-
Karadenız mutFaqı
hamsili içli tava
Malzemeler
1 kg hamsi
1/2 kg pirinc
3 bas orta boy sogan
2 kahve fincani kusuzumu
1 tatli kasigi karabiber
1,5 kahve fincani camfistigi
1 su bardagi aycicek yagi
yeteri kadar tuz
300 gr. tereyag
Yapilisi
1- Ince ince dogranmis soganlar 1/2 su bardagi zeytinyaginda pembelesinceye kadar kavrulur. Iyice yikanmis ve suzulmus pirinc camfistigiyla birlikte soganin icine katilir. 2-3 dakika kavrulduktan sonra 3 su bardagi sicak su ve yag katilir. Tencerenin kapagi ortulerek pilav pisirilir.
2- Diger tarafta hamsiler kilciklarindan ayrilalarak fileto haline getirilir.
3- Hamsilerin yarisi tavaya bir sira dizilir. Pisen ve henuz dinlendirilmemis durumdaki pilava kusuzumu katildiktan sonra pilav hamsilerin ustune bosaltilir.
4- Pilavin ustune de kalan hamsiler dizildikten sonra cok hafif ateste alt ust edilerek kizartilir.
5- Sonra ters cevrilerek servis tabagina bosaltilir ve sicak sicak servis yapiliir.
-
kara lahana çorbası
Malzemeler
3 demet kara lahana
2 corba kasigi tereyag
1 corba kasigi salca
su
1 cay bardagi misir unu
1 su bardagi haslanmis barbunya fasulye
Tuz, karabiber
Yapilisi
1- Lahana yapraklarini yikayin. Ince seritler halinde dogranir. Seritler uzunsa ikiye kesin. Tencerede tereyagini eritin. Lahanalarini ilave edip yumusayana dek kavurun. Lahanalar yumusamaya basladiginda bu kez salcayi ilave edin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra tencereye yeterince sicak su ekleyin. Tuzunu, karabiberini ayarlayin.
2- Misir ununu azar azar ve surekli karistirarak, ilave edin. Barbunya fasulyesini tencereye aktarin.
3- Surekli karistirarak, bir iki tasim kaynatin. Atesten aldiktan sonra kaselere bosaltin. [/b]
-
laz böreği
Malzemeler
10 adet yufka
4 yumurta
8 su bardagi sut
2 paket vanilya
3 su bardagi kiyilmis findik ici
5 su bardagi toz seker
2 paket bugday nisastasi
5 cay bardagi eritilmis tereyagi
1 su bardagi su
Serbet Malzemesi:
5 su bardagi su
5 su bardagi toz seke
½ limon suyu
Yapilisi
1) 8 su bardagi sute seker ekleyerek kaynatin. Baska bir kapta bugday nisastasi, yumurta, vanilya ve biraz suyu karistirin. Hazirladiginiz malzemeyi kaynayan sutun uzerine dokerek muhallebi haline gelene kadar karistirin.
2) Bir tepsiniyi yaglayin. Yufkalarin ustlerini yaglayarak 5 kat halinde tepsiye dizin. Dizdiginiz 5 kat yufkanin uzerine hazirladiginiz muhallebiyi dokun.
3) Yufkalarin uzerindeki muhallebiye dovulmus findiklari yayin. Kalan 5 kat yufkayi ustlerini yaglayarak muhallebili yufkalarin uzerine dizin. Serbet malzemelerini karistirarak pisirdikten sonra sogumaya birakin.
4) Hazirladiginiz boregi dilim dilim keserek firinda pisirin. Borek soguduktan sonra sogumus tatli serbetini uzerine ekle
-
kandırık kavurma
Malzemeler
1 kg. kaldirik
3 sogan
2 kasik tereyag
tuz, karabiber
Yapilisi
1- Kaldirikler temizlenir. 2 cm genisliginde dogranir. Bol suda haslanir. Suzgece alinip bekletilir.
2- Soganlar ince kiyilir. Bir tencereye soganlar ve yag konulup soganlar oldurulur.
3- Haslanmis ve suzulmus kaldirikler,tuz ve karabiber ilave edilip 10 dakika karistirarak kavrulur ve sicak servis yapilir
-
fındıklı yufka tatlısı
Gerekli Malzemeler
2 yufka
1 su bardağı kavrulmuş fındık içi
50 gr tereyağı veya margarin
1 su bardağı süt
Şerbet için
1 su bardağı su
1 su bardağı tozşeker
Limon suyu
Hazırlanışı
* Fındıkları robota alıp çekin veya havanda ezin. Yayvan bir tavayı yağlayın. Bir yufkayı parçalara bölüp sütle ıslatın ve tavaya yerleştirin. Üzerine çekilmiş fındığın yarısını serpin. Kalan yufkayı da parçalar halinde sütle ıslatıp üzerine yerleştirin. Kalan sütü üzerine gezdirin.
* Tavayı kısık ateşe alıp yufkaların kenarlarına birkaç parça margarin ekleyin. Kapağı kapalı olarak 5-6 dakika pişirin. Spatula ile altını konrol edin ve tavayı sallayın. Altı kızarınca ters çevirip diğer tarafını kızırancaya kadar pişirin. Tavayı ocaktan alın.
* Şerbet için; su ve şekeri kaynatın. Birkaç damla limon suyu ekleyip ılınmaya bırakın. Ilık şerbeti ılık yufkanın üzerine gezdirerek dökün. Şerbeti çekince üzerine kalan çekilmiş fınıdığı serpip servis tabağına alın. Dilimleyerek servis yapın.
-
mısır çorbası
Malzemeler
2 bardak kirik misir
1 bardak kuru fasulye
4 bardak ayran
tereyag
Yapilisi
Aksamdan suya birakilan kirik misir ve fasulye sabahleyin haslanir. Bir tencereye su konularak kaynatilir.
Hazirlanan malzemeler kaynayan suya katilir. Pistikten sonra dinlenmeye birakilir.
Ayri bir kapta hazirlanan ayranin içine pismis kirma misir ve fasulye karisimi konulur.
Servis yapilacagi sirada yag eritilerek yemegin üzerine dökülür. Nane ve tuz ilave edilir.
-
mısır ekmeği
Malzemeler
2 su bardagi misir unu
2 su bardagi su
tuz
Yapilisi
1-Suyla misir ununu yogurun.Icine yeterince tuz koyun
2-Bir tepsinin tabanini yaglayin ve yogurulmus hamuru tepsinin icine yayin.
3-Firinda ustu kizarincaya kadar pisirin.
