Toprağı eline alsa, kazanç olurdu

Hem İmam-ı Buharî başta, râviler naklediyorlar ki: Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, Urve bin Ebî Ca’de’ye, ticarette kâr ve kazanç için bereketle duâ etmiş Urve diyor ki:
“Ben bazı Kûfe çarşısında duruyordum Bir günde kırk bin kazanıyordum, sonra evime dönüyordum
İmam-ı Buharî der ki:
“Toprağı da eline alsa onda bir kazanç bulurdu
Mektubat, s 145

Hz Peygamber’in (asm) duâsının tesiri

Başta Buharî ve Müslim haber veriyorlar ki, İbni Abbas’a şöyle duâ etmiş:

“Allahım! Onu dinde fakîh kıl ve ona tefsir ilmini öğret
Duâsı öyle makbul olmuş ki, İbni Abbas “tercümanü’l-Kur’ân” ünvan-ı zîşânını ve “habrü’l-ümme,” yani “allâme-i ümmet” rütbe-i âlisini kazanmış
Hattâ çok gençken, Hazret-i Ömer onu ulema ve kudema-yı Sahabe meclisine alıyordu
Mektubat, s 144

Hem başta İmam-ı Beyhakî, ehl-i hadis haber veriyorlar ki: Aşere-i Mübeşşereden Abdurrahman bin Avf’a, Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm kesret-i mal ve bereketle duâ etmiş O duânın bereketiyle o kadar servet kazanmış ki, bir defa yedi yüz deveyi yükleriyle beraber fî sebîlillâh tasadduk etmiş

İşte, duâ-yı Nebeviyenin bereketine bakınız, “Bârekâllah” deyiniz
Mektubat, s 145

Hem başta İmam-ı Tirmizî haber veriyor ki: Sa’d ibni Ebî Vakkas için Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm duâ etmiş: “Allahım, onun duâsını kabul eyle” demiş Sa’d’ın duâsının kabulü için duâ etmiş O asırda Sa’d’ın bedduâsından herkes korkuyordu Duâsının kabulü de şöhret buldu
Hem meşhur Ebu Katâde’ye ferman etmiş: “Allah yüzünü ak etsin Allahım, onun tenini ve tüyünü mübarek kıl” diye, genç kalmasına duâ etmiş Ebu Katâde yetmiş yaşında vefat ettiği vakit, on beş yaşında bir genç gibi olduğu, nakl-i sahihle şöhret bulmuş
Mektubat, s 145