5 sonuçtan 1 ile 5 arası

Konu: Bina Programlanması...

Share
    DIŞARDA
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Achievements
    Konyevi Nisa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co Admin
    Yer
    Dünyadan !!
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    38

Standart Bina Programlanması...

III.ANA OKUL

4-6 yaş arasındaki çocukların eğitim ve zihinsel gelişimlerini sağlayacak, bu yaş grubu çocuklarının eylemlerine uygun ve değişim olanağına sahip olacak bir çevrenin tasarlanması amaçlanmaktadır. Çocukların değişiklik planlamayı etkileyen etkenlerden biri olu, bunu mekan ve donatım yönünden tasarıma yansıtılmasına dikkat edilecektir.

MİMARİ İHTİYAÇ PROGRAMI

1.YÖNETİM

Giriş holü 30 m2

Müdür odası 15 “

Müdür sekreteri 10 “

Doktor ve hemşire odası 15 “

(Doktor sürekli olarak yuvada kalmayacak belirli aralıklarla çocukların sağlık kontrolü için gelecektir)

WC ve Lavabo 10 m2

Veli bekleme yeri 20 “

2.GRUP ODALARI

Grup odaları 25 m2

(Her biri 20 kişilik, 4,5 ve6 yaş grupları için 3 adet olarak düşünülecektir).

Giriş holü 15 m2

(Girişe yakın, çocukların yetişebileceği askı düzeni içeren öğrenci dolapları için bir hol ya da alanı içerecek)

Öğrenci yatma yeri-uyku odası 25 m2

(Tüm öğrenciler için gündüz uykusuna olanak verebilecektir)

Gözlemci öğretmen köşesi 5 m2

(Grup ve oyun odalarını görmesi, öğretmen için bir çalışma masası, dolap bulunması uygundur)

WC ve lavabolar 10 m2

3.ORTAK MEKANLAR

Toplu oyun holü-öğrenci yemek yeri 80 m2

(Bu hol aynı zamanda teneffüshane ve öğrenci yemek yeri olarak kullanılabileceği gibi grup odaları ile de birleşerek velilerin de izleyebileceği toplu gösterilere olanak verebilen bir mekan niteliğinde oalbilecektir)

Müzik odası 25 m2

(Bir piyano bulunacak 15-20 öğrencinin müzik çalışmasına olanak sağlayacaktır).

Kitaplık 15 m2

WC ve lavabolar 10 “

4.AÇIK MEKANLAR

Açık oyun alanları

(İki kısımda ele alınacak, bir kısmı grup odası ile doğrudan ilişkili, diğer esas bahçede oyun alanlarının düzenlenmesi biçiminde olacaktır).

5.SERVİS BÖLÜMLERİ

Mutfak-ofis ve depo (ısıtma mutfağı) 25 m2

Personel WC, lavabo ve soyunma 20 “

Araç deposu 20 “

(sandalye, vb. eşya için)

Isıtma bölümü (merkezi ısıtma)

Seni çok Özledim Annem

DIŞARDA
    Achievements
    Co Admin
    Yer
    Dünyadan !!
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    38

Standart Cevap: Bina Programlanması...

1.SAĞLIK PLANLAMASI

1.1.SAĞLIK PLANLAMASI TANIMI

Sağlık planlaması; sağlık hizmetlerini planlı gelişmesini gerçekleştirmek için, akılcı ve mantıklı bir şekilde, ülkenin medikal hizmet ihtiyacını ülkenin kaynakları ile dengeleyerek ve medikal hizmet alanındaki teknolojik gelişimler ve birikimleri nazarı dikkate alınarak yapılan bir planlamadır (7).

Bu görüş çerçevesi içinde yapılan sağlık planları, ülkenin ihtiyaçlarına göre özel şekiller alabilir. Aynı zamanda milli sağlık planı, ülkenin sosyal ve ekonomik planının bir parçasıdır. Sağlık planının ülkenin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yapılabilmesi için, ülkenin kaynaklarını ve ihtiyaçlarını belirleyecek istatistiklerin hazırlanması gerekir (8).

1.2. SAĞLIK PLANLAMASINI AMACI

1) Medikal hizmet arz ile talep durumunun saptanması.
    2) Taleplerin eldeki kaynaklara göre karşılanması.
    3) Ülkenin sosyo-ekonomik ihtiyaçlarına en uygun yatırım planına dönüştürülmesi.
    Sağlık planlamasının amaçları bunlardır (8).

Böyle bir sağlık planının yapılabilmesi için planın;

1) Kapsamlı dengeli ve öncelikleri saptanmış,
    2) Esnek, gelişime açık,
    3) Kaynakları ve stokları en iyi şekilde kullanan,
    4) Fiili ve potansiyel personel ihtiyacının planlanmış olması gerekir (8).

1.2.SAĞLIK PLANLAMASININ EVRELERİ

Sağlık planlaması sürecindeki evreler şöyle sıralanabilir;
    1) Problemlerin ve kaynakların, değişen gelecek durumlara projeksiyonu.
    2) Kaynak sınırlamaları ışığında politika seçeneklerinin gözden geçirilmesi.
    3) Politika belirlenmesi.
    4) Politika amaçlarına uygun programlar yapma.
    5) Politika amaçlarının başarısını ölçmek için değerlendirme işlemlerinin uygulanması.
    6) Planlamanın bir üst aşaması için önceki deneylerden sonuçlar çıkartma.

Gelişmenin sağlanması için dört tip bilgiye ihtiyaç vardır;
    1) Sağlık sektörü çıktısını ölçmek için demografik ve epidemiyolojik indisler.
    2) Risk faktörü.
    3) Kaynaklar.
    4) Hizmet dağılımı (9).

1.4. SAĞLIK PLANLAMASINI ZORUNLU KILAN FAKTÖRLER

Birçok ülkelerde tedavi kurumları, personel, tedavi hizmetleri, koruyucu hekimlik hizmetleri organik bir şekilde büyümektedir. Bu şekilde bir büyüme, başlangıçta bir ölçüde kaçınılmaz olmaktadır. Bir seviyeden sonra, büyüyen sağlık hizmetleri kompleks ve karmaşık bir bütün olmaya başlamakta, geliştikçe kompleksleşen sağlık hizmetlerinin de sosyal, kültürel ve ekonomik parametrelerle etkilenmeye başladığı görülmektedir. İktisadi planlamanın da zorlanmasıyla organik bir gelişmenin yerini, düzenli ve etkin bir gelişme almaktadır (8).

Sağlık planlamasına olan inanç, devletlerin iktisadi ve sosyal gelişmeyi aynı çerçeve içinde görmeye başlaması ve bunu sağlayacağı faydalara inanmış olmalarından doğmaktadır. Bunun yanısıra, Devlet Planlama Teşkilatı ve kalkınma planı olmayan ülkelerde sağlık planı yapmak, bir ölçüye kadar mümkündür.

Sağlık planlamasının yapılmasını zorunlu kılan diğer faktörler ise şunlardır;
    1)Sağlıktaki düzelmeler sonucunda ortaya çıkacak üretim artışları,
    2)İlerideki tıbbi bakım giderlerinden ve muhtemel kayıplardan tasarruflar,
    3)İşgücü kayıplarının azaltılması ve çalışma yaşının uzatılması,
    4)Toplumun sağlık standardının yükseltilmesi.

1.5. SAĞLIK PLANLAMASINDA KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR

Bu zorluklar, bilgi birikimi ve aşağıda gösterilen üç temel sorundan doğmaktadır.
    1)Planlama anında mantıklı bir karara varmanın zorlukları,
    2)Kara anında maruz kalınan psikolojik baskılar,
    3)Yerinde bir karara varırken, kararı etkileyen faktörler üzerinde kara verenin kontrol eksikliği (10).