-
mersin yemeqi
1/2kg köftelik bulgur
1su bardağı tahin
1su bardağı ufalanmış ceviz içi
4-5domates
1kuru soğan
1tatlı kaşığı biber salçası
acı pul biber
karabiber ve kimyon
2salatalık
2domates
istenilen turşu
haşlanmış lahana yaprakları
maydonoz
marul
nar ekşisi
yapılışı
öncelikle bulgur bi leğene alınır.üzerine rendelenmiş domates vede soğan alınır eller suya batırılarak yoğurmaya başlanır .çiğ köfte gibi yoğurulur.daha sonra salçası va tahini eklenir yine yoğurulur
en son maydonozu,cevizi tuzu vede baharatları eklenir.ekşisi istenilen miktarda koyulur
diğer tarafta domates salatalık turşu ve haşlanan lahana yaprakları doğranır
hazırlanan köfte sulandırılır.
içine doğranan sebzeler eklenir
isteyen bunu sulandırmadan kısır gibide yiyebilir ama sulu hali daha güzel
afiyet olsun...
-
ıslama
1kg Yufka
1Kg Tavuk göğsü
250 Gr ceviz içi
Biraz Karabiber
Çok az miktarda margarin
YAPILIŞI:Tavuk haşlanır YUFKALAR PİŞMİŞ OLURSA DAHA İYİ OLUR
Soğuduktan sonra küçük parçalara bölünür yufkalar sigara böreği yapılacak şekilde bölünür tavuk parçarı yufkaya sarılır maşa ile haşlanmış olan tavuk suyuna sokularak alınır tabağa konur bir sıra olunca üzerine dövülmüş olan ceviz dökülür ve eritilmiş olan yağ ilave edilerek üzerine karabiber serpilir ve servis yapılır…afiyetle yenir http://www.forumuz.net/images/digers...icon_smile.gif
NOT : BU KASTAMONU YÖRESİNİN SEVİLEN BİR HAMUR İŞİDİR!
-
Biber Aşı
MALZEMELER
biber(kuru biber de olur)
soğan
pirinç
1 domates
sıvı yağ ya da tereyağ
nane
YAPILIŞIYemeklik doğranmış soğanlar yağda hafif öldürülür,doğramış 1/2kg kadar biber ilave edilip şöööyyle biraz kavrulur,ardından domates eklenir,suyunu bırakıp cekince bol nane ekilir,en son 1 kase yıkanmış pirinç koyulup 1e 2su ilavesiyle işlem tamamdır .Pilav kıvamında pişirilir.öğlen yemeği için harika bir seçenektir, deneyin ,beğeneceksinizhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/frown.gifpardon tabi tuz da eklerseniz iyi olur:laugh: unutmuşum:rolleyes2: )
-
Pancar (Karalahana) Çorbası
Malzeme: 1 bağ pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık yağ Yeterli kadar tuz
Yapılışıhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/ppp.gifancar temizlenip yıkanır.İnce ince doğranırç.Bir tencerede yağ eritilir.İncecik doğranmış soğanlar bu yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.Üzerine malzemenin miktarına göre su ilave edilir.Pancarın yeşil rengini koruması için kaynayan suya önce tuz atılır.Sonra doğranmış pancar ile önceden haşlanmış fasulye katılır.(Fasulye yerine mevsimine göre ve ailenin ekonomik durumuna göre posul,mısır yarması,bulgur,pirinçte katılabilir.)Birlikte epeyce kaynadıktan sonra elenmiş mısır unu bir elle kaynayan yemeğin içine azar azar dökülür.Diğre elle tahta kaşıkla topraklanmaması için devamlı karıştırılır.Yemek ocaktan indirilmeye yakın bir parça biber ilave edilir.Arzuya göre iç yağı bir tavada yakılarak yemeğin üzerine gezdirilir.Daha sonra servis yapılır.
-
Pancar (Karalahana) Sarması
http://www.karadenizgezi.net/image/yem3.jpg
Malzeme: 2 bağ pancar ½ kg kıyma 4 baş orta büyüklükte soğan 1 çağ bardağı pirinç Yağ,tuz,karabiber,maydanoz
Yapılışı: Pancar saplarından ayrılır.Temizlendikten sonra kaynayan suya konularak hafif diri kalacak şekilde haşlanır.Bir süzgeçte süzülür.Soğuk suda bekletilir.Hafif sıkılarak bir kaba alınır.Ayrı bir kapta kıyma,rendelenmiş soğan,yıkanmış pirinç,saçlı,tuz,karabiber ve kıyılmış maydanoz biraz su ile yoğrulur.Pancarın damarlı taraflı içe gelecek şekilde hazırlanan iç arasına konulur.Çok sıkı olmamak kaydı ile normal bir şekilde küçük küçük sarılır.Bir tencereye düzgün olarak dizilir.Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir.(Kaynar su tercih edilir)Üzerine sarmayı bastırmak için kapağı örtülüp kaynamaya bırakılır.Önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.
-
Pancar (Karalahana) Diblesi
Malzeme: 2 bağ pancar 4 baş orta büyüklükte soğan 1 su bardağı pirinç(veya bulgur) Zeytinyağı,tuz,karabiber
Yapılışı: Pancar temizleyip yıkanır.İnce ince kıyılır.Kaynamış suyun içine rengi kararmasın iye hemen tuz ilave edilir.Pancar kaynayan suya atılır.Bir taşım kaynadıktan sonra pirinç konulur.Pancar ve pirinç birlikte yumuşayıncaya kadar kaynatılır.Ocaktan alınarak süzülür.Topraklanmaması için devamlı karışıtrılır.Soğumaya bırakılır.Diğer taraftan,arzuya göre zeytinyağı veya tereyağı tencereye konulur.İncecik doğranmış bol soğanla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.Haşlanan pancarlar acı biber de ilave edilerek karıştıra karıştıra pişirilir.
-
Adana Mutfagi
Adana Yemekleri dendiğinde ilk akla gelen şeylerden biri de kuşkusuz bol acı, baharat ve bulgur olsa gerek. Yine demirbaşlardan et, soğan ve maydonoz da Adana Mutfağı'nı önemli ve lezzetli kılan ayrıntılardan.
İçli Köfte
http://www.turkiyeonline.com/lezzet_...icli_kofte.gif
Malzemeler:1 kg ince bulgur, 500 gr ince çekilmiş yağsız kıyma, 250 gr köftelik kıyma, 2 yumurta, 1 su bardağı un, 3 su bardağı su, 1 çorba kaşığı biber salçası, 3 adet limonun suyu, 1 demet maydonoz, 8 su bardağı su.
İç malzeme:
250 gr köftelik kıyma, yarım paket margarin, 6 adet kuru soğan, tuz, karabiber,pul biber, 1 çay bardağı çekilmiş çeviz içi.
Yapılışı:
Kuru soğanları küçük küçük doğrayın ve robotta kıyın. Köftelik kıymayı bir tavada kavurun. Kıyma suyunu çekince margarini ekleyin. Doğranmış soğanları ilave edip yarım saat kadar pişirin. Malzemede verilen tüm baharatları ekleyin
ve karıştırın. Soğuyunca buzdolabında veya derin dondurucuda bekleterek donmasını sağlayın. Diğer tarafta bulguru büyükçe bir tepsiye koyun. 3 su bardağı su ile ıslatıp üzerini kapatın. Bulgurun suyu çekip şişmesi için 1 saat kadar bekletin. Bulgurun üzerine salça, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 yumurtayı ilave edin. Yarım su bardağı suyu elinizle serpip yoğurmaya başlayın. Bütün malzemeyi birbirine yedirecek şekilde iki elinizin arasında ovarak yoğurun. Yoğururken 1 su bardağı unu azar azar serpin. Bulgur yumuşayıncaya kadar ara sıra su serperek yoğurun. Elinizle yumurta büyüklğünde parçalar alıp ortasını başparmağınızla çukurlaştırarak ve elinizde döndürerek içli köftenin dışını hazırlayın. Donmuş olan iç kıymadan ortasındaki boşluğa 1 tatlı kaşığı koyun. 1 çay kaşığı ceviz içini de koyduktan sonra köfteyi kapatarak yuvarlayın ve şekil verin. Büyükçe bir tencerede limon suyu ilave edilmiş 8 su bardağı suyu kaynatın. Kaynamakta olan suya hazırladığınız içli köftelerden 3-4 adet koyarak haşlayın. Köfteler suyun üzerine çıkmaya başlayınca kevgirl alın. Limon dilimleriyle birlikte sıcak
olarak servis yapın.
-
Adana Kebabı
http://www.turkiyeonline.com/lezzet_...ana_kebabi.gif
Malzemeler:1 kg ince çekilmiş kuzu kıyma, 100 gr yağ, 1 çorba kaşığı acı pul biber, 1 tatlı
kaşığı kırmızı toz biber, tuz, 1,5 cm eninde kebap şişleri
Yapılışı:
Kıymayı, pul biber ve toz biberle iyice yoğurun. Buzdolabına koyup 1,5-2 saat kadar dinlendirin. Dolaptan çıkarıp tuzunu koyun. Tekrar yoğurun. Yoğurduğunuz kıymadan avucunuzun aldığı kadar parçalar koparark şişlere tutturun. Elinize yapışmaması için ara sıra avucunuzu ıslatarak bir elinizle şişi tutun, diğer elinizle de kıymayı şişe tutturarak, kebabı hazırlayın.
Mangalı yakın. Şişleri mangala dizip iki taraflı olarak pişirin. Sumaklı soğan salatası ve yeşil salata ile sıcak olarak servis yapın.
-
Muammara
http://www.turkiyeonline.com/lezzet_...s/muammara.gif
Malzemeler:4 su bardağı çekilmiş ceviz içi, 1 dilim ıslatılmış bayat ekmek, yarım demet maydonoz, 2 diş sarmısak, 2 dal taze soğan, 2 çorba kaşığı tahin, 1 kahve fincanı zeytinyağı, yarım limonun suyu, tuz, karabiber, kırmızı toz biber
Yapılışı: çekilmiş ceviz içlerini, ıslatılmış bayat ekmeği, taze soğanı ve maydonozu ince ince kıyın. Sarmısağı ezin. Tüm malzemeyi, tahin ve limon suyu ilavesiyle karıştırarak çatalla iyice ezip servis yapın
-
ANTALYA
Antalya'nın turistik olarak dünyada tanınıyor olmasına rağmen yöresel yemeklerinin yurtiçinde dahi bilinmiyor olması düşündürücü... Turunçgiller, muz, susam, yer fıstığı, soya, domates ,salatalık, biber, taze fasulye, kabak, patlıcan, zeytin Antalya tarımında yer bulur. Sıcak iklim sebebiyle sebze ağırlıklı bir mutfak göze çarpmaktadır. Greyfurt, limon, portakal, bergamot, turunç ve benzeri narenciye ürünlerinin yanında, patlıcan, karpuz ve incirden yapılan reçel çeşitleri vardır.
http://www.turkiyeonline.com/lezzet_...es/tarator.jpgTaratorlu Piyaz : Sarımsak dövülüp limon suyuyla sulandırılır; tahin veya dövülmüş ceviz katılır. Bu tarator sosudur; haşlanmış fasulyeye sirke ile ilave edilir. Üzerine kıyılmış domates, katı haşlanmış yumurta ve maydanoz konur. Antalya'nın en ünlü yemeğidir.
Laba :
Kaburga kemikleri haşlanır; suyunda pirinç pişirilir. Et kızartılarak, tepsiye
serilen pilavın üzerine konup pişirilir.
Hibeş : Sarımsak dövülüp limonsuyu, kimyon, tuz ve tahinle iyice karıştırılır. Servis yapılırken üzerine zeytin yağda acı biber dökülür.Özellikle alkollü içecekle ikram edilir.
Turunç Reçeli
: Kalın kabukları soyulur. Kabuklar iplere dizilip üç gün soğuk suda bekletilir. Bir tencerede kaynatılır; suyu süzülür. 10 turunca, yarım bardak su
ve bir kilo şeker ilave edilir. Bir süre pişirilir.
Patlıcan Reçeli : Patlıcanlar soyulup, birkaç saat kireçli suda bekletilir. Bol suda yıkanıp şekerle bir gece suyu alıncaya dek bekletilir. Şeker koyulaşıncaya kadar karanfille kaynatılır.
-
Amasya mutfagiAMASYA
Orta Karadeniz'de Yeşilırmakla kavuşan güzel ilimiz Safranbolu'yu ve elmaları çağrıştırır bizlere.Daha fazlası Hititler'den Persler'e, Romalılar'dan Osmanlılar'a tarihi yapıları,piknik alanları, Lokman Hekim, dünyada ilk defa akıl hastalarının müzik ve su sesiyle tedavi edildiği Darüşşifa (Bimarhane), dağlara oyulmuş Kral Kaya Mezarları, Ferhat'ın Şirin'e kavuşmak için kazdığı söylenen su kanalıdır.
Amasya çöreği:
Bira mayası ya da hamur mayasıyla yoğrulan hamur, kabarması beklenip parçalara ayrılır. Açılan parçaların içine yağ,dövülmüş haşhaş ve ceviz konulur; küçük küçük katlanarak tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sürülerek fırına verilir.
-
Bakla dolması:Kıyma (pirinç veya bulgur), soğan, yağ ve biber kızdırılmış yağda karıştırılır; dolma yaprağına doldurulur. Yapraklara birer bakla konulur; sarıldığında yuvarlak görünür.
