Diyet Yapacak Olanlara Öneriler..
Diyet Uzmanı Uz. Dr.Aydın Kırışık
Obezite: Bedenin yağı kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucuboya göre ağırlığın arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Hastalığın oluşumunda genetik ve çevresel faktörler değişik oranlarda rol oynar. Şişmanlığın tanısında kullanılan en pratik yöntem Beden Kitle Endeksi (BKI) dir.
BKI= Beden Ağırlığı (kg) formülüyle hesaplanır.
Boy (m)2
BKI
18.5 kg/m2
Zayıf
18.5-24.9 kg/m2
Normal (sağlıklı)
25-29.9 kg/m2
Fazla Kilolu
30-39.9 kg/m2
Obez
40 kg/m2 üstü
Morbid Obez
Bedenin yağ dağılımını belirlemede bel çevresininkalça çevresine oranı kriter olarak alınır. Bel/kalça oranı kadınlarda 0.8 I
erkeklerde
1 I aşmamalıdır. Bel çevresi ölçümü: Kadın 88 cm. Ve üstü ise obezite riskinin artığı görülür.
Obezite Risk Faktörleri
· Fiziksel aktivitede azalma
· Beslenme alışkanlıkları
· Yaş
· Cinsiyet (kadın)
· Irksal faktörler
· Eğitim düzeyi
· Evlilik
· Doğum sayısı
· Sigarayı bırakma
· Alkol
Obezitenin oluşumunda asıl neden enerji dengesindeki bozulmadır.
Enerji alımı= Enerji tüketim
Enerji tüketimi= Bazal :-):-):-):-)bolizma (%70) + Termogenez (%10) + Fiziksel aktivite (%20) Şayet enerji alımı enerji tüketiminden fazla olursaalınan fazla enerji vücutta yağ olarak depo edilir ve obezite oluşur.
Obezitenin Sonuçları ve Komplikasyonları
*:-):-):-):-)bolik
HiperinsülinemiTip 2. Diabetus Mellutus
Hipertansiyon
Hiperlipidemi
Kardiyoavsküler problemleri
Steatoz
*Mekanik
Solunum hastalıklarıReflü özofajit
Safra kesesi taşı
Osteoartroz
Tapuk dikeni
Deri hastalıkları
Obezite Tedavi İlkeleri
1) Eğitim
2) Diyet
3) Egzersiz
4) Davranış tedavisi
5) İlaç tedavisi
6) Cerrahi tedavisi
Obezite Tedavisinde Diyet
Obezite tedavisinin amaçları: Bireyin; yaşcinsiyet
vücut ağırlığı
boy
aktivite düzeyi
sosyo-ekonomik durumu
çalışma koşulları
eğitim düzeyi ve beslenme alışkanlıklarına uygun
yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak ve bunun neticesinde bireyi zayıflatmaktır.
Bireyin beslenme alışkanlıklarını saptamak için: Daha önce diyet yapıp yapmadığıyemek yeme sıklığı
zamanı
yemek yeme hazırlama ve pişirme yöntemleri
sevip sevmediği besinler öğrenilmelidir.
Diyet Tedavisinin Başarılı Olması İçin
1) Birey tedaviyi kesinlikle istiyor olamlı.
2) Bireye uzun sürede yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılmalı.
3) Doktor ve diyat uzmanı ile sürekli iletişimde olmalı.
4) Diyet uzmanının verdiği diyetegzersiz tedavisi aynen uygulanmalı.
5) Bilinçli ve sabırlı olmalı.
6) Diyet bireye özgü düzenlenmeli.
7) Zayıflama süresi doğru saptanmalı.
