobacter acetogenum, Acetobacter curum vb.) türlerinin yanında, Gluconobacter türleri de kullanılabilir. Sonuçta başlangıçta kullanılan meyve ve kullanılan bakteriye göre değişik aroma ve lezzetlerde sirke oluşur.

    Geleneksel sirke üretiminde, meyve suyunda önce alkol fermentasyonu gerçekleştirilir ve ortamdaki alkol oranı % 11-% 13 düzeylerine çıkar. Bunu takiben oluşan etil alkol, asetik asit bakterileri tarafından asetik asite parçalanırlar. Bu yöntemle sirke üretimi oldukça yavaş gerçekleştiğinden ve oluşumun ilerleyen seviyelerinde yüzeyde bazı maya ve küflerin gelişmesine yol açacağından ve sirkenin lezzetini bozacağından pek tavsiye edilmez. Bir diğer metot, etil alkole dönüşmüş meyve suyunu ihtiva eden sıvının kazana konup, üzerine aktif sirke bakterisi ihtiva eden sirke ilâvesi kullanır ki bu metot yavaş metot olarak bilinir. ılâve edilecek sirke, toplam hacmin üçte biri kadar olmalıdır.

    Gelelim, yazımızın başında tabiî şifa kaynağı olarak nitelendirdiğimiz sirkenin bazı yararlarına:

    1- Sirke; ateş düşürücü, vücuda sakinlik ve ferahlık verici en zararsız maddedir.

    2- Ferahlatıcı kokusu sayesinde, baygınlıklarda hastayı uyandırıcı tesire sahiptir.

    3- Kanı sulandırır.

    4- Safrayı keserek, safra akıntısını düzenler.

    5- Kanamaları kısa zamanda kestiği bazı kaynaklarda belirtilmektedir.

    6- Hıçkırıkların giderilmesine yardım eder (Sirke suyuna batırılmış bir parça şeker, yavaş yavaş emilir).

    7- Sinamekiyle kaynatılıp içildiği takdirde, kabızlığa iyi geldiği kaynaklarda geçmektedir.

    8- Sirke ile yapılacak gargara diş etlerini ve dişleri sağlığa kavuşturur.

    (08.02.2005 Yeniasyagazetesi)
    __BeN BeNi BıRaKTıĞıM ZaMaN SeN BeNi BıRaKmA ALLAHIM__

    __KoNuŞsAm T€sİrİ yOk SuSsAm GöNüL rAzI d€ğİl__

Benzer Konular

  1. Orucun Faydaları
    By SiLa in forum Oruç
    Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 20.06.15, 20:19
  2. Namazın faydaları
    By SiLa in forum Namaz ve Abdest
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 08.07.09, 11:03
  3. Sirke faydalıdır
    By SiLa in forum Herşeyin başı sağlık !
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 15.08.08, 08:05
  4. Üzümün faydaları çok
    By BuRaK in forum Beslenme
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 08.08.08, 18:00

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •