III.ANA OKUL
4-6 yaş arasındaki çocukların eğitim ve zihinsel gelişimlerini sağlayacak, bu yaş grubu çocuklarının eylemlerine uygun ve değişim olanağına sahip olacak bir çevrenin tasarlanması amaçlanmaktadır. Çocukların değişiklik planlamayı etkileyen etkenlerden biri olu, bunu mekan ve donatım yönünden tasarıma yansıtılmasına dikkat edilecektir.
MİMARİ İHTİYAÇ PROGRAMI
1.YÖNETİM
Giriş holü 30 m2
Müdür odası 15 “
Müdür sekreteri 10 “
Doktor ve hemşire odası 15 “
(Doktor sürekli olarak yuvada kalmayacak belirli aralıklarla çocukların sağlık kontrolü için gelecektir)
WC ve Lavabo 10 m2
Veli bekleme yeri 20 “
2.GRUP ODALARI
Grup odaları 25 m2
(Her biri 20 kişilik, 4,5 ve6 yaş grupları için 3 adet olarak düşünülecektir).
Giriş holü 15 m2
(Girişe yakın, çocukların yetişebileceği askı düzeni içeren öğrenci dolapları için bir hol ya da alanı içerecek)
Öğrenci yatma yeri-uyku odası 25 m2
(Tüm öğrenciler için gündüz uykusuna olanak verebilecektir)
Gözlemci öğretmen köşesi 5 m2
(Grup ve oyun odalarını görmesi, öğretmen için bir çalışma masası, dolap bulunması uygundur)
WC ve lavabolar 10 m2
3.ORTAK MEKANLAR
Toplu oyun holü-öğrenci yemek yeri 80 m2
(Bu hol aynı zamanda teneffüshane ve öğrenci yemek yeri olarak kullanılabileceği gibi grup odaları ile de birleşerek velilerin de izleyebileceği toplu gösterilere olanak verebilen bir mekan niteliğinde oalbilecektir)
Müzik odası 25 m2
(Bir piyano bulunacak 15-20 öğrencinin müzik çalışmasına olanak sağlayacaktır).
Kitaplık 15 m2
WC ve lavabolar 10 “
4.AÇIK MEKANLAR
Açık oyun alanları
(İki kısımda ele alınacak, bir kısmı grup odası ile doğrudan ilişkili, diğer esas bahçede oyun alanlarının düzenlenmesi biçiminde olacaktır).
5.SERVİS BÖLÜMLERİ
Mutfak-ofis ve depo (ısıtma mutfağı) 25 m2
Personel WC, lavabo ve soyunma 20 “
Araç deposu 20 “
(sandalye, vb. eşya için)
Isıtma bölümü (merkezi ısıtma)