-
meyveli tatlılar
AHUDUDU JÖLELİ ARMUT
Kullanılacak malzeme (8 kişi için):
8 iri armud,
1/2 küçük paket ahududu jölesi,
8 çorba kaşığı toz şekeri,
1 kahve kaşığı vanilya,
16 tane (veya şekerleme) ahududu,
Yapımı: Armutları ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Sert çekirdek yataklarını da çıkardıktan sonra armutları küçük bir kaba koyun. Şekerin tamamını armutların üstüne serptikten sonra bir bardak su ve vanilyayı kattıktan sonra kabı ateşe oturtun.
Armutlar hafifçe yumuşayacak kadar kaynadıktan sonra kabı ateşten indirin. Armutları birer küçük tabağa ikişer ikişer oturtun. Her armudun ortasındaki boşluğa birer ahududu yerleştirin.
Armuttan artan şurubu kullanarak jöle paketindeki tanımlamaya uyarak jöleyi hazırlayın. Sonra jöleyi soğuk bir yere bırakın.
Jöle soğuyup da sertleşmeye başlayacağı sırada armutların üstünü jöleyle örtün. Sonra tabakları buzdolabına koyun. Servis vakti bunları buzdolabından çıkarıp servis yapın.
-
Ahududu Tatlısı
4 kişilik Gerekli malzeme:
250 gr ahududu,
4 çorba kaşığı jöle
1 su bardağı tozşeker
4 çorba kaşığı sıcak su
2 su bardağı elma suyu
2 çorba kaşığı limon suyu
4 çorba kaşığı süt kreması
Ahududuların üzerine tozşekeri serpin.
Dört kaşık jöleyi 4 çorba kaşığı sıcak suya ilave edip eriyinceye kadar karıştırın. Elma suyu ve limon suyunu ekleyip iyice yedirin. Soğuduktan sonra ahududuları ilave edip harmanlayın ve servis kaselerine paylaştırın. Buzdolabında katılaşıncaya kadar bekletin. Süt kremasını sıkma torbasına alıp tatlının üzerine sıkın ve bir ahududu ile süsleyip servis yapın.
-
ANANAS ORLEAN
Kullanılacak malzeme:
1 kiloluk ananas,
150 gram pirinç,
1 çorba kaşığı tereyağı,
125 gram toz şekeri
1/2 litre süt,
1 bardak krem şantiy,
10 kiraz veya vişne şekerlemesi (taze kiraz da olabilir),
1 limon,
1 jelatin yaprağı,
tuz,
4 incir reçeli.
Yapımı:
Taze ananasın kabuklarını dikkatle çıkarmalı. Sonra ananasın ortasındaki sert, kabuklaşmış bölümü özel aletiyle çıkarmalı. Ananası on dilime ayırdıktan sonra dilimleri yayvan bir porselen veya pyrex kaba yanyana dizmeli. Üzerlerine 30 gram toz şekerini dökmeli ve marinatta vakit vakit çevirerek en azından üç saat bırakmalı (Taze ananası bulamayanlar konserve edilmiş ananas dilimlerinden yararlanabilirler. O vakit ananası kutusundaki suyundan çıkarmalı ve şeker içinde bir _ İki saat tutmalı.) Kalan toz şekeriyle sütü bir kuşaneye koyup ateşe oturtmalı. Bir çimdik tuzla 1 tatlı kaşığı sadece sarısı rendelenmiş limon kabuğu atıp karışımı kaynamaya bırakmalı. Süt kaynamaya başlayınca pirinci içine atmalı ve iyice pişinceye kadar yani bir çeşit koyu sütlâç oluncaya kadar kabı ateşte tutmalı. Pirinç pişince bu sütlâcı yağa bulanmış düz bir tabağa boşaltmalı ve bir spatulayla birbuçuk santim kalınlığında olabilecek bir şekilde düzelttikten sonra soğumaya bırakmalı. Bu koyu sütlâç soğuyup katılaşınca ananas dilimleri boyunda yuvarlaklara bölmeli ve bir servis küreğinin yardımıyle bu yuvarlak sütlâçları servis tabağına yerleştirmeli. Bunların üzerlerine birer dilim marinatlanmış ananas yerleştirmeli. Islatıldıktan sonra suyu sıkılmış ve ma. rinat suyunda benmari usulüyle eritilmiş olan jelatini soğuyunca bir fırçayla ananasların üzerlerine ve yanlarına sürüp buz dolabında dondurmalı. Servis vakti gelince krem şantiyi sıkma şırıngasına yerleştirmeli ve ananas dilimlerinin ortalarına süslü bir biçimde sıkmalı. Krem şantiy'in tam ortasına birer vişne veya kirazla birer parça incir reçeli oturttuktan sonra servis yapmalı.
