Nasıl Muhafaza Edilecegi

Bütün olarak alınan bitki ve baharatların dayanma süresi ezilmiş veya öğütülmüş olanlardan daha fazladır. Bütün olarak alınıp öğütücüde ihtiyaca göre öğütülüp kullanılması tavsiye edilir. Bitkiler ve baharatlar dibekte dövülerek ezilebildigi gibi bir oklava kullanarakda ezebilirsiniz. İşlem: Temiz iki bezin arasına bitki ve baharatlar konularak kalın bir oklavayla ezme işlemini yapabilirsiniz.
En az 1 yıl aradan sonra öğütülmüş veya ezilmiş bitki ve baharatların tazeliğini koruyup korumadığını kontrol ediniz. Aroma tadını kaybetmişse kullanılmamalı yenisi ile degiştirilmelidir. Hardal ve haşhaş tohumunun aromasını kaybedip kaybetmedigini saptamak zordur bu nedenle fazla miktarda alınmaması tavsiye edilir ihtiyaca göre alınıp kullanılmalıdır böylece tazeligini kaybetmemiş olur.
Bitki ve baharatlarınızı nemli alanlardan uzakta tutun. Nem, bitki ve baharatların kalitesini kaybetmesine, topaklanmasına neden olur. Bu yüzden cam kavonazda kapağı sıkıca kapatılıp saklanmalıdır. Ne zamanki kullanıcagınız zaman bir temiz kuru kaşıkla alınıp ardından hava almadıgından iyice emin olunup, kapagı sıkıca kapatılarak muhafaza edilmelidir. Serin yerde muhafaza edilmelidir. Pencere veya güneş ışıgı alan yerlerden uzakta, pişirme yaptıgınız alandan uzakta, bulaşık makinesinden uzakta muhafaza edilmelidir. Sıcak zamanlarda baharatları özellikle acı kırmızı toz biber, köri tozunu daha iyi kaliteli sonuç almak için buzdolabında muhafaza ediniz.
Bitkiler ve Baharatların Saklama Koşulları



Bitkiler, baharatlar Saklama KoşullarıBütün olarak2-5 yılÖğütülmüş olarak6 ay-2 yılYapraklı Bitkiler3 ay-2 yılKuru Sebzeler6 ay