-
sos tarifleri
Acılı Cevizli Sos
Malzemeler :
1 küçük kavanoz mayonez
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
Hazırlanışı:
Salça ve cevizi karıştırın. Karışımı mayoneze ilave edin.
Acılı cevizli sosu, sandviçlere sürebilir, haşlanmış etlerin yanında servis yapabilirsiniz.
-
ACILI SOS
MALZEMELER
300 gr soyulmuş domates
5 adet fesleğen yaprağı
2 adet acı kırmızı biber
3 diş sarmısak
tuz
HAZIRLANIŞI
Sarmısakla kırmızı biberi ince kıyıp, ateşte koyup biraz soldurun. Fesleğen yaprakları ile domatesleri de ince kıyıp buna ilave edilin. Tuzunu ekleyip tencereyi kapatın. 15 dk kadar pişirin. Bu zaman sonunda sos hala çok sıvı ise,tekrar kapaksız olarak ateşe koyun. Tam kıvamına gelince bir kaşık saf zeytinyağı ekleyin. Bu sosu makarnanın için kullanabilirsiniz.
-
Acili portakal sosu
MALZEMELER
2 Çorba kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
6 Çorba kaşığı portakal suyu
2 Adet kıyılmış acı kırmızı biber
1 Çorba kaşığı biber salçası
½ Su bardağı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içerisinde tüm malzemeleri karıştırın
AFIYET OLSUN!
-
Cig Köfte Sosu)
Malzemeler:
- 3 tane domates
- 1 tane salatalik
- 3 tane yesil biber
- bol maydonoz
- 3 sarimsak
- yarim kasik biber salcasi
- yarim kasik domates salcasi
- yarim cay bardagi zeytin yagi
- limon
- tuz
Yapilis:
Domates, salatalik ve biberler mutfak robotunda iyice cekilmesi gerekiyor (cok ufak olmasi gerek).
Maydonos ve sarimsak da ufak dograyin ve bütün malzemeleri bi kasenin icinde karistirin.
Bu kadar kolay afiyet olsun
-
Ahududu Sos
MALZEMELER
500 gr ahududu
2 normal su bardagi tozseker
YAPILIŞ TARİFİ
Ahududunu ( agaç çilegi) bir tencereye ezerek süzgeçten geçirin. Içine 2
bardak seker katin. 5 dakika kaynatin. Un çorbasindan daha koyu kivama
gelince atesten indirin.
Not: Bu salçayi mevsiminde daha fazla ölçüde hazirlayip buzdolabinda
saklamaniz da mümkündür. O zaman seker ölçüsü biraz artirilir
-
Anadolu salata sosu
Malzemeler
6 kahve fincanı zeytinyağı
2 kahve fincanı sirke
1 yumurta
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 çimdik karabiber
1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
1/2 çay kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı toz hardal
Sirke ve zeytinyağı hariç, diğer malzemeyi çukur bir kaba koyup, 1 yumurtayı çırpma teliyle iyice çırpın. Sonra sirke ve zeytinyağını ilave edip iyice karıştırdıktan sonra bir şişeye doldurun. İstediğiniz zaman iyice çalkalayıp kullanın.
-
Eşik (02 Eylül 2006)
Ananas Ketçabı
1 ananas
200 gr. kırmızı soğan
40 ml sıvıyağ
70 gr. salça
125 gr. sirke
Şeker
Pul biber
tuz
karabiber
Ananası ayıklayıp küp şeklinde doğrayın. Mikserden geçirerek püre yapın. Soğanı küçük küp doğrayarak az yağda pembeleştirin. Ananas püresini soğanların üzerine ekleyerek beraberce biraz kavurun. Salçayı, şekeri, tuzu, biberi ve şekeri ekleyerek koyulaşıncaya kadar kaynatın, soğutun, süzerek kavanoza alın
-
Ananaslı Peynirli Sos
Gereçler:
1 bardak ananas konservesi suyu
1 yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası
1 limon 1 portakal suyu
2 çırpılmış yumurta
3 yemek kaşığı lor (tuzsuz peynir)
Yapılışı:
1-Nişastayı meyve sularıyla karıştırın. Sıcak suya oturtarak 20 dakika, karıştırarak pişirin.