Toyga çorbası:
Süzme yoğurt, yarma(buğday) türü, un, yumurta iyice çırpılır. Su ile kaynayana kadar karıştırılır. Et suyu,pişmiş nohut katılır; kaynatılır. Üzerine yağda nane kavrulur. (Yarma ve nohutsuz da yapılabilir.)
Taze fasulye kavurması: Yağda yumurta kırılır. Taze fasulye ilave edilip karıştırılır; pişirilir. İçine maydanoz doğranır. Tuz, kırmızı ve karabiber katılır.
Sakala çarpan çorba: Malzemeleri mercimek, un, yumurta, tuz, soğan, nane, pul biberdir.Yu
murta, un ve su yoğrulur. Oklavayla açılıp şeritler halinde kesilir. Soğan yağ ile kavrulur; nane, pul biber eklenir; su ilave edilip kaynatılır. Suya önceden haşlanmış mercimek ve hamur eklenir.
-
Mumbar - İşkembe:
1 takım koyun
işkembesi (mumbarı ile birlikte)
2 kase bulgur
1 demet maydanoz
½ kase salça
tuz , karabiber
İşkembe ve mumbar temizlenir. İçi dışına çevrilerek bulgurla mumbarın içine doldurulur. Bakır kazanda işkembe ile birlikte pişirilir.
-
Kuymak:
½ kg tereyağı
½ kg pekmez
2 kase un
Tencerede eritilen yağa pekmez ve un ilave edilir; karıştırılarak pişirilir.
-
Bitlis Mutfagi
Bitlis Yemekleri
Bitlis Mutfağı, Osmanlı kültürünün izlerini taşır. Yemeklerinde özellikle tereyağı ve baharatlar oldukça fazla kullanılır.
Turşu aşı çorba
Malzemeler:
1 su bardağı aşurelik buğday, yarım su bardağı nohut, yarım kg kuşbaşı et, 6 su bardağı su, 5 çarliston biber, yarım kg taze fasulye, 1 kg domates, 1 demet taze nane, 1 çorba kaşığı domates ve biber salçası karışımı, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz, kuru nane
Yapılışı:
Buğday ve nohutu bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp etle birlikte tencereye alın. Tereyağı ve suyu ekleyip pişirin. Taze fasulyeyi küçük küçük doğrayın ve tencereye ilave edip pişirin. Çarliston biberleri ince ince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Taze fasulye yumuşamaya başlayınca çarliston biber, domates, salça ve tuzu ilave edip karıştırın. Ocaktan almadan önce taze naneyi doğrayı ilave edin ve kur naneyi serpin. Bir taşım kaynatıp sıcak olarak servis yapın.
-
Şeker helvasıMalzemeler:
250 gr tereyağı, yarım kg un, 2 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
Süslemek için:
8-10 yarım ceviz içi
Yapılışı:
Tereyağını eritin. Unu ekleyip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak orta ateşte kavurun. Pembeleşmeye başlayınca çekilmiş ceviziçini ilave edip 15-20 dakika
daha kavurun. Toz şekeri ekleyin ve 5 dakika daha karıştırarak kavurup ocaktan alın. Düz bir servis tabağına alıp soğumaya bırakın. Dilediğiniz şekilde dilimleyin ve ceviz içi ile süsleyerek servis yapın.
-
Su böreği
Malzemeler:
6 yumurta, 2 çorba kaşığı sirke, 2 çorba kaşığı su, 2 çorba kaşığı sıvıyağ,yarım kg yağsız kıyma, 1 demet maydonoz, 350 gr tereyağı, aldığı kadar un, tuz,karabiber
Yapılışı:
Yumurtaları derin bir keseye kırın. Sirke, sıvıyağ, tuz ve su ilave edip karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edip yoğurun. Hamurdan eşit büyüklükte parçalar koparıp 16 adet beze yapın. Unlanmış zemine dizip üzerlerine ıslak bez örtün. Hamurları oklavayla tek tek açarak yufkaları hazırlayın. Diğer tarafta bir tencerede bol su kaynatın. Tepsiyi yağlayıp yufkalardan birini serin ve üzerine 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı gezdirin.
Diğer yufkaları dörde bölerek önce kaynayan suya batırıp çıkarın. İyice süzüp
tepsiye serin. Üzerine 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı gezdirin. 8 adet yufkayı 2 ıslak yufka, bir kuru yufka şeklinde aralarına terayğı gezdirerek kat kat döşeyin. Kıymaya çok az su ilave edip kavurun. Kıyılmış maydonoz, karabiber
ve tuz ekin. 8 adet yufkadan sonra kıymayı yayın ve kalan 8 yufkayı da aynı
işlemi tekrarlayarak kat kat döşeyin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üstü kızarıncaya kadar pişirip dilimleyerek sıcak servis yapın.
Bitlis, yemek kültürünün çok zengin olduğu bir ilimizdir. Yemekleri ağır, masraflı ve zahmetlidir. Özellikle maddi bakımdan, aşırı bir yük getirmektedir.İçli köfte,halise,lahana dolması,kabak dolması,keşkek,çorti,çorti köftesi,klorik(sulu köfte),gari aşı, turşu aşı,katıklı dolma,yoğurtlu pappar,pişrük,kabak boranisi,murtuğa(ev helvası).Bitlis; Türkiye’de sıcak etin yenildiği tek vilayettir. Etin; mezbahadan çıkmasıyla tüketilmesi, çok kısa bir süre içinde yapılır. Mezbahadan kasaplara getirilen et, soğumadan evvel satılır. Şayet soğumuş veya bir gün üzerinden geçmiş ise bu ete rağbet edilmez. Kesinlikle soğuk hava depolarında bekletilmiş et, halk tarafından alınmaz. Etler sabahleyin gelir, öğlen saatlerine kadar tüketilir. Bir, iki kilo kadar et almak, ayıp sayılır. Tüketilen et; teke, koyun, sığır ve kısmen de kuzudur.
Bazı mahalli yemek çeşitleri şunlardır:
-
1-Çorti Aşı:Çorti,salamura lahana turşusudur ancak bu sirkeyle yapılmaz. Çorti aşını yapmak için büyük bir tencerenin içine kemikli ve yağlı etler konur. Bunun üzerine bol miktarda çorti ile döğme ilave edilerek bir miktarda su alınır ve pişirilmeye bırakılır. Etlerin pişmesine kadar devam eder çorti aşı yöremizde genellikle kışın sevilerek yenen bir yemektir. İçine bir miktar sarımsak veya biber katılması yemeğin lezzetini artırır.
