Zwiebel / Olignon / Onion / Basaliye / Allium cepa) Haziran-agustos aylari arasinda yesilimsi veya pembemsi renkli çiçekler açan30-100 cm boylarinda
çok yillik otsu ve soganli bir bitki. Yapraklar boru seklinde
içi bos
mavimsi-yesil renklidir. Çiçekler küre seklindeki baslarda semsiye durumunda toplanmislardir. Tohumlari siyah renkli
köseli ve küçüktür. Sogan çok eskiden beri bilinen kültür bitkilerinden biridir. Sümerler döneminden beri yetistirildigi ve kullanildigi
târihî belgelerden anlasilmaktadir. Sogan
degisik sekilli
üzeri zarimsi bir kabukla kapli
yakici lezzetli ve özel kokuludur. Kültür çesitlerine göre sekil ve büyüklükleri degismektedir. Türkiye’de sogan üretimi yapilan bölgelerin basinda Karacabey ve havâlisi gelmektedir. Bu bölgede zirâati yapilan sogan çesitleri Kantartopu
Imrali veYalova 12’dir. Kantartopu yuvarlak
hafifçe basik
kirmizi kabuklu ve depolamaya dayaniklidir. Imrali ise uzunca oval
kirmizi-kahverengi kabuklu
lezzetli ve bu bölgede tutulan bir çesittir. Yalova 12
sari sogan olarak da adlandirilir ve kantartopu çesidinden seleksiyon yoluyla elde edilmis beyaz etli
göbekli bir çesittir.
Kullanildigi yerler: Sogan çok eski çaglardan beri yemeklere çesni veren bir sebzedir. Yesil yapraklari ve kuru yumrulari kullanilir. Soganin içinde C vitamini bulunur ve besleyici ve istah açici bir besindir. Içinde bulunan kükürtlü bir madde sogana acilik verirgözleri yakar ve yasartir. Sogan
mikroplara karsi koyma gücünü arttirdigindan
bir memlekete gelenin önce biraz çig sogan yemesi sihhati için iyidir. Sogandan sonra kereviz veya sedefotu yenirse
fena kokusu gider. Sogan
birçok faydayi bereberinde getiren bir bitkidir. Idrar söktürür. Idrar tutuklugu ve damar sertliginde faydalidir. Böbreklerdeki kum ve taslarin düsürülmesine yardimci olur. Zihin yorgunlugunu giderir. Iktidarsizlikta faydalidir. Afrodizyak (Cinsel gücü artirici) özelligi vardir. Öksürük söktürür
bronslari temizler. Akciger hastaliklari
astim nöbeti
grip ve soguk alginliginda faydalidir.