2-Önce yumurtaları, sonra da ezilmiş peyniri katın, 5 dakika sonra ateşten alın, soğutup kullanın
-
ANÇUEZ SOSU
Malzemeler :
900 ml. beşamel sos
3-4 çorba kaşığı ançuez esansı (veya 2 çorba kaşığı ançuez ezmesi)
50 gr. yağ
100 ml. krema
taze çekilmiş karabiber
toz kırmızıbiber
tuz
Hazırlanışı :
Sıcak beşamel sosa ançuez esansını veya ezmesini ekleyip karıştırın. Yağı
ve kremayı ilave edip, karıştırın. Tuz ve karabiberini kontrol edin. Biraz toz kırmızıbiber katarak sosu tamamlayın. İnce bir süzgeçten geçirip süzün.
Bu sos ızgara balıkların yanında servis edilebilir.
-
Ançüezli Tereyağı
Kullanılacak malzeme:
1 tüp ançüez ezmesi,
100 gram tereyağı.
Yapımı: Tereyağını tahta kaşıkla döverek İyice yumuşatmalı. Sonra çırparak krema durumuna getirmeli. Buna ançüez ezmesini katmalı. Karışımı çırparak iyice karıştır, diktan sonra üstüne nemli bir bez koyup buzdolabına koymalı.
Servis vakti buzdolabından çıkarmalı ve isteğe uygun biçimde salça veya ordövr olarak servis yapmalı.
-
AVCI SOSU
Malzemesi :
125 gr. yağ
200 gr. mantar (dilimlenmiş)
50 gr. arpacık soğanı (ince kıyılmış)
250 gr. çiğ konkase domates
1 çay kaşığı ince kıyılmış tarhun otu
1 lt. dömi glas
taze çekilmiş karabiber
tuz
Hazırlanışı :
Yağı derin bir tavada eritin. Mantarları atıp biraz sote edin. Arpacık soğanlarını ilave edin ve 2-3 dakika kısık ateşte pişirin. Çiğ konkase domatesi, tarhun otunu katın. Tavadaki karışımı yarı yarıya kalıncaya kadar çektirin. Dömi glası ilave edin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin. Oluşan kefi alın. Tuz ve karabiberini ilave edin.
-
Avokado Sosu
MALZEMELER
1 Bardak Yogurt
1-2 Ad. Avokado (olgun)
1 Limon Suyu
½ Caykasigi Tuz
1-2 Dis Sarimsak
YAPILIŞ TARİFİ
Malzemeleri iyice karistirin. Yesil salata üzerine gezdirin.
-
Bademli Sos
MALZEMELER
3 adet yumurta
1 normal su bardagi tozseker
1 çay kasigi nisasta
2 bardak süt
2 çay kasigi vanilya
1 bardak badem
YAPILIŞ TARİFİ
Bir tencereye yumurta, seker, nisasta, vanilya koyun. Sütü azar azar katip
karistirin. Boza kivamina gelene dek pisirin. Atesten alinca içine kabuklari
çikarilip makinede çekilmis badem katin.
-
BALIK SALÇASI (esmer renkte)
Kullanılacak malzeme :
3/4 kahve fincanı (50 gram) zeytinyağı,
1 baş orta boy (60 gram) soğan,
1 havuç (60 gram),
1 kahve fincanı (100 gram) domates salçası veya iri 3 olgun «600 gram» domates,
2 çorba kaşığı (40 gram) tereyağı,
1+1/2 bardak su veya yağı alınmış et suyu,
1 kahve kaşığı kırmızı biber,
yeteri kadar tuz,
varsa 1/2 kahve fincanı dömiglas.
Yapımı : Soğanla havuç ince ince kıyılır, tereyağı ve zeytinyağıyla birlikte kuşaneye konur ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar pembeleşince domates salçası (ya da kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, küçük parçalara bölünmüş domates) katılır. Bunlar macunumsu bir duruma gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Sonra üzerlerine su veya yağı alınmış et suyu, kırmızı biber, tuz ve varsa dömiglas katılır.
Salça düğün çorbası kıvamında bir koyuluğa gelinceye kadar ağzı açık kuşanede kaynatılır.
-
Benden size Balık sosu,
150 gram un
100 ml. maden suyu
1 kaşık limon suyu
2 adet yumurta
Bir miktar karabiber
Bir miktar tuz
Bütün malzemeleri karıştıralım. Karışıma balıkları buluyalım ve kızartalım.
Önerim palamut gibi dilimlenmiş balıklarda bu sosu kullanalım.