2-Katıklı Dolma:Yöremizin özelliğini taşıyan yemeklerden biri de katıklı dolmadır. Katık yöremizde yoğurt anlamına gelmektedir. Yapılışı şu şekildedir;Fazla tatlı olmayan büyük bal kabakları soyulduktan sonra karpuz gibi değil de aksine olarak ortadan ikiye ayrılır. İçi temizlenir keskin bir çakı ile 2 veya 3 mm kalınlığında sarma çekilir. Çekilen bu sarma geniş bir sini veya buna benzer kapta tuzlanarak güneşte veya sobanın kenarında 1 saat ısıtılır. Böylece kabak sarma yapılabilecek duruma gelir diğer tarafta yeterli miktarda orta yağlı koyun eti makine da iki defa çekildikten sonra aynı miktarda ince bulgurla karıştırılır. Etle birlikte bir baş soğan, 2-3 adet yeşil biberle çekilir. Etle bulgura tuz biber,yabani reyhanda karıştırılarak iyice yoğrulur.
Bu hamur küçük parçalara ayrıldıktan sonra üç katlı kabakla sarılıp avuç içinde sıkıldıktan sonra gelişi güzel bir tencereye atılır. Ağzına ters şekilde bir tabak ve üstüne ağır bir cisim konulur. Başka bir yerde kaynatılmış su dolmanın üzerine konulur. Dolma çabuk piştiğinde kaynarken tabak kaldırılarak kabağın pişip pişmediği kontrol edilir ve pişmişse hemen tencere ateşten indirilir. Suyu süzülür yarım saat bekledikten sonra üzerine sarımsak ile yoğurt,kırmızı biberle kızartılmış sade yağ döküldükten sonra servis yapılır.
3– Büryan: Rivayet edilir ki, IV. Murat Revan seferine çıkarken, Bitlis’ten geçmiştir. Ordusu ile beraber yürürken, Bitlis’e yakın bir yerde bir sürü ile çobana rastlar. Çobana kendilerinin IV. Murat olduğunu, yemek olarak ikram edecek bir şeyin olup olmadığını sorar. Çoban da; et ve sütten başka bir şeyinin olmadığını, kabul ettikleri takdirde kendilerine et ikram edebileceğini söylemiştir. Çoban, hemen bir teke keser, temizledikten sonra bolca tuzlar. Daha sonra toprağı eşeleyerek derince bir çukur açar. Topladığı dalları çukurun içine atarak yakmaya başlar. Dalların tamamı yanıp, ateş kor halini alınca çukurun içine içi su dolu büyükçe bir kap bırakır. Daha sonra tuzladığı bu hayvanı kuyunun içine sarkıtır. Hava almaması, etin suyun buharıyla pişmesi için üzerini kapatır. Piştikten sonra çıkarak padişaha ikram eder. Padişah bu yemeği çok beğendiğini, “Büryan gibi pişmiştir” demesi üzerine o günden sonra bu yemek hep yapılmış ve adına büryan denilmiştir.
Büryan, Bitlislilerin “hevur” dedikleri tekeden yapılır. Genellikle büryan mevsimi yaz ve sonbaharın başlarıdır. Bu mevsimlerde hayvan hem besili, hem de taze ve tabi otla beslendiğinden eti güzel kokar. Kış aylarında besi hayvancılığı olduğundan, fazla rağbet görmez. Büryan eti bir gün önceden hazırlanır. Bir bütün hayvanın etleri, kopmayacak şekilde hayvanın yanlarına sarkıtılır ve bolca tuzlanarak dinlendirmeye bırakılır. Gece yarısı, saat iki civarlarında tandır yakılır (meşe ağacının dalları kullanılır). Ateş kor halini aldıktan sonra su dolu büyük bir kap, tandırın içine konur. Daha sonra pişirilecek et, çengellerle suya değmeyecek şekilde tandıra sarkıtılır ve tandırın hava almaması için ağzı kapatılır. Et bir yandan ateşte pişerken, diğer yandan tandırın içindeki suyun buharında yumuşatılır. Pişen et tandırdan çıkarılarak, kancaya asılır. Büryanın en iyi olduğu dönem, Ağustos, Eylül, Ekim aylarıdır. Üzümle beraber yemek, adet haline gelmiştir.
Tandırın içine daha önce bırakılan su, tandırdan çıkarılır. Büryandan akan yağlar bu kabın içinde birikir. Bu suyun içine pişirilmiş yağsız et atılarak “Avşor” - “tuzlu su” yemeği yapılır. Bolca biber dökülen bu yemek, sabahları tüketilir.
4 – İçli Köfte (Bitlis Köftesi):Bitlis kadınlarının en çok zorlandıkları bir yemektir. Hem yapımı zahmetli, hem de kadınların imtihanıdır. Bu yemeği layıkıyla yapan hanımlar, rağbet görürler. Yapamayanlar ise maharetli bir ev hanımı olarak görülmezler. Yapımı zahmetli ve zaman aldığından, genellikle komşuların birbirlerine yardım etmesi gerekir.
Malzemesi:
- Bir veya iki kilogram, iki defa çekilmiş yağsız ve sinirsiz et
- Bir veya iki kilogram köftelik bulgur
- Yarım kilogram kadar böbrek yağı
- Yarım adet kuru soğan
- Bir miktar toz veya karabiber
- İki – üç adet ekşi nar
- Yeteri kadar tuz.
Köftenin içinin hazırlanması:
Böbrek yağı makinede iki defa çekildikten sonra içine yarım adet kuru soğan rendelenir. Tuz, karabiber veya toz biber ve ekşi narla beraber iyice yoğrulur.
Yapılışı:
Daha önce makinede iki defa çekilmiş olan yağsız kıymaya, bir o kadar bulgur, biraz tuz ilave edilerek su ile yoğrulur. İyicesine yoğrulmuş olan hamur, ceviz büyüklüğünde küçük parçalara ayrılır. Ayrılan bu parçalar, avuç içerisinde yuvarlak hale getirilir. Sol avuç içine alınarak sağ elin şahadet parmağıyla içi oyulur. Daha önce hazırlanmış olan iç malzemeden bir tutam bu oyulan kısma bırakılır. Avuç içerisinde tekrar yuvarlanarak hem oyuk kapatılır, hem de top şekli verilerek tepsiye dizilir.
Ateşin üzerine bir tencere içerisinde su konur. Bu su fokur, fokur kaynadıktan sonra köfteler itinayla bu suyun içine bırakılır. Köftenin içindeki yağ eridiğinden, pişen köfte su üstüne çıkar. Tabaklara bırakılarak servis yapılır. İyi bir köfte; küçük olup, içindeki yağı dışarıya çıkmayandır.