-
Ananas piknik
Kullanılacak malzeme (5 kişi için):
1 taze ananas veya bir kutu konserve edilmiş şuruplu ananas,
2 kahve fincanı pudra şekeri,
5 iri kiraz tanesi.
Yapımı: Ananas tazeyse bunun dış kabuklarını kopararak soymalı ve etli meyvesini on dilime doğramalı. Ananas kutudaysa suyunu süzmeli ve böylece taze veya konserve ananas dilimlerini düz altlı bir kaba düzenli bir biçimde yerleştirmeli. Bu şekilde 2 saat buzdolabında soğutmalı. Servis vakti gelince her balon bardağa veya kristal kâseye ikişer ananas dilimi yerleştirmeli. Üstteki ananas dilimlerinin ortasındaki deliklere birer kiraz veya vişne oturtmalı. Pudra şekerini de serptikten sonra servis yapmalı.
-
Ananas Salatası
MALZEMELER
25-50 gr seker
150 ml su
2 küçük ananas ya da 500 gr konserve ananas
YAPILIŞ TARİFİ
Seker ve suyu bir tencereye koyup seker eriyinceye kadar hafifçe isitin.
Sogumaya birakin.
Ananaslarin bas yaprakli kismini birakip 3 kisma ayrin. Keskin bir biçak
kullanarak dikkatlice dis kabuktan 1 cm kalacak sekilde ananasin iç kismini
kesin. Kestiginiz parçayi küp küp kesip yarim üzümlerle birlikte suruba
karistirin.
Servis yapmak için: Ananas kabuklarini servis tabaklarina koyup
meyvelerle doldurun. Kasikla suruptan üzerine döküp üzerini kapatip en az
1 saat buzdolabinda tutun. Konserve ananas kullaniyorsaniz servis için
ayri kap bulundurun.
-
Ananas ve Üzüm Salatası
MALZEMELER
25-50 gr seker
150 ml su
2 küçük ananas ya da 500 gr konserve ananas
YAPILIŞ TARİFİ
Seker ve suyu bir tencereye koyup seker eriyinceye kadar hafifçe isitin.
sogumaya birakin.
Ananaslarin bas yaprakli kismini birakip 3 kisma ayrin. Keskin bir biçak
kullanarak dikkatlice dis kabuktan 1 cm kalacak sekilde ananasin iç kismini
kesin. Kestiginiz parçayi küp küp kesip yarim üzümlerle birlikte suruba
karistirin.
Servis yapmak için: Ananas kabuklarini servis tabaklarina koyup
meyvelerle doldurun. Kasikla suruptan üzerine döküp üzerini kapatip en az
1 saat buzdolabinda tutun. Konserve ananas kullaniyorsaniz servis için
ayri kap bulundurun.
-
Ananaslı Sufle (6 Kişilik)
Malzemeler
6 Çorba Kaşığı Ananas Suyu
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Kahve Fincanı Tozşeker
2 Yumurta
2 Çorba Kaşığı Un
1 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu
2 Çay Bardağı Light Süt
1 Çorba Kaşığı Pudra Şekeri
1/2 Portakal Kabuğu Rendesi
Tuz
Yemeğin Tarifi
Fırını 180 dereceye ayarlayın. Yarım su bardağı kapasiteli sufle kaplarını tereyağı ile yağlayın. Kalan yağı şeker ve yumurta sarısı ile köpükleşinceye dek çırpın. Portakal kabuğu rendesi, kabartma tozu ve elenmiş unu azar azar ilave edin.
Ananas suyu ve sütü mikserle karıştırın. Yumurtalı harcı azar azar ilave edin. 1 tutam tuzla çırpılmış yumurta aklarını ekleyip çırpmaya devam edin.
Karışımı sufle kaplarına dökün. Fırına verip 30-35 dak. pişirin. Üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.