-
BARBEKÜ SOSU (10 KİŞİLİK)
Malzemeler :
50 gr. tereyağ
50 gr. zeytinyağ
50 gr. sirke
500 gr. domates ketçabı
1 adet rendelenmiş limon kabuğu
1 adet worcester sos
3 diş beyaz biber(Cayenne Biberi)
Sarımsak
Yapılışı :
Tüm malzemeyi bir kabın içine koyup yağı eriyene kadar karıştırın, daha sonra kısık ateşte sosu kaynamaya bırakın. Beş on dakika kaynadıktan sonra soğumaya bırakın.
-
Bernez salçasının hazırlanışı şöyledir:
Bir kuşaneye sirkeyle rendelenmiş arpacık soğanını koymalı. Tuzunu, biberini serpmeli. Bir dal tarhun otuyla bir sap frenk maydanozunu da olduğu gibi koyduktan sonra kuşanedekileri kaynatmaiı. Kaptakiler kaynayarak yarı yarıya azalınca kuşaneyi ateşten indirmeli. Kaptakiler soğuyunca tarhun otuyla frenk maydanozunu içinden çıkarıp almalı. Sonra bu salçaya üç yumurtanın sarısını kırmalı ve kuşaneyi, içinde kaynar su bulunan bir kabın içine koyup böylece ateşe oturtmalı. Salçayı çırparak bir süre benmari usulüyle pişirmeli. Salça ılıyınca kalan sadeyağı küçük parçalar halinde kuşaneye atmalı Bunu da çırparak karışıma yedirdikten sonra kabı ateşten indirmeli. Kalan tarhun otuyla frenk maydanozunu kıyıp salçaya serpmeli, bir - iki defa karıştırıp salça kâsesine boşaltmalı ve sıcak sıcak servis yapmalı.
-
Berrak Meyve Sosu
MALZEMELER
½ bardak seker
Bir fiske tuz
Bir fiske toz hardal
1 yemek kasigi sirke
YAPILIŞ TARİFİ
Seker, tuz, hardal ve sirkeyi birlikte karistirip kaynatmadan isitin.
2-Sogutulan bu karisima,yavas yavas yag yedirerek tel veya elektrikli
karistiriciyla çirpin. Salatalarla servis yapin.
-
BEŞAMEL SOS
Malzemeler :
3 çorba kaşığı yağ
6 çorba kaşığı elenmiş un
2 su bardağı süt ( kaynatılmış sonra ılıtılmış)
1 adet küçük karanfilli soğan (üzerine bir diş karanfil saplanmış)
Hazırlanışı :
Yağı kalın tabanlı bir tencerede hafif ateşte eritin. Unu ilave edip, karıştırın. Birkaç dakika, yine hafif ateşte, rengi değişmeden pişirin. Isıtılmış sütü azar azar ilave edip pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar çırpma teliyle ya da tahta bir kaşıkla karıştırın. Karanfil saplanmış soğanı da içine katın.
Yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu sürenin sonunda soğanı içinden çıkarıp sosu tel süzgeçten geçirin. Sosu hemen kullanmayıp bir kenara kaldıracak olursanız, soğumaya başladığında üstünde bir kabuk oluşur. Üstünün kabuk bağlamaması için üzerini, ayrıca eritilmiş yağdan ince bir tabaka ile kaplayın
-
Beyaz tavuk sosu
Malzemeler:
4-6 kişilik
2 ½ su bardağı kaynar tavuk suyu
1 kahve fincanı un
1 çorba kaşığı margarin
az tuz
Yapılışı:
Bir tencereye yağı koyup eritin, orta ateşte unu ekleyin ve karıştırarak 3 dakika kavurun ateşten alın. Tuzu ekleyin, beş dakika dinlendirin. Sonra karıştırarak tavuk suyunu yedirin. Orta ateşte karıştırarak kaynatın, ağır ateşte zaman zaman karıştırarak on dakika pişirin. Süzdükten sonra
-
BEZELYELI MAKARNA SOSU
MALZEMELER
1 küçük teneke bezelye(karışık da olabilir)
1 kutu hazır soyulmuş domates
1 adet soğan
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 diş sarımsak
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
biraz tuz ve karabiber
margarin veya zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Önce küçük küçük doğranmış soğanı biraz margarinde veya zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra küçük küçük doğranmış kırmızı dolmalık biberi ve sarımsağı içine atıp birlikte kavurun. Suyunu süzdüğünüz bezelyeleri de içine ilave edin. 1,5 yemek kaşığından biraz fazla olan domates salçasını ve 1 tatlı kaşığı biber salçasını da içine ilave edin. Sonra
tenekede hazır soyulmuş dometesleri doğrayıp suyu ile birlikte içine ilave edin. Birazcık tuz ve karabiber atın ve biraz karıştırın eğer suyu azsa biraz ılık su ilave edin sonra tencere/tava kapağını kapatın ve altını açarak pişmeye bırakın.