Sık aralıklarla beslenmelidir. Sık aralıklarla beslenerek zayıflamanın faydaları nelerdir? Gereğinden fazla yemeyi ve kaçamakları önler. Çünkü sık sık beslendiğiniz için açlık hissi duymazsınız. Acıkmayı önlediği için sonraki öğüne çok acıkmamış olarak ulaşacağınız için daha az besinle doyarsınız. Ayrıca her öğün sonrasında besinlerin termojenik etkisiyle
enerji harcaması artar. Kilo verdiğiniz zaman
verdiğiniz kilonun büyük kısmı yağ kitlesinden olması gerekir. Kaybettiğiniz ağırlığın %75 I yağ kitlesinden
%25 I yağsız doku kitlesindendir. Yağsız dok kitlesi kaybının %25 I geçmemesi gerekir. Önemli olan
sadece vücut ağırlığının azaltılması değil
kaybın yağ kitlesinden gerçekleştirilmesidir. Şişman kişilerde
yağ gelen enerji oranı %10 azaltıldığında
ağırlık kaybı 1 yılda ortalama 5 kg. Ya da daha fazla oluşmuştur.
Diyet Yağını Azaltmak İçin
· Etli yemeklere yağ katmayınız.
· Yemeklere konan yağ miktarını azaltınız.
· Yemeklerin suyundan daha çok posa kısmını tercih ediniz.
· Bol sebze ve meyve tercih ediniz.
· Taneli tahılları tüketiniz.
· Kırmızı et yerine derisiz tavukhindi ve balığın beyaz etlerini tercih ediniz.
· Mayonez kullanmayınız.
· Yağlı yiyeceklerden uzak durun(rus salatası gibi)
· Cipsyağlı patlamış mısır
yağlı kraker
börek
çörek
pasta v.b. yiyecekleri tüketmeyin ya da seyrek ve az miktarda tüketiniz.
Doğru Besin Seçimi İçin Öneriler
1) Günde en az 3 ana öğün + ara öğünler.
2) Yavaş yavaş ve çok iyi çiğneyerek yemek yenmeli.
3) Yemek yerken çorba veya salatayla başlayınız.
4) Bol su içiniz.
5) Başkasının tabağından uzak durunuz.
6) Unutmayınçok sevilen çok yenir. Şunu da unutmayın; bir lokma yeseniz de!
7) Daha fazla sebzemevye ve tahıl grubunu tercih ediniz.
Yemeklerinizi küçük porsiyonlar halinde tüketiniz.
9) Yağ oranı düşük besinler tercih edilmeli.
10) Dışarıda mütevazı yemekleri seçiniz.
Alışverişe çıktığınızda ise şunlara dikkat ediniz: Aç karınıza alışveriş yapmayınalınacakların listesini çıkartın
tehlikeli reyonlardan (tatlı
cips
çikolata v.b.) ve hazır besinlerden uzak durun.
Yemeklerin Hazırlarken Dikkat
· Basit yemekler hazırlanmalı.
· Kızartma yerine fırınhaşlama ya da ızgara tercih edin.
· Krema yerine unnişasta
patates kullanın.
· Yağ yerinelezzeti arttırmak için baharat ve taze otları kullanın.
· Etlerin yağlarını ayırın.
· Pişirirken atıştırma huyunuzdan vazgeçin. Unutmayın “damlaya damlaya göl olur”.
· Pişirirken yağsız tavalar kullanın.
· Tariften yemek hazırlıyorsanıztariftekinin yarı kadar yağ katın.
· Katı yağ yerinesıvı yağı tercih edin.
Yemek Yerken Dikkat
*Evde:
· Fazla yağlı ve kalorli yiyecekler gözden uzak olmalı.
· Tv izlerken yemek yeme huyundan vazgeçin.
· Ayakta değil masada yemek yiyin.
· Yemeğinizi küçük tabaktasalatanızı büyük tabakta alın.
· Tabağı tam doldurmak zorunda değilsiniz. Önce gözümüz doymalı.
*Dışarıda:
· Evden aç çıkmayın.
· Ekmek sepetini masada bulundurmayın.
· Susuz yemekleri tercih edin.
· Izgara ve fırındakiler tercih edilmeli.
· Fazla kaçırmışsanız bir sonraki öğün veya günde kısarak telafi edin.
· Haftada bir kez tartılın.
· Sabahaç karnına
aynı tartı ve aynı giysilerle tartılın.
· Menstruasyon öncesi (vücut su tutacağı için) ve konstipasyon sorununuz varsa (bağırsaklar dolu olacağı içi yapacağınız ölçüm yanıltıcı olabilir.