Granatapfelbaum / Granadier / Pomegranate / Rümman / Punica granatum / Pommegranate / Grenadier) Haziran-temmuz aylarinda kirmizi renkli çiçekler açaniki ile bes metre boylarinda agaççiklar. Gövdeleri gayri muntazamdir. Yapraklar karsilikli
kisa sapli ve kirmizi kenarlidir. Çiçekler kismen sapsiz
tek tek ve birkaçi birarada bulunur. Çanak yapraklari kirmizi renkli
dökülmeyen ve etlidir. Meyveleri küre seklinde ve portakal büyüklügünde
önceleri yesil
olgunlukta kirmizimsi renkte
derimsi kabuklu
çok tohumlu ve etlidir. Meyvenin yenen kismi
tohumlarinin etli ve bol usâreli olan kabugudur.
Türkiye’de yetistigi yerler: Bati ve Güneydogu Anadolu.
Kullanildigi yerler: Bitkinin tohumlari meyve olarak yenildigi gibigövde-kök ve dal kabuklari ile meyve kabugu da tibbî olarak kullanilir. Kök ve gövde kabugu tanen
nisasta ve alkaloitler (pelletierin) tasir. Nar meyvesi kabugu tanen
triterpenler ve az alkaloitler ihtivâ eder. Nar agaci kabugu çok eskiden beri bilhassa barsak seritlerine (tenyalara) karsi kullanilir. Yalniz zehirlenmelere yol açabileceginden dikkatli olunmalidir. Nar meyvesi kabugu
ishale karsi (% 15’lik) çay hâlinde kullanilabilir. Ayrica yün iplikler
sarimsi renklere boyanabilir. Hadîs-i serîfte nar meyvesi medhedilmistir: “Her narda bir damla cennet suyu vardir.” ve; “Nari içindeki zari ile beraber yiyiniz
çünkü mîdeyi temizler.” buyrulmaktadir. Nar
çarpintiya iyidir. Mîdeyi kuvvetlendirir. Et kismi ile sikilip içilirse
safra söker
pekligi giderir.