-
ANANASLI TATLI
MALZEMELER
MALZEMESİ :
bir paket yulaflı bisküvi
bir paket krem şanti
bir bardak süt
bir çorba kaşığı mısır unu
bir büyük kutu ananas konservesi
bir kutu krem peynir
biraz tereyağı
HAZIRLANIŞI
Bisküvileri dövüp, kırın. Biraz tereyağı ile kanştırıp, servis tabağına koyup, buzlukta donmaya bırakın. Krem şantiyi bir su bardağı sütle çırpın. İçine krem peynirin yarısını katıp, karıştırın. Bu kanşım biraz ananas suyu ile sulandınlir. Diğer tarafta kalan ananas suyu, bir çorba kaşığı mısır unu ile pelte gibi pişirilir. Bisküviden yapılmış tartın üzerine krem şantili kanşım dökülür, sonra aııanaslar dizilir ve en üste ananas suyu ile yapılan pelte dökülerek buzdolabına kaldınlır. Ananas yerine vişne ile de yapılabilir.
-
Annemin Kabak Tatlısı
1 küçük bal kabağı
3 su bardağı toz şeker
Üzeri İçin;
Pekmez
İri dövülmüş ceviz içi
Kabak soyulur, dilimlenir. Uygun büyüklükte tencereye kabak dilimleri ve toz şeker kat kat konur. Bir gece kapağı kapalı olarak bekletilir. Ertesi günü kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirilir. Tencerenin içinde soğutulur. Servis sırasında üzerine pekmez gezdirilir, ceviz serpilir.
-
ARMUT ADDİSABABA
Bir kuşaneye 1 çorba kaşığı tereyağı, 3 kaşık un, 3 kaşık toz şekeri, 2 kaşık kakao ve bir fincan soğuk süt koyunuz ve bunları iyice karıştırarak birbirine iyice yediriniz. Sonra üzerine tahta bir kaşıkla karıştırdığınız bu karışımın kaynamış ve ılıtılmış yarım kilo sütü azar azar dökünüz. Dörtte bir limonun suyunu da karıştırdıktan sonra bu çikolatalı kremayı kaynatınız.
Kaynamaya başlayınca ateşin ısısını azaltınız ve 5 dakika daha pişiriniz. Sonra bu kremayı 5 küçük kâseye bölerek boşaltınız. Bu arada bir başka kapta 5 armudu 2 bardak elma ya da armut suyunu 2 fincan toz şekeriyle pişiriniz.
Armutlar pişince herbirini bir kâseye koyarak servis yapınız.
-
ARMUT BOMBASI
MALZEMELER
6 adet Santa Maria armut
1 su bardağı cekilmiş ceviz
2 tatlı kaşığı bal
2 tatlı kaşığı şeker
1 limon rendesi
1/2 paket çekilmiş pötibör bisküvisi
1 paket vanilyalı hazır puding
2 su bardağı süt
Süs için toz tarçın
HAZIRLANIŞI
Armutların sap kısımlarını düz olarak keserek ayırın ve kenara koyun. Tamamını soyun, alt kısmını ayıklayın, kesilen üst kısmından dolma oyar gibi oyularak hazırlayın. Hazırlanan armutlar ve kesilmiş sapları 2 su bardağı su ile bir tencerede şeker ilave edilerek haşlayın. Fazla haşlamamalıdır, yumuşak hale gelmesi yeterlidir. Bir kenarda soğumaya bırakın. Ayrı bir kapta bisküvi, ceviz, limon rendesi ve bal güzelce karıştırın. Pudingi pişirin, soğumasını bekleyin. Pudingin fazla katı kıvamlı olmaması gerekir. Armutları servis kabına dik olarak oturtun. Ilık durumdaki puding bir çay kaşığı yardımıyla armutların içine 1-2 cm. kalınlığında sıvanır. Önceden hazırlanan cevizli karışımla armutları üste 1-2 cm. kalaya kadar doldurun, doldururken kaşıkla üstüne basıp iyice sıkıştırın. En üste pudingi armutun tamamını kaplayacak şekilde dökün. Son olarak sapı kapak gibi üzerine oturtun. Bütün armutları bu şekilde doldurduktan sonra kalan pudingi armutların tümünü örtecek şekilde dökün. En üste tarçın serpin ve buzdolabında en az 6 saat beklettikten sonra servis yapın
-
Armut Merenge
Kullanılacak malzeme:
5 armut, 3/4 su bardağı tozşeker, 1 su bardağı pudraşeker, 1 bardak su, 1 limon, 2 baş karanfil, 5 yumurta, 1 tutam tuz.