1.6. SAĞLIK PLANLAMSINA İLİŞKİN SONUÇ VE ÖNERİLER

·Sağlık planlaması, politik ve ekonomik yapısı ne olursa olsun her ülke için bir koşuldur.
    ·Planlamayı sağlayabilmek için, sağlıkla ilgili her düzeyde bilgiyi koordine edebilecek bir ekibe gereksinim vardır.
    ·Sağlık programlaması için uygun bir enformasyon sistemine gereksinim vardır.
    ·Üst planlama komitesi, bağlı bulundukları bakanlık tarafından sınırlandırılmamalı, diğer bakanlıklar, kuruluşlar ve sektörlerle iletişim olanakları sağlanmalıdır.
    ·Planlama basit olabileceği gibi karmaşıkta olabilir. Önemli olan, basitliğine ve karmaşıklığına bakılmaksızın sistemin diğer disiplinlerle bilgi alışverişine girmesidir.
    ·Zaman zaman planlama süreci kesilip değerlendirmeler ve düzeltmeler yapılmalıdır.
    ·Asıl mesleği sağlık olan veya olmayan spesiyalistlere planlama eğitimi, ayrıntıda da ‘sağlık üzerine planlama’ eğitim sağlanmalıdır. En iyi eğitim , planlamayı yaparak öğrenmektir.
    ·Araştırma, planlamada önemli rol oynar.
    ·Sağlık planlaması konusundaki konferanslar sık sık tekrarlanmalı, ülkeler arasında bilgi alışverişine olanak sağlanmalıdır.
    ·Problemlerin ve sorunların ülkeden ülkeye farklılık göstermesine karşın, çözümlerde bir standartlaşmaya gidilmeli böylece sorunların çözümü kolaylaştırılmalıdır.
    ·Sağlık personelinin karşı karşıya olduğu terimler standartlaştırılmalı, kullanıcı bunlardan haberdar edilmelidir.
    ·Değişik ülkelerden sağlık planlaması ve değerlendirilmesi üzerine enformasyon toplanmalı, bir merkezde değerlendirilmeli ve kullanılabilir bir biçime dönüştürülmelidir.
    ·Ülkeler, sağlık planlamacıların eğitimi için malzeme toplamalı, birleştirmeli ve bunları kullanıma sunmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ülkeler yararına normlar, tanımlar, standartlar, kalıp-süreçler belirleyerek bu koordinasyonu kısmen üstlenmiştir.
    ·Dünya Sağlık Örgütü, sağlık planlaması ve değerlendirmesiyle ilgili araştırmaları sürdürmede, bu konu ile ilgili eğitimde bir anahtar görevi görür.

Seni çok Özledim Annem

DIŞARDA
    Achievements
    Co Admin
    Yer
    Dünyadan !!
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    38

1.PROGRAM GELİŞTİRME SÜRECİ

Araştırma safhasında tespit edilen kalkınma planındaki, sektör stratejileri, talepleri, gelişimleri, yasallaştırmaları gibi konularda verilen planlama kararları dışına çıkmadan ve endüstri binaları ile ilgili genel planlama kriterleri göz önüne alınarak kesin olabilecek nitelikte (hata payı bırakılır) bina programlama kararları tayin edilmeye başlanır. Bina programlama çalışmalarında, gözlemler ve kaynaklardan elde edilen bilgiler, belli sistemlerle bir araya getirilip, yorumlanarak, programcılar tarafından yürütülür.
    Tuğla-kiremit üretim tesisinin program geliştirme çalışmalarında sıra ile aşağıdaki aşamalardan geçildi:

