DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 100,0%
Achievements

9.nesil GeForce ailesi yolda
9.nesil GeForce ailesi yolda
Grafik endüstrisinin lider ismi Nvidia, GeForce serisi ekran kartlarını anons edip grafik işlem birimi (gpu) kavramını hayatımıza ilk defa soktuğunda takvim yaprakları 1999 yılının sonlarını gösteriyordu. O günden bu yana donanım dünyasındaki değişen pek çok şey gibi GeForce serisi ekran kartı ailesi de aralıksız gelişimine devam etti ve bugünlere kadar geldi. Geçtiğimiz sene Kasım ayı içerisinde 8. jenerasyon GeForce serisini duyuran Nvidia, 4 yıllık çalışma ve ciddi bir ar-ge bütçesiyle hazırlanan G80 kod adlı yeni grafik işlemcisiyle birlikte pek çok radikal değişikliğe gitmiş ve yeni bir gpu mimarisini masanın üzerine koymuştu. Geçen Ekim ayında da "insanlık adına küçük fiyat/performans meraklıları adına büyük" bir adım ile Nvidia, 65nm üretim teknolojisiyle hazırlanan G92 kod adlı yeni grafik işlemcisini sektöre tanıtmış ve hemen ardından da GeForce 8800GT ile yakın zamanda 8800GTS 512 modellerini duyurmuştu ki hikayenin geri kalan kısmını sizler zaten biliyorsunuz.
G92 tabanlı GeForce 8800 serisi ekran kartları ile ciddi bir satış patlaması yapan ve şu an için performans anlamında rakipsiz olan Nvidia'nın 90nm üretim teknolojisine sahip G80 tabanlı ekran kartlarının üretimine son verme hazırlığında olduğunu ve EOL sürecini devreye sokacağını biliyoruz. Nvidia cephesinde gözler artık yeni nesil GeForce 9 serisi ekran kartlarına çevrilmiş durumda. Bu yazımızda Nvidia'nın yeni nesil grafik kartları ile ilgili yaşanan son gelişmelere ve Tayvan merkezli grafik kartı üreticilerinin değindiği bazı detaylara birlikte bakacağız. Öncelikli olarak Nvidia'nın GeForce 9 serisi ile birlikte değişmesi muhtemel stratejisini irdelemekte fayda var. Bilindiği üzere Nvidia genellikle her yeni nesil ekran kartı ailesini yüksek performans modelleri ile birlikte anons ederdi. Fakat ilk defa GeForce 9 serisi ile birlikte bu durum değişecek ve firma orta segment için hazırladığı D9P - G94 kodlu gpu'yu taşıyan GeForce 9600GT modeli ile birlikte yeni seriye merhaba diyecek.