Zeytinyağlı Domates Dolması
Hazırlanışı:
Önce kuru soğanı incecik kıyıp, 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla orta ateşte sarartın ve ocaktan alın. Üzerine 10 dakika kadar ılık suda beklettiğiniz ve süzdüğünüz pirinci ekleyin. Tuz, kesme şeker, kalan zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve yıkayıp, saplarını ayıkladığınız kuş üzümlerini de karıştırın. Dolma harcınız hazır. Domateslerin sert olmasına dikkat edin. İyice yıkayıp, üstten kapaklarını kesin. İçini oyup, suyunu akıtın. Dolma harcını domateslere paylaştırıp, dolmaları tencereye dizin. Domates kapaklarını kapatıp, 2 su bardağı sıcak su koyun. Kısık ateşte 30 dakika tencerenin kapağını açmadan pişirin. Dolmanın parlak olmasını istiyorsanız kapağı kapalı soğutun.
Malzemeler : ( 6 kişilik)
12 adet orta boy domates 1 su bardağı pirinç 4 adet kuru soğan 2 adet kesme şeker 1 çay kaşığı un 2 yemek kaşığı kuş üzümü 2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu 1 çay bardağı zeytinyağı
http://img100.imageshack.us/img100/4...mas305bpu0.jpg
zytin yağlı patlıcan dolması
MALZEMELER
1 kg patlıcan
250 g pirinçten hazırlanmış zeytinyağlı dolma harcı
1/2 çay k. tuz
1/4 su bardağı zeytinyağı
200 g konkase domates
1/2 çay k. toz şeker
1/2 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
Patlıcanları baş tarafından kesin. Dışta ince bir kabuk bırakarak, içini keskin bir akla çizerek kesin. İki avucunuzla ovalayarak, patlıcanın içini dışarı çıkartın. Birkaç santim boyunda bir kısmını kesip, kapak olarak kullanmak üzere bir kenara koyun. Oyulmuş patlıcanları yıkayıp, süzdürün.
Dolma içini, kapak için bir boşluk bırakarak, patlıcanların içine doldurun. Üzerine kapağını geçirin, kürdanla kapağı tutturun.
Tencerenin altına harcı hazırlarken ayırdığınız maydanoz, nane ve dereotu saplarını yerleştirin. Dolmaları tencereye dizin. Üzerine tuz, zeytinyağı,şeker, domates ve suyunu ilave edip, yağlı kağıt örtün. Tencerenin kapağını örterek ağır işte 40-45 dakika pişirin.
Tencereyi ateşten alın. Dolmaları, tencerenin içinde, kapağını açmadan, soğumaya bırakın. Dolmalar soğuyunca tencereden alıp, tabaklara aktarın. Patlıcan dolmasını soğuk olarak servis yapın.
afiyet olsun!