1.AMAÇLARIN, HEDEFLERİN VE İHTİYAÇLARIN TAYİNİ

Amaçları,genel ve alt amaçlar halinde tayin edebiliriz.
    -Genel amaçlar:
    Genel amaçların tayininde kriter, 5 yıllık kalkınma planında verilmiş olan planlama karalarıdır. 2 genel amaç verilebilir:
    ·Dış satıma dönük hızlı endüstrileşme ve yapısal değişim sağlanması
    ·Maksimum kar sağlayabilecek bir endüstri tesisi kurmak, kurulan bu endüstri tesisi yoluyla bölgeyi kalkındırmak
    -Alt amaçlar:
    Alt amaçlar, tesisin tümü, üretim bölümü, sosyal bölüm ve yönetim bölümü için ayrı ayrı verilir.
    ·Tesisin tümü için:
    -Büyüme, gelişmenin düzgün ve iyi biçimde planlanması
    - Üretim ve tüketim potansiyeli bakımından genel ekonominin ihtiyaçlarına cevap verebilmek
    ·Üretim bölümü için:
    -Kaliteli mamul üretme
    -Mamul üretiminde otomasyon ve standardizasyonu yerleştirmek
    -Ekipman ve makinaların rantabl şekilde dizilmeleri, dolayısı ile çalışanların çalışma şartlarının düzenli olmasını sağlamak. (Çünkü gelişigüzel dizilme üretim sürecini zorlaştırır, kimi yerde ihtiyaçtan az, kimi yerde ihtiyaçtan çok makine olmasına neden olur.)
    -Üretim bölümü araçları için kriter, üretim süreci cinsi, makine yerleşim düzeni, üretilen mamul çeşidi ve boyutlarıdır.
    ·Sosyal bölüm için:
    -Çalışan kişilere rekreasyon olanağı sağlamak
    -Çalışan kişilerin gıda, eğitim, sağlık konularında tatmin olmalarını sağlamak
    ·Yönetim bölümü için:
    -Teknoloji, iş gücü, üretim kalitesi ve verimi yükseltmek için düzenli bir yönetimin sağlanması
    -Mamulün tanıtılması ve karlı satışının sağlanması
    Hedeflerin tayini:
    -Üretimde kaliteyi yükseltmek
    -Tesisin devamlı olarak üretimini arttırması
    -Fonksiyonel yeterlilik
    -Optimum haberleşme
    -Minimum maliyet (bakım, onarım, yenileme)
    -Sağlık, konfor şartlarının ideal hale sokulması
    -Uygunluk, elverişlilik

İhtiyaçların tayini:
    -Dünyada nüfusun giderek artması, şehirleşmenin başlaması, inşaat endüstrisinde tuğla-kiremit fabrikalarının önemini arttırmıştır. Türkiye’de hayat seviyesinin yükselmesi için endüstrileşme ve buna paralel olarak halkın konut ihtiyacının karşılanması gerekir. İmar İskan Bakanlığı istatistiklerine göre:
    1955-1960 yıllarında ortalama 50000 adet konut ve işyeri yapılmıştır. 20 sene içinde bu 5 misli artacak, 250000 olacak denmiştir. Fakat ikinci 5 yıllık kalkınma planında konut ihtiyacı 900000 olmuş, ancak 250000 adeti gerçekleştirilebilmiştir. Üçüncü 5 yıllık kalkınma planında ise 1.333.719 ünitelik konut ihtiyacının, 978.361 ünitesi gerçekleştirilmiştir. Konut yapım durumu inşaat sektörü ile ilgilidir. Görülüyor ki bu büyük açıkları kapatabilmek için tuğla-kiremit tesislerine ihtiyaç vardır.
    -İnsan emeğinin çok azaldığı, üretimin otomatikleştiği bu dönemde az masrafla çok ürün elde etme ihtiyacından dolayı, modernleşmek gereği doğuyor, tuğla-kiremit üretim tesislerinde de makineleşme ve otomasyon ihtiyaç halini alıyor.
    -Üretilen üründe de inşaat sektörünün gelişmesi, zamandan ve işçilikten tasarruf amacı ile boyutsal standardizasyona ihtiyaç vardır.
    -Çalışanların ve yöneticilerin her türlü konforunu ve rahat çalışmalarını sağlamak için çeşitli servis ve hizmet ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.

1.2.EYLEMLERİN TESPİTİ
    Eylemlerin, eylemler için gerekli ekipmanın için önce bunların ait olduğu genel aktivitelerin tayini gereklidir.
    -Üretim aktivitesi
    -Yönetim aktivitesi
    -Sosyal aktiviteler

Üretim aktivitesi:
    Üretim aktivitesini oluşturacak tüm eylemler, eylemler için gerekli ekipman ve makineler, gerekli ölçüler, performans şartları, hangi eylemlerin hangi üretim safhasında oluştuğu, üretim süreci analizi bölümünde detaylı olarak ele alınacaktır.

