DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

bilgisayar nasıl toplanır öğrenelim

Merhaba arkadaslar, donanım piyasasının hiçte ucuz olmadigı ve kolay kolayda ucuzlayamayacagı bu gunlerde,size faydali olabilecek, bilgisayar parcalarının nasıl bir araya getirilecegini, bunların nasıl montajının yapılacağı hakkında genel bilgi vermek istedim. Lafı cok daha fazla uzatmıyacağım, işe montaj edeceğimiz donanım parcalarını tanımakla başlayalım.
Not: Donanım bilesenlerini anlatirken model ve soketlerine yazida yer verilmeyecek, CPU montaji disinda, anlatim hem AMD hemde Intel platformlari icin gecerli olacak ve sadece cpu monaji ayri ayri anlatilacak, zaten montajda birbirilerinden ayrilan yegane farkda bu

Donanim bilesenlerimiz hemen hemen hepsi yukaridaki resimdeler, sadece eksik bir parca var, eksik olan parca (CPU) Islemci pastasidir. Bunu ozellikle ayri tanitmak istedim, cunki bu parca olmassa olmazdir. Islemcimizi sicaktan yalıtacak ve asırı ısınmayı hatta yanmaktan engelleyecek olan Islemci pastamiz, resim 4 de gördüğünüz gibi
[IMG]http://img50.imageshack.us/img50/741/25861474ic9.png
[/IMG]
Donanm bilşenlerini tanıdıktan sonraki yapacagımız işi bölümlere ayırırsak ilk bölüm anakartın montajı olacak, bu bağlamda anakartı takmadan önce üzerinde biraz inceleme yapalım.

Yukardaki sayılardan başlarsak:
1. Islemci soketi
2. Ram slotlari
3. Ide portu---> CD-ROM Yada Hard disk bağlantısı icin
4. Ide portu 2--> CD-ROM Yada Hard disk bağlantısı icin
5. S ATA portlari Hard disk icin en güncel bağlantı biçimi ( S ATA yeni genarasyon Hard disklerde kullanılıyor )
6. On panel bağlantıları ( Front Control Panel Connectors )
7. Disket (flopy) portu
8. PCI portlari
9. AGP portu (Grafikarti icindir)
10. Dışa açılan bağlantılar paneli
11. işlemci (CPU) fan bağlantı noktası
Anakart icin genel olarak bizim montaj sırasında kullanacağımız bunlardı, bunların dışında biraz daha detaya girip 6. ve 7. resimlere de göz atmakta yarar var tabi

Piyasadaki en son çıkan kartlar üzerinden değerlendirirsek arka paneldeki çıkışları ve girişlerinin resim 7 deki açıklaması böyle olur
1. Klavye, fare cikislari
2. 2 x USB portu
3. Parelel port
4. ATX güc girisi
5. Monitor girisi
6. LAN girisi
7. 2 x USB
8. Optik cikislar (ses icin)
:rolleyes: