DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

cd /usr/src
mv linux linux-2.2.19 (Eğer asıl kaynak kodun sürüm numarası 2.2.19 ise).
Asıl çekirdeğinizin kaynak kodunu sağlama aldıktan sonra, yeni çekirdeği içeren linux-2.4.6.tar.bz2 paketini açmalısınız. Açtıktan sonra göreceksiniz ki, benimsenmiş değer olarak paket 'linux' dizini altında açılmaktadır. Eğer, bu ad altında bir dizin varsa, üzerine yazılmaktadır. Böylece, asıl çekirdeğinizi, yapılandırım dosyasını vs. kaybetmiş olursunuz. Bu örnekte, yeni oluşan 'linux' dizinini hemen 'linux-2.4.6' olarak değiştirip, 'linux' adında bir sembolik bağlantı oluşturmaktayım. Bu yöntemin getirisi, sistemin kullanılmakta olduğu çekirdek sürümünü hemen görebilmenizdir. Ayrıca, güncel bir çekirdek yükleme işlemi de kolaylaşmaktadır. Bunun için aşağıdaki komutları root kullanıcısı olarak çalıştırmanız yeterlidir:
cd /usr/src
cp ~/linux-2.4.6.tar.bz2 ( paketin ev('~') dizininizde açıldığını kabul edersek)
bzip2 -d linux-2.4.6.tar.bz2 (bu biraz sürebilir)
tar -xvf linux-2.4.6.tar
mv linux linux-2.4.6
ln -s /usr/src/linux-2.4.6 /usr/src/linux
Bu işlem tamamlandığında, çekirdeğinizin bulunduğu dizine geçerek:
cd /usr/src/linux
make xconfig (1. Resme bakınız)

1. Resim:'make xconfig' komutundan sonra ekrana gelen görüntü. Çekirdeğinizi burada yapılandırabilirsiniz.
Bu, çekirdeğinizi yapılandırmada kullanılan ana seçenek menüsüdür. Çeşitli seçenekler üzerinde değişiklikler yaparak'Save(Kaydet) ve Exit(Çık)' tuşuna basarak, yaptığınız değişiklikleri diskinize kaydetmiş olursunuz. Bu aşamadan sonra çekirdeğinizi derleyip yükleyebilirsiniz (40. resme bakınız). Ancak, biz o aşamaya henüz gelmiş değiliz.
Çekirdeğin yapılandırılması
Aşağıdaki resimlerde, benim yapmış olduğum seçimlerle birlikte çeşitli yapılandırma ekran görüntüleri göreceksiniz. Her resim ile birlikte seçimlerin seçilme nedenleri de yeralmaktadır. Açıklama metinlerini dikkatli oku****** seçimleriminin nedenlerini ve sizin hangi seçimlerde bulunmanız gerektiğini anlayacaksınız. 'Help' tuşuna basarak benim vermiş olduğum bilgilerin benzerlerine ulaşabilirsiniz. 'make xconfig' komutunu kendi Linux sisteminizde çalıştırıp 'Help' tuşuna basarsanız, yardım ekranında gelen bilgiler genellikle hangi seçimi yapmanız gerektiğini size söyleyecektir.
Doğal olarak yardım bilgileri elinizdeki tüm donım çeşitlerini kapsamayacaktır. Ancak, en azından donanımınızı nasıl ayarlamanız gerektiğini ve donanımızın desteklenip desteklenmediğini öğrenebilmek için çekirdekte nerelere bakmanız gerektiğini açıkça belirtmelidir.

. Resim:'code maturity level options' seçimleri.Bu bölümde çekirdeğin henüz deneme aşamasında olan özelliklerin kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Özellikle yeni donanımların desteklenmesi sözkonusu olduğunda bu gereklidir. Ancak, birçok durumda bu seçimi işaretlemezsiniz, yoksa sonunda sağlamlığı daha az olan bir çekirdek oluşturulmuş olunur. 1. Resim'de gri renkli olup, seçilmemiş olan 'IEEE 1394 (FireWire) support' ve 'Bluetooth support' seçenekleri gözükmektedir. Şu anki yapılandırma ile bunları seçemiyorsunuz, çünkü bunlar henüz deney aşamasındadır.