-
Burdur
BURDUR
Burdur güzel bir Akdeniz Bölgesi ilidir. Gölleri ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken ilimiz mutfağında fazla bir çeşitleme olmaksızın kültürel yaşamını sürdürmektedir.
Gazel Böreği
4 kase un
1 kase nişasta
2 kase zeytinyağı
tuz
su
iç malzemesi:
¼ kg kıyma
2 adet patates
bir demet maydanoz
tuz
karabiber
İki kaşık yağ içinde rendelenmiş soğan, rendelenmiş patates ve kıyma ateşte kavrulur; ocaktan indirilir. Tuzu biberi maydanoz karıştırılır; soğumaya bırakılır.Su ve tuz katılarak kulak memesinden daha katı yoğrulur. Cevizden büyük parçalara ayrılır; nemli bezle örtülür; nişastayla incecik açılır. Her yufka yağlı tepsiye kondukça erimiş yağdan serpilir. Yarısına gelindiğinde iç malzemesi yayılır; yufkalar tamamlanır. Üzerine yağla karışık bir yumurta sarısı veya yoğurtla karışık yağ sürülür. Üçgenler kesilir; fırına verilir.
Çekme
1 kg. kuzu budu
2 kase pirinç
½ kase margarin
1 çorba kaşığı salça
maydanoz
tuz
su
karabiber
Pirinç ayıklanır; tuzlu suda ıslatılır. Et dört parçaya bölünür; sekiz bardak suda haşlanır. Salça sürülür. Kapaklı ızgarada nar gibi kızartılır. İki bardak pirinç,dört bardak et suyu ile pirinç pilavı pişirilir. Kavrulmuş yağ dökülür. Kıyılmış maydanoz ve karabiber serpilir. Servis yapılır
-
bursa yöresi
Tarifler
Bursa'da her türlü sebze ve meyveden, büyükbaş ve küçükbaş hayvan etinden çok değişik yemek yapılır. Bunların en önemlileri şunlardır: Düğün Çorbası, Etli Erik Yemeği, Gavata, Zeytinyağlı Enginar Dolması, İskender Kebabı, İnegöl Köftesi, Gülvarak, Cennet Künkü, Peynir Tatlısı, Köpük Helvası,Höşmerim,Tülbentte kestane şekeri vb.
Bursa Lokumu
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı bira mayası,1 yemek kaşığı toz şeker,1 yumurta sarısı,2 adet patates, 2 kaşık tahin,1/2 lt süt,çörek otu,ceviz içi,1 kg un,susam,tarçın,bahar,tuz
Yapılışı:
Bira mayası, süt, toz şeker ve bir yemek kaşığı unu kanştırıp kabartın, 1 kg unun içine boşaltın. Haşlanınış ve ezilmiş iki orta boy patates, biraz tuz ve yarım lt sütle yoğrun ve mayalanmasını bekleyin. Mayası kıvama geldiğinde iri bir portakal büyüklüğünde bir parça koparın, yağlanmış tepsi üzerinde elle yassıltın ve üzerine dövülmüş ceviz, biraz toz şeker, tarçın ve bahar serpin.Bir-iki kaşık da tahin döküp, rulo haline getirin. Hamur bitceye kadar işleme devam edin. Hazırlanan rulolar ya olduğu gibi tepsiye konulup, öylece pişirilir sonradan kesilir, ya da pişmeden önce kesilip tepsiye öyle dizilir. Pişirmeden önce biraz kabarması için bekletin, üzerlerine yumurta sansı sürün, susam ve çörek otu serpin. Fırından çıktıktan sonra üzeılne ıslak bezle örtün ve böylece yumuşak olmasını sağlayın.
-
Sulu Köfte
Malzemeler:
1 kg orta yağlı dana kıyma, yarım su bardağı kırık pirinç, 3 adet kuru soğan, 3 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 kahve fincanı sirke, 2 çay kaşığı karabiber,tuz,kimyon, 3 çorba kaşığı domates salçası, 2 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Kıymayı derin bir kaseye koyun. Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinç, tuz, kimyon ve karabiber ilave ederek yoğurun. Sirkeyi bir tabağa koyup elinizi sirke ile ıslatarak köfteler yapın. Diğer tarafta sıvıyağda ince doğranmış soğanları kavurun. Salça, karabiber, tuz ve 2 su bardağı sıcak su koyup arada bir karıştırarak kaynatın. Hazırladığınız köfteleri kaynamakta olan salçalı sosun içine atarak pişirin. Köfteler pişip sosun kıvamı koyulaşınca servis tabaklarına alıp sıcak olarak servis yapın.
-
Kemal Paşa Tatlısı
Malzemeler:
2 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı su, 2 tatlı kaşığı limon suyu
Hamur için: Yaklaşık 2 su bardağı un, yarım tatlı kaşığı karbonat, 2 adet yumurta, 5 yemek kaşığı margarin, 5 kibrit kutusu büyüklüğünde tuzsuz taze beyaz peynir
Yapılışı:
Şekeri ve unu tencereye koyarak 2-3 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynatıp ocağı kapatın. Unu geniş bir tepsiye eleyin. 2 yemek kaşığı un ayırıp kalan unun ortasını açarak yumurtayı kırın ve karbonat ekleyin. Oda sıcaklığında yumuşatılmış 4 yemek kaşığı margarini koyarak peyniri rendeleyin. 3-4 dakika yoğurup yumuşak bir hamur hazırlayın. Fırın tepsisini 1 yemek kaşığı yağ ile yağlayın. Hamuru 18 parçaya bölün. Her parçayı ayrılan undan kullanarak elinizde yuvarlayın ve yaptığınız hamur toplarını aralıklarla tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında, pembeleşene kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Fırından çıkan hamurları ılık şerbete atıp yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika kaynatın. Kevgirle şerbetten alıp soğuyunca üzerlerini hindistan cevizi ile süsleyip servis yapın
-
Bodrum Mutfağı
Ege'nin şirin illerinden Muğla'nın yine aynı şirinlikteki ilçesi Bodrum,bildiğiniz gibi her yıl turist akınına uğruyor. Ama biz bu sefer, bölgenin,turizm ile ilgili artılarından bahsetmek yerine mutfağına şöyle bir göz atacağız.
Bölge Mutfağı özellikleri
• Bodrum Mutfağı'nda en sık rastlanılan yemekler, baklagiller ve sebze çeşitleri ile yapılanlardır.
• Sebze, yabanıl bitkiler, deniz ürünleri ve zeytinyağlılar mutfakta önemli bir yeri vardır.
• Kızartma, salata ve tatlılarda patlıcanı sık kullandıkları görülür.
