DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Şeytan Niçin Yaratılmıştır?
SEYTAN NIÇIN YARATILMISTIR??
Bu sorunun iki yönü var. Birisi seytanin yaratilis gayesi, digeri ise yaratilis hikmeti. Önce gaye üzerinde kisaca duralim. Bilindigi gibi seytan cin türünden bir varliktir. “Ben cinleri ve insanlari ancak bana ibadet etsinler diye yarattim” ayetine göre cinlerin yaratilis gayesi de, insanlarda oldugu gibi, Allaha inanmak, ona ibadet ve onu tanima yolunda terakki etmektir. Insanlar içerisinde bu imtihani kaybeden küfür ehli insanlar bulundugu gibi cinlerde de bulunuyor. Iste seytan bu ikinci kisim cinlerdendir. Kendisi Hz.Ademe (as.) secde etmedigi için Ilahi Rahmetten kovulmus ve kendi arzusu üzerine bir Ilahî hikmet olarak, kendisine kiyamete kadar insanlara musallat olma, onlari yoldan çikarmak için çalisma izni verilmistir.
Bu iznin verilme hikmeti ise bir degil yüzlercedir. Bunlardan en önemlileri su iki hikmettir. Cenab-i Hak, seytan vesvesesi olmaksizin da insanlari imtihan edebilir, seytanin görevini de insan nefsine yükleyebilirdi. Ama böyle yapmakla, seytanin o çirkin arzusunu, yani kiyamete kadar insanlari hak yoldan saptirma arzusunu kabul etmekle seytanin cehennemde çekecegi azabi milyarlarca kat artirmis oldu. Zira, “Sebep olan isleyen gibidir.” Hadis-i Serifine göre, insanlarin seytan vesvesesine uyarak isledikleri günahlarin bir kati da seytana yaziliyor ve böylece onun azabi attikça artiyordu.
Diger hikmet ise, insanlarin nefis ve seytan ile bir imtihan geçirmeleri ve bu imtihani kazanan müminlerin meleklerden daha ileri derecelere yükselmeleridir. Eger, insan nefsine kötülügü emretme özelligi verilmemis olsaydi ve insanlara seytan musallat olmasaydi insanlarin dereceleri de meleklerde oldugu gibi sabit kalacakti.
(ALINTI)