DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Peygamberimizin Hazreti Enese Öğütleri
Biz yine Hazreti Enes’ten bahsetmeğe devam edelim. Bu kez sevgili Peygamberimizin ona vermiş olduğu öğütleri, yapmış olduğu güzel tavsiyeleri aktaralım isterseniz. Enes diyor ki : “Bana Peygamberimizin ilk tavsiyesi şu oldu: “Sana sır olarak verdiğim şeyleri kimseye açıklama! Güvenilir bir kişi ol!”
Bundan dolayı, annem ve Peygamberimizin hanımları, benden Peygamberimize ait gizli konuları sorduklarında, kesinlikle söylemezdim. Onun sırrını asla başka kimseye de söylemedim. Peygamberimizin bana diğer tavsiyeleri şöyleydi:
“Oğulcuğum, abdestini tam ve güzelce al ki, ömrün uzun olsun. Koruyucu meleklerde seni sevsin ve korusun.”
“Enes! Gusül (boy) abdesti alırken güzelce yıkan. Saç diplerini iyice ıslat ve tenini de güzelce temizle. Böyle yaparsan, yıkandığın yerden ayrılırken günah ve hatalardan arınmış olarak çıkarsın.”
“Oğulcuğum, elinden geldikçe abdestli ol. Çünkü kim abdestli olarak ölürse ona şehidlik sevabı verilir.”
“Enes! Namaz kılarken, rükûya gidince ellerinle dizlerini sıkıca tut, parmaklarını birbirinden ayır. Dirseklerini yanlarına yapıştırma. Oğulcuğum rükûdan kalkınca her uzvun tam olarak yerine gelsin. Çünkü Cenab-ı Hak, kıyamet gününde rükû ile secde arasında belini doğrultmayana merhamet etmez.”
“Oğulcuğum, secde edince de alnını ve ellerini yere tam olarak koy. Horozun yeri gagalaması gibi sen de secdeden çabuk kalkma. Secdede kollarını yere serme. Namazda sağa sola bakmaktan sakın…”
“Oğulcuğum, Namazını devamlı olarak kılmaya özen göster… Eğer buna özen gösterirsen, melekler de senin için dua ederler. Müslümanların büyüklerine hürmet, küçüklerine de sevgi göster.”
“Oğulcuğum! Evinden dışarı çıktığın zaman, ayırım yapmaksızın bütün Müslümanlara selam ver. Böylece affedilmiş olarak eve dönersin. Kendi evine girdiğin zaman da ailene selam vererek eve gir…”
“Oğulcuğum! Kur’an okumaktan geri durma. Zira Kur’an ölü kalbe hayat verir, kötü ve çirkin şeylerden ve haddi aşmaktan insanı korur.”
“Oğulcuğum! Kimseye karşı kalbinde kötülük tutmadan sabahlamaya ve akşamlamaya gayret et. Eğer bunda başarılı olabilirsen, kıyamet gününde hesabını çok kolay verirsin. İşte bunlar benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimi yaşar ve yaşatırsa beni sevindirmiş olur. Beni sevindiren ise cennette benimle beraber olur.”
İşte sevgili çocuklar… Bunlar yüce Peygamberimizin, Hazreti Enes’e öğütleriydi.. Umarım sizler de bunlara dikkat edersiniz… İsterseniz şimdi Sünnet kavramının ne olduğunu açıklayalım.
Sünnet: Peygamberimizin yaşayış tarzı, davranışları ve sözlerinin tümüne verilen addır. Şimdi sizlere yerine getirmeniz şartıyla üç sünnet aktaralım.