Çökertme kebabı
http://www.turkiyeonline.com/lezzet_...tme_kebabi.jpg
Malzemeler:
500 gr dana bonfile, 5 adet patates, 50 gr tereyağı, 150 gr yoğurt, 1 demet roka, 4 diş sarmısak, sıvıyağ, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber, nane, tuz, kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
Patatesleri soyup rendeleyin ve bol suda nişastaları gidene kadar yıkayın.Suyunu süzün. Bir tavada bol sıvıyağ kızdırın ve patatesleri içinde kızartın.Kağıt havlu üzerine çıkartıp yağını süzün. Bonfileyi ince uzun kesin. Yağsız teflon tavada kavurun. Ateşten alın ve zaman geçirmeden tereyağını etlere katıp karıştırın. Karabiber, kırmızı pul biber, kimyon ve nane ile tatlandırın.Sarmısağı soyup havanda ezin. Yoğurda ekleyin. Kızarmış patatesleri servis tabağına alın.Üzerine eti koyup, yoğurt gezdirin. Roka ile servis yapın.
-
Ege patlıcanı
http://www.turkiyeonline.com/lezzet_..._patlicani.jpg
Malzemeler:2 adet bostan patlıcanı, 150 gr tulum peyniri, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz
Yapılışı: Bostan patlıcanını yıkayıp kuruladıktan sonra fırında közleyin. Fırından çıkarır çıkarmaz uzunlamasına ortadan ikiye yarıp, tuzla tatlandırın.Tulum peynirini çatalla iyice ezin. Peyniri sıcak patlıcanların içine doldurun. Üzerlerine zeytinyağını gezdirip, bekletmeden servis yapın.
-
Lokma
http://www.turkiyeonline.com/lezzet_...ages/lokma.jpgMalzemeler:2 su bardağı un, 3 adet yumurta, 1 su bardağı yoğurt, 2 su bardağı toz şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 adet limon kabuğu rendesi, kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
Şerbet için şeker, limon suyu ve 2 su bardağı suyu bir tencereye koyup 10 dakika kaynatın. Ateşten alıp soğumaya bırakın. Bir kapta yoğurdu pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar çırpın. Unu derin bir kaba boşaltın, ortasını çukurlaştırıp yoğurdu katın. Yumurta, limon kabuğu rendesi karbonatı ekleyip
karıştırın. Sıvı yağı kızdırın. Hamurdan kaşıkla bilye büyüklüğünde parçalar
alıp kızgın yağda kızartın. Kızaran lokmaları delikli bir kepçe yardımı ile yağdan çıkarın ve bekletmeden şerbete koyun. İsteğinize göre sıcak ya da soğuk servis yapın.
-
Corum Mutfagi
Çorum Yemekleri
Çorum aslında Anadolu'nun ilk yerleşim birimlerinden biri olmasının yanı sıra, bu nedenle de kazandığı kültürel özellikleri ve yöresel yemekleriyle de meşhur bir ilimiz. Biz bu özelliklerini daha yakından tanıyalım istedik bu mutfağın ve başladık araştırmaya. Karşımıza çok da lezzetli bir tarih çıktı aslına bakacak olursanız...
Özgün Çorum Yemeklerinin başlıcaları
Çatal Aşı: Bulgur ve mercimek karışı ile hazırlanan bir tür çorba.
Bulgur aşı: Bulgur pilavının sulu biçimine benzemektedir.
Madımak: Bir tür ot. Yağ, bulgur ve pastırma ile pişiriliyor.
Mutfağın genel özellikleri:
Çorum Mutfağı'nın en zengin bölümünü genelde herkesin pek düşkün olduğu,hamur işleri oluşturuyor. Özellikle tarım alanında buğday, pirinç ve arpa yetiştiriliyor. Mayalı ekmek yerine tercih edilen yufka ekmeği ise tam bir klasik yöre halkı için.
Tarifler:
http://www.turkiyeonline.com/lezzet_...es/yemek_1.jpgKuru Mantı
Malzemeler:
½ kg un,
tuz,
aldığı kadar su
İç malzemesi:
200 gr kıyma,
tuz,
karabiber,
1 baş soğan,
1 tutam maydonoz
Yapılışı:
Mantının iç malzemesi olan kıyma, tuz ve karabiberi kavurun. İsteğinize göre bu karışıma, soğan ya da kıyılmış maydonoz da ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız
içi bir kenara ayırın.Su, un ve tuzla kulak memesi yumuşaklığında mantı hamuru yoğurun. Hazırladığınız hamuru dört parçaya bölün. Herbirini kalınca açın.Üzerlerine sıvıyağ gezdirerek üst üste birleştirin. Hamuru tekrar yoğurun. ½ cm inceliğinde hamurlar açın. Çay bardağının ağzıyla yuvarlaklar kesin.Yuvarlakların içine hazırladığınız içi koyarak, hamuru altı kulaklı bükün. Hazırladığınız mantıları bol yağlı tepsiye dizin.Üzerine tekrar yağ gezdirerek fırında her iki tarafı kızarıncaya kadar pişirin. Dilerseniz sarmısaklı yoğurda batıraraki dilerseniz az et suyunda haşlayarak üzerine sarmısaklı yoğurt,kızdırılmış yağ, kırmızı biber ve nane dökerek yiyebilirsiniz.
-
Güllaç Kızartma
http://www.turkiyeonline.com/lezzet_...es/yemek_2.jpgMalzemeler:
1 paket güllaç,
4 su bardağı süt,
½ kg şeker,
2 su bardağı çekilmiş ceviz,
4 yumurta,
3 su bardağı şeker,
3,5 bardak su,
½ limon suyu
Yapılışı:
Sütü bir tencereye boşaltın. İçine yarım kg şekeri koyarak, şeker eriyinceye kadar kaynatın. Sütü bir kenarda ılımaya bırakın. Daha sonra güllaç yapraklarını teker teker şekerli sütte ıslatın. Islatılmış güllaç yapraklarını ikiye ya da dörde bölün. Geniş kısımlarına ceviz dökerek, sigara böreği şeklinde sarın. Yayvan bir kapta dört yumurtayı çırpın. Güllaçları yumurtaya batırarak kızgın sıvı yağda kızartın. Üç bardak şeker ve üç bardak su ile tatlının şurubunu hazırlayın. İçine ½ limon suyu sıkın. Şerbeti soğuttuktan sonra sıcak kızarmış güllaçları içine atın. Şurubunu çekince servis yapın
-
Erzurum Mutfagi
Erzurum yemekleri
Erzurum yöresinin yemek kültüründe, kendine has hazırlama ve pişirme özelliklerinin yanı sıra, Erzurum insanının misafirperverliği de kendini hissettiriyor.
http://www.turkiyeonline.com/lezzet_...an_corbasi.jpgSoğan Çorbası
Malzemeler:
3 adet büyükbaş soğan, 5 su bardağı et suyu, 3 dilim dil peyniri, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber.