-
BIRSEN SOS
MALZEMELER
250 gr yoğurt
1/4 çay bardağı sirke
1/4 çay bardağı limon suyu
1/4 çay bardağı zeytinyağı
4 diş sarmısak (dövülmüş)
Tuz
Karabiber
2 çay kaşığı hardal
HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeyi çukur kaba koyunuz. 2-4 dakika çırparak karıştırınız. Salataların üzerine, balık ızgara üzerine dökerek yiyiniz.
-
Biber sosu
MALZEMELER
1kg sivri biber
1 kg.domates
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı sirke
HAZIRLANIŞI
Biberleri iri olarak kıyın. Yağ ve sirkeyi tencereye koyup kaynatmaya başlayın ve biberleri ekleyin. Biberler sarardığı zaman rendelediğiniz domatesleri ekleyip suyunu biraz çekene kadar kaynatın. Acı seviyorsanız biberlerin bir kısmını acı kullanabilirsiniz arzuya göre tuz ekleyebilirsiniz. Buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
-
BOLONEZ SOS
Malzemesi :
100 gr. yağ
200 gr. ince kıyılmış soğan
4 diş sarımsak
750 gr. yağsız sığır veya dana kıyması
400 gr. konkase domates
4 adet çarliston biber (ince dilimlenmiş)
45 ml. domates suyu
1 adet defne yaprağı
taze çekilmiş karabiber
tuz
Hazırlanışı :
Yağı bir tencerede eritin. Yağ kızınca soğanı, sarmısağı ve kıymayı ilave edip 5 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Konkase domates ve çarliston biberleri de katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın 15 dakika daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağını ilave edin. Domates sosunu katın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.
Bu sos spagetti, ravyoli ve benzeri hamurişleri ile servis edilebilir.
-
Brokolili Acı Sos
200 gr. domates
5 adet fesleğen yaprağı
2 adet acı kırmızı biber
3 yaprak brokoli
3 diş sarımsak
tuz
Sarımsakları, kırmızı biberleri ince kıyıp, ateşe koyup biraz soldurun. Fesleğen yaprakları ile domatesleri de ince kıyıp buna ilave edin. Başka bir kapta brokolileri haşlayın ve onuda ekleyin. Tuzunu ekleyip tencereyi kapatın. 15 dakika kadar pişirin. Bu zaman sonunda sos hala çok sıvı ise, tekrar kapaksız olarak ateşe koyun. Tam kıvama gelince bir kaşık saf zeytinyağı ilave edin. Bu sos makarna için iyi olur.
-
Burgunyon sos
MALZEMELER
1 tatlı kaşığı margarin
1 küçük ince doğranmış soğan
2 dal maydanoz
¼ defne yaprağı
10 adet tane karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı un
75 cl. sirke
HAZIRLANIŞI
Margarini, soğanı, karabiberi, defne yaprağını ve kekiği küçük bir kaba koyup orta ateşte 2-3 dakika sote yapıp, sirkeyi ekleyin. Ağır ağır kaynatın ve sirkenin yarısını çektirin. Küçük bir kapta tereyağı ve unu karıştırın, kaynamış sirkeye ekleyin. İyice karıştırın ve 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alın ve süzün. Varsa birkaç damla tabasco ya da biber ilave ediniz
-
CEVİZLİ DİP SOS
MALZEMELER
6 dilim tost ekmeği
1 kase ince çekilmiş ceviz
1 kase peyaz peynir
domates salçası
biber salçası
sarmısak
zeytinyağ
kimyon
karabiber
HAZIRLANIŞI
3-4 dilim bayat ekmek içinini ıslatın, ince çekilmiş ceviz, sarmısak , karabiber, kırmızı biber,
kimyon, domates salçası, biber salçası, tuz, çatalla ezilmiş beyaz peynir ve zeytinyağı ile
karıştırın. Ekmeğin üstüne sürülebilecek kıvama geldiğinde servis yapın.
-
ÇEMEN SOSU
Malzemeler :
500 gr. çemen tozu
100 gr. sarımsak
80 gr. karışık baharat
Karabiber, kimyon, yenibahar, tarçın,kırmızıbiber
Hazırlanışı :
Bir kaba toz çemen koyup üzerine 2 parmak geçecek kadar soğuk su dökün ve iyice karıştırın. Bu karışımı bir gün kenarda dinlendirin.