1. Eve girdiğiniz zaman annenize, babanıza ve kardeşinize “Esselamü aleyküm” diyerek selam verin.
2. Yemeklerden önce ve sonra ellerinizi yıkayın.
3. Yemeğe besmele ile başlayıp, sağ elinizle ve önünüzden yeyin.
Sevgili çocuklar! Hemen bu arada şunu da söyleyelim ki, sizden herhangi biriniz bir bardak sütü “Bismillah” diyerek üç nefeste içip sonunda “Elhamdülillah” derse ve ağzını çalkalarsa, içtiği süt hem onun için bir gıda olur hemde bu davranışından dolayı tam beş noktadan sevap kazanmış olur.
1.Süt içtiği için. Çünkü Peygamberimiz de sütü sever ve sık sık içermiş. Onun yaptıklarını tekrarlamak kişiye sünnet sevabı kazandırır.
2. İçmeden önce “Bismillah” demek de bir sünnettir ve kişiye sevap kazandırır.
3. İçtiğimiz herhangi bir şeyi üç defa da içmek ve nefesimizi bardağın içine vermekten kaçınmak da bir sünnettir.
4. Sütü içtikten sonra “elhamdü lillah” dediğimiz için de aynı sevabı kazanırız.
5. Son olarak Peygamberimiz bir şey yeyip içtikten sonra ellerini yıkar ve ağzını çalkalarmış. Dolayısıyla bunları yapan yine sünnet sevabı kazanmış olur. Bunları yaparsanız Peygamberimiz sizi de sever ve cennette Onunla birlikte olursunuz. Ne mutlu cennette Peygamberimizle birlikte olanlara, değil mi sevgili çocuklar?...
Hazreti Enes’le ilgili söyleyeceklerimizin sonuna şunları da eklemeliyiz. Annesi Ümmü Süleym, küçük Enes’i Peygamberimize getirip hizmet etmesi için teslim ettiğinde, sevgili Peygamberimiz o zaman Enes için dua etmiş. Onun uzun ömürlü, çoluk çocuk sahibi ve varlıklı bir kişi olması için Allah’a niyazda bulunmuş. Peygamber Efendimizin duasını alan Hazreti Enes, bakınız nelere kavuşmuş:
* 103 yaşına kadar yaşamış ve sahabiler arasında en uzun ömürlü olanlardan biri olmuş,
* Evlat ve torun bakımından kalabalık ve malca da varlıklı biri haline gelmiş.
* Bahçesindeki ağaçlar yılda iki defa meyve verirmiş,
* Kuraklık yüzünden, ekinler zarar gördüğü kendisine söylendiği zaman yağmur için Allah’a dua edermiş ve çok geçmeden yağmur yağdığı görülürmüş…
Sevgili çocuklar, Peygamber Efendimizin, genellikle “Enes’ciğim, Yavrucuğum, Oğulcuğum” diye hitap ettiği Hazreti Enes, zeki ve akıllı bir çocukmuş. Bundan dolayı o, Peygamber Efendimizin yaşayış şeklini ve davranışlarını çok iyi kavramış ve aynen onun gibi yaşamaya çalışmış. Namaz kılışı Peygamberimize en çok benzeyen kişi Hazreti Enes’miş…
Hazreti Enes, Peygamberimizin vefatından sonra, ayrılık acısını, ancak gördüğü rüyalarla dindirmeye çalışırmış… Peygamberimizi her gece rüyasında gördüğünü, huzuruna çıkarak : “Ey Allah’ın Resulü! İşte bak küçük hizmetçin geldi” demeyi çok arzu ettiğini söylermiş… Peygamber Efendimizden kendisine hatıra kalan Mısır Hükümdarı Mukavkıs’ın Peygamberimize hediye ettiği cam bardağı yanından ayırmazmış.
Hele sevgili Peygamberimizin saç teli ile Ona ait bir çubuk, en çok özen gösterip, üzerine titrediği değerli hatıralarmış onun için…. Çok sevdiği Peygamberinin bu hatıralarıyla birlikte gömülmeyi çok istemiş. Nitekim yakınları, vefatında onun bu isteğini yerine getirmişler. Allah Teâlâ ondan Razı olsun…