Yapılışı:
Soğanları ince ince kıyıp zeytinyağında kavurun. Et suyu, tuz ve karabiberi ilave edip kısıp ateşte yarım saat pişirin. Servis yapmadan önce dil peynirini ince dilimler halinde kesin ve çorbanın üzerine döşeyin. Sıcak olarak servis yapın.
http://www.turkiyeonline.com/lezzet_...vizli_kete.jpgCevizli kete
Malzemeler:
2 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 2 çay kaşığı tuz, 1 su bardağı ceviz içi, 1 çorba kaşığı toz bira mayası, 2 kahve fincanı tereyağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, aldığı kadar un.
Yapılışı:
Bira mayasını ılık sütle karıştırın. 1 tatlı kaşığı toz şekeri de ekledikten sonra mayalanması için bir süre bekletin. Mayalandıktan sonra tuz ve un ilave ederek orta yumuşaklıkta bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerine ıslak bir bez örterek oda ısısında yaklaşık bir saat bekletin. Hamuru eşit büyüklükte 15 parçaya bölerek her parçayı düzgün toplar halinde yuvarlayın. Her toptan bir yufka açın. Yufkaları eritilmiş tereyağı ve zeytinyağı karışımıyla yağlayıp, içlerine ceviz içi serpiştirin. Yufkaları rulo yapın. Bir ucundan başlayarak daire biçiminde yuvarlayıp gül şekli verin. Hafif yağlanmış tepsiye dizerek önceden ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Ayranla birlikte sıcak olarak servis yapın.
-
Zeytinyağlı elma dolması
http://www.turkiyeonline.com/lezzet_...ma_dolmasi.jpgMalzemeler:
4 adet yeşil elma, 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık, 1 tatlı kaşığı kuş üzümü, 3 adet soğan, 1 kahve fincanı pirinç, 4-5 dal maydonoz, 4-5 yaprak nane, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tutam tuz, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 limonun suyu.
Yapılışı:
Rendelenmiş soğanları, fıstıklarla birlikte zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Yıkanmış pirinci ekleyin. 1,5 kahve fincanı su ilave edip pirinçler diri kalacak şekilde pişirin. Şeker, tuz, kıyılmış nane ve maydonoz ekleyip karıştırın. Limon suyunu da ilave ettikten sonra soğumaya bırakın. Elmaları sivri uçlu ince bir bıçakla oyun. Hazırladığınız karışımı elmaların içine doldurun. Orta ısılı fırında 40 dakika pişirin. Soğuk olarak servis yapın.
Kuzu kapama
Malzemeler:
1 kg kuzu eti, 1 demet yeşil soğan, 1 demet pazı, 1 demet semizotu, 1 demet marul, tuz, karabiber, kapak hamuru için un, su
Yapılışı:
Soğanları ve pazının bir kısmını güvecin dibine yerleştirin. Zerine etleri koyduktan sonra, tekrar sırasıyla soğan, pazı, semizotu ve marulu sıralayarak güvece doldurun. Tuz ve karabiber ekleyin. Sonra yemeğin üzerini kapatmak için sadece un ve su karışımından güveç ağzının genişliğinde bir hamur hazırlayın. Bu hamuru bir kapak şeklinde üzerine kapatın. Hiç su ve yağ koymadan ilk önce hızlı ateşte bir süre pişirin. Daha sonra kısık ateşte 2 saat pişirin. Hamuru üzerinden kaldırdıktan sonra sıcak olarak servis yapın.
-
HESÜDE
7 kaşık nişasta
1 litre su
yarım paket margarin
yarım paket tereyağı
yeteri kadar toz şeker
1 paket fıstık
bir miktar rendelenmiş çikolata
Nişastayı , bir litre suda bir su bardağı şekerle birlikte karıştırarak eritin. Margarini bir tavada eritin. Daha önceden hazırlanan nişastayı , yağın içerisine döküp kısık ateşte katı hamur kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.Tabaklara koyup yağa batırılan kaşıkla düzeltin. Üzerine dövülmüş fıstık ve rendelenmiş çikolata serpin.
-
HALBUR HURMASI
yeteri kadar un
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat ve tuz
1 çay bardağı yoğurt
½ çay bardağı süt ve zeytinyağı
2 çorba kaşığı şeker
Şurp için:
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Malzemelerin hepsini karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın;bol ve kızgın yağda kızartıp; önceden hazırlanan şurubun içine atın.
-
KURUT ÇORBASI
3 adet büyük kurut
3 kase erişte
nane
yağ
tuz
Kurutu ılık suda ezerek ayrana dönüştürün. Erişteleri makarna gibi haşladıktan sonra süzerek geniş bir kaba alın. Hazırlanan ayranı ateşte devamlı karıştırarak erişteyi üzerine ilave edin. Ayrı bir kapta yağla naneyi kavurup üzerine dökün
-
Harput Köftesi
Malzemeler
İç Malzemesi İçin;
250 gr. küçük küçük doğranmış kuşbaşı et
125 gr. margarin
2 baş kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
1 tutam reyhan
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı
Önce köftenin içini hazırlayalım. Bir tencerede kuşbaşı eti suda hafifçe, 15 dakika kadar haşladıktan sonra bir tavaya alalım. Yağı ilave ederek etleri iyice kızartalım. İnce ince doğranmış soğanları ekleyip, sarartalım. Salçayı ve baharatları ilave ederek karıştıralım. Sonra ceviz ile maydanozu ilave edip karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatalım.
Köftenin dış malzemesi için; kıyma, bulgur, salça ve tuzu derin bir kaseye alalım, 1 çay bardağı ılık suyu ilave edip, çiğköfte gibi yoğuralım. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayalım. Sonra da parmak yardımıyla içlerine çukurluklar açalım. Bir tatlı kaşığı yardımı ile iç malzemeyi içine koyalım ve tekrar köftenin ağzını kapatalım. Köftenin ağzını düzgün olarak kapatma işlemi yemeğimiz için çok önemlidir.
Sos için; bir tavada veya sahanda yağı eritelim. Sonra salçayı ilave edip, biraz karıştıralım. 1 litre suyu ilave edip, bir taşım kaynatalım. Kaynayan suyun içine köfteleri ekledikten sonra 10-12 dakika kadar pişirelim. Sonra köfteleri süzdürerek çıkarıp servis tabağına alalım. İsterseniz suyuyla da servis yapabilirsiniz.
Arzu ederseniz, süslemek için yanına bir kase yoğurt ve domates dilimlerini dizerek süsleyebilirsiniz. Yoğurdu köftenin üzerine sürmeyiniz, servis tabağının bir köşesine alınız