Yönetim aktivitesi:
    2 ana eylem grubuna ayrılabilir.
    ·Büro içi eylemler
    ·Büro dışı eylemler
    Büro içi eylemler Büro dışı eylemler
    -Ticaret bölümü eylemleri -Satış bölümü eylemleri
    -Muhasebe “ “ -Pazarlama “ “
    -İşletme “ “ -Üretim ve tüketim
    tespiti
    -Planlama “ “
    -Personel “ “
    -Yazı işleri
    -Toplantı, karar alma
    Gerekli Ekipman:
    Çalışma masaları, dolaplar, büro makineleri, sandalye ve koltuklar
    Aydınlatma seviyesi, 2001x
    Havalandırma, saatte 10 m3
    Isı, 21 derece
    Sosyal Aktiviteler:
    4 ana eylem grubuna ayrılabilir:
    -Sağlık ile ilgili eylemler
    ·Bakım
    ·Teşhis
    ·Tedavi
    ·Soyunma, giyinme
    Bu eylemler hasta, doktor, hemşireler tarafından gerçekleştirilir.
    Kullanılan ekipman:
    Çalışma masaları, sandalye, koltuk, tabure, hasta sedye ve yatakları, ilaç ve evrak dolapları, çeşitli tıbbi cihazlar
    Aydınlatma seviyesi, 4001x
    Havalandırma, saatte 40 m3
    -Beslenme ile ilgili eylemler
    ·Malzeme temini
    ·Malzeme depolanması
    ·Yemek hazırlama
    ·Yemek dağıtımı
    ·Yemek yemek
    ·Bulaşık yıkamak
    ·Temizlik
    Kullanılan ekipman:
    Tüm mutfak aletleri, dolaplar, yemek masa ve sandalyeleri
    Aydınlatma seviyesi, kafeteryada 2001x, mutfakta 4001x
    Havalandırma, kafeteryada, 8 m3/saat, mutfakta, 30 m3/saat
    -Boş zamanları değerlendirme ile ilgili eylemler
    ·Dinleme
    ·Çeşitli rekreasyonel eylemler
    ·Çeşitli oyunlar
    ·Okuma
    -Temizlik ile ilgili eylemler
    ·Soyunma, giyinme
    ·Yıkanma
    ·Temizleme
    ·Araç depolama
    ·Bakım ve onarım
    ·Çevreyi temiz tutma
    -Güvenlik ile ilgili eylemler
    ·Tesis emniyetini sağlamak, tehlikeli durumları tespit
    ·Kapıda müracaatları almak, girip çıkanı kontrol etmek

Seni çok Özledim Annem

DIŞARDA
    Achievements
    Co Admin
    Yer
    Dünyadan !!
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    38

1.3.KAPASİTENİN TESBİTİ
    İzmir-Turgutlu-Ankara karayolu üzerinde yapılacak olan tuğla-kiremit fabrikasının kapasitesi pazar analizlerine ve maliyet fonksiyonlarına bağlıdır. Bu kapasitenin hem birim üretim hatlarına, hemde kaliteye etkisi olabilir. Seçilecek kapasite ile birim satış karının max. , ve toplam karın sermayeye oranının en büyük olmasına çalışılır. Bu arada seçilen kapasite ile piyasa dengesinin, ve buna paralel olarak birim satış fiyatlarının değişimi göz önünde bulundurulmalıdır.
    Proje için seçilen kapasite öncelikle piyasa açığını kapatma amacında olmalıdır. Böylece üretilen ürün rahatlıkla müşteri bulabilmeli, ve kendini piyasaya kabul ettirebilmelidir.
    Proje kapasitesi daha evvelden yapılmış bulunan fabrika, ve projelerde seçilmiş olan ekonomik ünite kapasitelerine göre rahatlıkla seçilebilir. Belirtilen bu kapasite aslında tamamen pişirme fırını kapasitesidir. Bu nedenle pişirme fırını kayıplarını da hesaba katmak gerekir. Pişime fırınımızın tatiller dışında yılda ortalama 300 gün çalıştığını kabul edersek, ve yıllık kapasitenin 21 milyon blok tuğla olması için yaklaşık % 4 fire hesaplarsak (bu değer piyasada bu işi yapan fabrikalardan elde ettiğim değerlerin ortalamasıdır.) pişirme fırını kapasitemiz yaklaşık olarak 22 milyon adet olmalıdır. Bu değer bize günlük üretim miktarımızın 73000 adet normal blok tuğla olması gerektiğini verir. Günde 73000 adet tuğla pişirme fırınına girmeli ve en az 70000 adet tuğla sağlam olarak alınmalıdır.

