Ramazan-i serife hürmetin karsiligi
Herhangi bir özür ile oruçtutamiyanlarin, bu aya hürmet etmesi, oruç tutamadiklari günler, gizli yemeleri lazimdir. Bu aya hürmetsizlik çok tehlikelidir.
Ramazan-i serifte umümi yerlerde, müslümanlarin karsisinda, oruç yiyenlerin ve oruç tutanlari aldatarak, oruç tutturmiyanlarin imani gider.
Ramazan günlerinde lokanta, büfe gibi yiyip içme yerlerini isletmek günahtir.
Bunlarin, oruç yiyenlerden kazandiklari, helal ise de, habistir, zararlidir. Buralarini iftardan sonra açmalidir.
Oruca hürmet çok önemlidir. Eskiden bugünkü gibi degildi. Gayri müslimler bile müslümanlarin orucuna hürmet ederdi.
Açikta yemezlerdi. Yine böyle bir Ramazanda, gayr-i müslim bir kimse, evine geldiginde, çocugunu evin önünde açiktan yemek yedigini gördü. Hemen oglunu azarlayip,
- Evladim bilmiyor musun, bugün müslümanlarin oruç tutma günü. Nasil böyle onlarin gözü önünde açiktan karnini doyuruyorsun.
Çabuk gir içeri. Bir daha böyle açiktan yedigini görmiyeyim, dedi.
Aradan bir zaman geçtikten sonra, bu kimse vefat etti. Bu kimseyi, müslüman komsusu rü'yada gördü. Kendisini çok güzel yerlerde, rahat bir sekilde görünce merak edip kendisine sordu:
- Senin bu bulundugun yer neresidir?
- Cennettir.
- Peki dünyada iken, Islam dinine sen inanmazdin, nasil oldu da Cennete girdin?
- Dogru, son zamanlarima kadar müslüman degildim. Fakat, vefatima yakin, iman edip, müslüman oldum.
- Bu nasil oldu?
- Bu büyük ni'mete kavusmama sebep su: Birgün Ramazanda çocugumu açikta yemek yedigi için azarlayip, oruca hürmet etmesini istemistim.
Cenab-i Hakkin, beni bu hürmet sebebiyle ahir ömrümde, iman ile sereflendirdigi bildirildi. Gördügün gibi Cennette rahat içindeyim.