Allah-u Zülcelâl bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: “Birbirine karşı merhametlidirler.” (Fetih; 29) Allah-u Zülcelâl bu ayet-i kerimede merhametli olanları övmüştür. Bu övgüye mazhar olmak için de birbirimize merhametli davranmamız lazımdır. Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
“Allah, merhametli olanlara rahmetle muamele eder. Öyleyse, sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semâda bulunanlar da size rahmet etsinler. Rahim (akrabalık bağı) Rahman’dan bir bağdır. Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar, kim de koparırsa, Allah da ondan (rahmet bağını) koparır.” (Tirmizi, Ebu Davud)
İnsan kendine karşı merhametli ise kendini Allah’ın azabından korur. Tevbe ederek Allah’a itaat eder ve ihlâsla kulluk yapar. Başkasına acıması; müslüman kardeşlerine eziyet etmemesi ve onlara yardımla mümkündür. Canlılara merhamet etmekte büyük sevaplar vardır.
Rivayete göre Hz. Musa (aleyhisselam) bir defasında Allah-u Zülcelâl’e: “Ya Rabbi! Beni ne sayede seçkin kıldın?” diye sordu. Allah-u Zülcelâl ona şöyle buyurdu: “Seni seçip kendime yakın kılmamın sebebi, yarattıklarıma karşı merhametli oluşundur. Hani sen bir ara Şuayb’ın yanında çobanlık yaparken süründeki bir koyun kaçmıştı. Sen de onun peşine düştün. Araya araya halsiz düştüğün bir sırada onu buldun. Bulur bulmaz kucağına alıp bağrına basarak ona; ‘Zavallı hayvan, hem beni hem de kendini yordun.’ dedin. İşte, yarattıklarıma karşı böyle merhametli davrandığın için seni seçerek peygamberlikle görevlendirdim.”
Hz. Ömer (radıyallahu anh) şöyle demiştir: Allah merhamet etmeyene rahmet etmez, affetmeyeni affetmez ve özür dileyenleri bağışlamayanın tevbesini kabul etmez.”
Sahabilerden bir zat şöyle demiştir: “Allah, sadece merhametlilere rahmet eder. Siz yerdekilere karşı merhametli olunuz ki, gökte de size rahmet edilsin.”
Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Allah, insanlara merhamet etmeyene rahmette bulunmaz.” (Buhârî, Müslim, Tirmizî)
Bütün bunlara bakarak; Allah-u Zülcelâl’in yarattıklarına karşı merhametli davranmamız gerekir.

Seyda Muhammed Konyevi (K.S)