1.3.1.ÜRETİM VE KAPASİTE İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Pişmiş ağırlığı 4 kg olan 22*22*10,5 cm ölçülü 4lü blok tuğla esas alınmıştır.
    -Yıllık net üretim 82000 ton/yıl 120000000 adet blok
    (Yılda 300 gün çalışma halinde)
    -Fırının net üretimi 84000 ton / yıl (280 ton / gün veya 70000 blok / gün)
    -Fırının brüt üretimi 87410 ton / yıl (291,4 ton / gün veya 72850 blok /gün)
    -Kurutma net üretimi 102000 ton/yıl (340 ton/gün veya 85000 blok/gün)
    -Kurutma brüt üretimi 108804 ton/yıl (362,8 ton/gün veya 90720 blok/gün)
    -Şekil verme grubu net kapasitesi 108810 ton/yıl
    -Şekil verme grubu brüt kapasitesi 13500 ton/yıl
    -Hazırlama kısmı net kapasitesi 90000 m3/yıl
    -Hazırlama kısmı brüt kapasitesi 190000 m3/yıl

1.3.2. YILLIK ÇALIŞMA SAATLERİ

Toprağın işlenmesi 300 gün 3600 saat 1,5 vardiya Silo “ “ “ “ “ “
    Şekil verme “ “ 4800 “ 2 “
    Kurutma “ “ 7200 “ 3 “ Pişirme “ “ “ “ “ “
    Boşaltma-istif “ “ 4800 “ 2 “ Sevkıyat “ “ “ “ “ “

1.3.3.İZMİR – ANKARA KARAYOLU ÜZERİNDE TURGUTLUYA 3 KM UZAKLIKTA KURULMASU DÜŞÜNÜLEN TUĞLA-KİREMİT FABRİKASI ÜRETİM DURUMU

Yıllık net kapasite 84000ton (300 gün /yıl hesabı ile)
    Üretilecek tuğla kiremit tipleri:.
    -Harman tuğlası (duvar blokları)
    -Fabrika “ ( “ “ )
    -Taşıyıcı döşeme tuğlaları
    -Oluklu kiremit

1.4.İŞLETME ORGANİZASYONU

Bir işletme bir takım ana fonksiyonlardan oluşur. İşletme içindeki üretimin aksamadan yürümesini temin için zorunlu olarak yürütülmesi gereken konular işletme fonksiyonlarıdır. Bunlar üretim-kalite-kontrol-sevkıyattır. Bunlar arasında en önemlisi üretimdir, birbirini takip eden işlemlerden oluşur. İş yeri düzeninin işlemlerin akışına uygun olması, işlemler arasında senkronizasyon sağlanması ve yan hizmetlerin işlemlerle uygun olması gerekir. Bunları ve iş akışını hızlandırmak uygun koordinasyon sağlanması ile gerçekleşir. İşletmenin yönetim organizasyonu ile ilgili bilgiler süreç analizi bölümünde verilecektir.

Seni çok Özledim Annem

DIŞARDA
    Achievements
    Co Admin
    Yer
    Dünyadan !!
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    38

KARTALDA SAĞLIK MERKEZİ PROGRAMI

Proje IV. Kapsamında İstanbul’da Kartal ilçesinde 1600 m2 alanda sağlık merkezi tasarlanması istenmiştir.
    Tasarımdaki amaç çevre verilerine uygun , sağlık merkezi programı dahilinde mekanlar yaratmaktır.
    Planlamada varılmak istenen ana tema bir sanayi alanı olan yerde yeşil gezi alanı oluşturmak ve çevre halkını hastaneden önce sağlık merkezinde ilk teşhislerin konulması ve yakın çevre deki hastanenin yükünü azaltmaktır.Araştırma alanı, konuşmacılara ve toplum eğitimine yer vercek olan toplantılara ev sahipliği yapacaktır. Bu merkez aynı zamanda hem insan davranışları hem de insan vücuduyla ilgili soruları tele-medicine ile cevaplandıracak bir çevre içinde geliştirilmelidir. Birinin stres durumunu kontrol edebilmek için en önemli şey o insanı tamamen anlamak ve çevresini olumlu olarak düzenlemektir. Açık alanlar içeren, doğal çevre ile iç içe olan ve insana özgürce hareket imkanı veren binalar tedavinin kendisidir. İnsanlığa doğadan daha yakın bir şey yoktur. Bu amaçla yapının batı kısmı tamamen yeşil alan olarak değerlendirilmiş. Doğu kısmı sirkülasyon alanı olarak planlanmış. Ayrıca yapı araştırma görevlilerine ve tıbbi seminerlere de ev sahipliği yapacaktır. Bu yapıyı tasarlarken izlenen planlama karaları;