Ertesi gün kaptaki suyun fazlasını alın ve içine dövülmüş sarımsak ve karışık baharatları ilave edin. Çemen sosu hazırlanmıştır.
Bu sos Anadolunun bazı yörelerinde kızarmış ekmeğin üzerine sürülerek kahvaltıda yenilir.
-
Çeşnili Köfte Sosu
MALZEMELER
3 yemek kasigi domates salcasi
1 tatli kasigi kekik
1 cay kasigi karabiber
1 tatli kasigi pulbiber
2 dis sarimsak
1 tutam maydanoz
1/2 su bardagi sivi yag
1/2 su bardagi su
YAPILIŞ TARİFİ
Yagda salca kavrulur.Icine baharatlar eklenir.Bir miktar daha kavrulduktan
sonra su eklenip biraz kaynatilir.Sicak olarak kofte ile servis yapilir.
-
ÇİĞ ET SOSU
Kullanılacak malzeme:
1 demet maydanoz,
1 diş sarmısak,
2 yumurta,
zeytinyağına yatırılmış iki ançüez filetosu (bir kaşık ançüez ezmesi de olabilir),
1 dilim bayat ekmek içi,
yeteri kadar üzüm sirkesi,
zeytinyağı,
tuz ve karabiber.
Yapımı: Yumurtayı kaynar suda başlamalı. Sonra kabuğunu soymalı ve sarısını çıkarıp bir kenarda İyice ezmeli. Bayat ekmek içini istenildiği kadar sirkenin içinde ıslatıp iyice ezmeli ve ince delikli bir süzgeçten geçirmeli, Ançüez filetosunu iyice dövmeli. Maydanozu temizledikten sonra kıyarcasına ince doğramalı. Sarmısağı havanda dövmeli.
Yumurtanın sarısını, kıyılmış maydanozu, dövülmüş sarmısağı, süzgeçten geçirilmiş ekmek içini, dövülmüş ançüez filetosunu bir kaba koymalı. Azar azar zeytinyağı dökerek bu karışımı sulandırmalı. Yeteri kadar tuz ve karabiberi serptikten sonra salçayı bir kâseye koymalı ve haşlanmış etle birlikte sofraya çıkarıp servis yapmalı.
-
Çikolatalı Sos
MALZEMELER
1 bardak tepeleme tozseker
150 gr sütsüz aci çikolata
2 yemek kasigi dolu un
1 yumurta sarisi
2 çay kasigi vanilya
½ lt ( 2 bardak) su
YAPILIŞ TARİFİ
Bir tencereye seker, un, yumurta sarisi, vanilya koyup küçük bir telle
karistirin. 2 bardak ilik suyu karisima yedirin. Ufak parçalara bölünmüs
çikolata katin. Ara sira karistirarak bir iki tasim kaynayinca atesten indirin.
Kaymak baglamamasi için bir iki karistirin. Gereken puding
ve tatlilarda kullanin
-
Defne sosu
Malzemeler:
1 Çorba kaşığı hardal tohumu
1 Çorba kaşığı hardal
1 Çorba kaşığı sirke
1 Adet soğan
3 Çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
Hardal tohumunu havanda dövün
Derin bir kabın içerisinde tüm malzemeleri karıştırıp, yağı ilave edin
-
DOMATES SOSU
MALZEMELER
2 baş soğan
5 adet domates
4 su bardağı su
1 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı margarin
yarım çorba kaşığı tozşeker
2 kahve kaşığı kırmızıbiber
HAZIRLANIŞI
Soğanı ince ince doğrayın, yağ ve yeterli miktarda tuz ile birlikte tencereye koyup, orta ateşte soğanlar iyice pembeleşinceye dek kavurun. Sonra un ilave edin ve 3-4 dakika unla birlikte karıştınrıp, kavurun. Domateslerin kabuklarını soyup, çekirdekleri çıkardıktan sonra küp küp doğrayın ve tencereye atın. Domatesler iyice ezilinceye dek sık sık kanştırarak pişirin. Sonra su, kırmızıbiber ve toz şeker katıp, kanştırın ve koyulaşıncaya dek tencerenin üzerini örtmeden kaynatın. Sos koyulaştığında süzgece koyun ve üzerine bir kaşık yardımıyla bastırıp, süzün.
-
DOMATESLI KEKIK SOSU
MALZEMELER
50 gr kurutulmuş domates
2 diş sarmısak (iyice ezilmiş)
1 Demet taze yada kurutulmuş kekik
2 Çorba kaşığı sirke
½ Su bardağı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Kurutulmuş domatesleri kaynar sirkeli suda 5 dakika bekletin.
Suyunu süzdükten sonra ince ince doğrayın.
Kekiği ilave edip iyice karıştırın.
-
Domatesli makarna sosu
4 sap taze soğanı ince kesin. 2 domatesi blanşe edin ve küp kesin. 20 adet siyah zeytinin çekirdeğini çıkartın halka kesin. Malzemeleri 20 ml. zeytinyağında doğranmış fesleğen ile kavurup makarnayla servis edin.
-
Domatesli Mantarlı Sos
MALZEMELER
4 orta boy domates
1 orta boy sogan
2 yemek kasigi margarin
1 dis sarmisak
½ bardak dogranmis mantar
tuz-karabiber
YAPILIŞ TARİFİ
Sogan ve sarmisagi ince dograyin. Yagla birlikte 2-3 dakika kavurun.
Mantarlari katin; 2 dakika daha kavurup rendelenmis domates, tuz ve
karabiber katarak 10 dakika pisirin
-
Domatesli Peynirli Sos
MALZEMELER
3 orta boy domates
150 gr beyazpeynir
1 yemek kasigi margarin
1 çay kasigi karabiber veya kirmizibiber
YAPILIŞ TARİFİ
Domatesleri enine ikiye kesin. Çekirdeklerini çikartin. Kabuklari kalacak
sekilde, yalniz domatesin içini rendeden geçirin. Bir kasik yagla atese
koyun. Kisik ateste 10 dakika pisirin. Içine rendelenmis peynir, biber
koyup 2 dakika sonra indirin
-
ELMA SOS
MALZEMELER
6 kişilik
7 adet orta boy elma (golden)
1 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı tereyağ
HAZIRLANIŞI
Elmaları dörde bölün, soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Bir tencereye elmaları, koyun orta ateşte 5 dakiak kaynatıp şekeri ekleyin. 1-2 defa karıştırıp kapağını yine kapayın. Elmalar pişene kadar 15-20 dakika pişirin. Elmanın içinde az miktarda su kalmalıdır. Sonra bir süzgeçten yada püre makinasından geçirin. Tereyağını hafif kızartın ve içine ekleyin.
-
Etli Sebzeli Sos
MALZEMELER
300 gr. kiyma
1 adet havuç
1 paket mantar
1 dis sarmisak
1 adet iri sogan
4 adet olgun domates
2-3 adet yesil biber
1 adet kereviz yapragi
6 çorba kasigi zeytinyagi
tuz
YAPILIŞ TARİFİ
Mantar, biber, havuç, kereviz yapragi, sarmisak ve sogani temizleyip,ince
ince dograyin. Bir tencereye yagi, sogani ve sarmisagi koyup
pembelestirin. Mantar, havuç, biber, kereviz yapragi ve kiymayi katin.
Kiymanin rengi dönünceye kadar sürekli karistirarak pisirin. Rendelenmis
domatesleri ve tuzu kavrulmakta olan karisimin üstüne bosaltin. Kisik
ateste 20-25 dakika daha pisirin. Sicak makarnanin üzerine dökün
-
Fesleğenli domates sos
Malzemeler
1 kavanoz domates püresi
2 adet soğan (ince doğranmış)
6 diş sarmısak (ince kıyılmış)
1 bardak su
1 yemek kaşığı balzamik sirke
10 yaprak fesleğen
1 çay kaşığı pudra şekeri
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Bir tavaya soğan, zeytinyağı ve yarım kaşık tuz koyarak kısık ateşte yumuşayıp pembeleşinceye kadar pişirin. Soğanlar piştiği zaman üzerine sarmısakları ekleyin. Yaklaşık 2 dakika çevirerek pişirin. Sarmısaklann yanmamasına dikkat edin, yoksa sosa acı bir tat katacaktır. Domates püresini, balzamik sirkeyi, karabiberi ve arzunuza göre bir parça tuzu ekleyerek bir dakika kadar pişirin. Bir bardak su ve şekeri ekleyerek pişirmeye devam edin. Domates sosunu 20 dakika kadar pişirdikten sonra fesleğeni ekleyin. Bu sosu makarnalarınızda kullanabilirsiniz.