BİNA DÜZEYLERİ TASARLAMA EVRESİ
    PLANLAMA KARARLARI:

1.Bina yerleşimi Genel çevre -Fiziki çevre verilerine göre Bina
    ve kitlesel Kompleksinin ve genel-özel alanlar-
    kararları ın düzenlenmesi.

2.Bina Ana sirkülasyon -Bina bütününü oluşturan, ana
    ve kitle kararları ana işlevlere ulaşım karaları ile
    bina formunun biçimlendirilmesi

3.Bölüm Strüktürel -Uygun taşıyıcı sistemin seçimi,
    biçimlenme bölümsel biçimlemeye göre
    kararları aks ve büyüklüklerin bulunması
    ile bina bölümlerinin oluşması.

4.Mekan Mekansal -Mekanın kullanımına ait döşem
    biçimlenme biçim ve büyüklüklerinin
    karaları saptanması ile mekansal
    biçimlerin oluşturulması.

5.Eylem alanı Eylem alanı
    biçimlenme
    kararları -Mekan bileşeni olarak eylem
    alanlarının biçimlendirilmesi
    ve büyüklüklerinin bulunması.

ÇEVRESEL VERİLER:
    Binanın bulunduğu adanın dört tarafından da araç ulaşımı mümkündür. Ana ulaşım Tugay yolundan yapılmaktadır.
    Tugay yolu direkt olarak çevre yoluna bağlıdır. Bu yüzden ulaşımda herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Diğer yollar tek şerit olup servis yollarıdır.

Toplu Taşıma:
    Tugay yolundan gelen otobüs ve minibüslerle komplekse ulaşım sağlanmaktadır.Alanın 100 m ilerisinde bir otobüs durağı mevcuttur.

MEKAN PROGRAMI BÖLÜMLERİ
    Giriş ve Danışma:
    Ana giriş, hasta ziyaretçileri için doğru yönlenmelere yardımcı olmalıdır. Danışmalar ve diğer işlevler sıralanarak girişten itibaren anlaşılır ve yönlendiricidir. Baş danışma masası ve hasta kayıt alanı, ana yerleşim alanına veya iki yöndeki tedavi alanından birine yönlendirilmiştir. Ayrıca bu banko, bekleyen aileyi ve arkadaşlarını, merkeze, eğitim sınıfları veya kafe içine de yönlendirir.

Klinik Destek
    Bu, halka açık olamayan klinik araştırmalarını destekleyen bir bölümdür. Laboratuvar ve kan bankaları da bu alanı desteklemekte ve alınan örneklerden test yapılmaktadır. Araştırma alanında orta büyüklükte bir konferans salonu olacaktır. Burada konferans ve araştırmalar temsil edilecektir.

İş-Destek Alanı
    Bunlar halka açık olmayan fonksiyonlardır ve ayrılabilirler. İş alanı asıl beş departmanı kapsar. Departmanlar ofisleri, sekreterlikleri ve bilgi işlem personelini kapsar. Personel destek alanları aralarda ve bölgeye giriş-çıkışlarda personele hizmet eder. Personel dolapları, tuvaletler ve duşları da içinde barındıran bir alandır. Bu alan ana personel girişine yakın, halk girişinden ayrıdır. Park alanı personele hizmet ettiği gibi hekimlere ve araştırma görevlilerine de hizmet verir.

Klinikler
    Bunlar teşhislerin konulduğu tedavi odalarıdır. Bu mekanlarda görüşme odaları, tedavi kısmından ara bir bölmeyle ayrılmıştır. Bu mekanın büyüklüğü hizmet ettiği bölüme göre değişiklik göstermektedir.(ör. Anne-çocuk kliniği diğerlerinden büyük olmalı.)

Seni çok Özledim Annem