Yapılışı: Aynı büyüklükte 5 armudun kabuklan soyulur, özel aletle veya bıçakla çekirdekleri ve çekirdek yatakları çıkarılır, ancak sapları bırakılır. Armutlar çelik bir tencereye konduktan sonra, su katılır. 2 baş karanfil ile bir parça limon kabuğu ve tozşeker ilave edildikten sonra hafif ateşe oturtulur. Armutlar dağılmayacak kadar yumuşayıp piştikten sonra, tencere ateşten indirilip soğumaya bırakılır. Armutlar dağılmayacak kadar yumuşayıp piştikten sonra, tencere ateşten indirilip soğumaya bırakılır. Armutlar iyice soğuyunca, şuruptan çıkarılıp ateşe dayanıklı cam tabağa yerleştirilir. Porselen kâsede tuz, yumurta aklan ve pudraşeker iyice çırpılıp köpük haline getirilir. Bu köpük kaşık kaşık alınarak armutların üzerine dökülür. Armutlar köpükle iyice örtüldükten sonra, tabak orta ısılı fırına sürülür. Armutların üzeri kızarınca fırından çıkarılır ve servis yapılır, isteğe göre, armut merengeler fırından çıkarıldıktan sonra, ılınınca üzerine biraz krem şanti konularak servis yapılabilir.
-
Armut Tatlısı
Yarım su bardağı su
6 adet orta boy armut
yarım su bardağı şeker
8 çorba kaşığı kaymak
3 çorba kaşığı yeşil fıstık
Tencereye suyu koyup, kaynamaya bırakın. Yıkanmış armutları yıkadıktan sonra sapını koparmadan soyarak boyun aikiye ayırıp, çekirdek yataklarını çıkarın. Kaynayan suya ekleyip, kapağı kapatın. hafif yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 30 dakika pişirip, kevgirle çıkarın. Pişme suyuna şeker katın ve 2 dakika kaynatın. Tekrar armutları koyup, kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Armutları servis tabağına alın, şurubu 2-3 dakika kaynatarak koyulaştırıp armutların üzerine dökün. Spğuduktan sonra içlerine kaymak koyup, üzerine yeşil fıstık serpin.
Afiyet Olsun.
-
Ay Gölgesi
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
2 muz,
4 mandalina,
1 bardak süt,
3 yumurta sarısı,
100 gram pudra şekeri,
birkaç parça limon kabuğu (sadece sarısı).
Yapımı: Sütü limon kabuklariyle kaynatıp ince delikli süzgeçten geçirmeli ve bir kenarda soğumaya bırakmalı. Yumurta sarılarını pudra şekeriyle porselen ve yayvan bir kâseye koymalı ve tahta bir kaşıkla iyice çrrparak köpürtmeli (bunu çırpma makineleriyle de yapmak mümkündür). Çırpmayı yavaşlatarak sütü sicim gibi ince akıtarak bu köpüğe yedirmeli.
Tahta kaşıkla karıştırmaya ara vermeden kâseyi içinde kaynar su bulunan ateşteki bir kabın İçine oturtmalı. Böylece bu kremayı benmaride koyulaşıncaya kadar pişirmeli.
Krema koyulaşınca hemen benmariden yani kâseyi kaynar sudan çıkarmalı. Bir süre daha karıştırmalı. Krema hafifçe ılıyınca karıştırmaya son vermeli. Kremayı iyice donması için buz dolabına kaldırmalı. Beri yanda muzların kabuklarını soyup kendilerini dilim dilim doğramalı. Mandalinaların kabuklarını soyup bunları dilim dilim ayırmalı. Sonra her dilimin etli kısımlarını zedelemeden üzerlerindeki ince zarı ve çekirdeklerini çıkarmalı. Üzerlerindeki zarlar çıkarılmış mandalina dilimlerinden beş - on tanesini bir kenara ayırdıktan sonra geri kalanını kristal veya gümüş bir kupaya ya da kâseye boşaltmalı. Bunların üzerlerine muzun dörtte üçünü boşaltmalı. Bunların üstüne soğumakta olan kremayı döküp iyice örtmeli. Kremanın üstüne de bir kenara ayırılmış mandalina dilimleriyle bir güneş yapmalı. Her dilimin sağına, soluna da birer muz yuvarlağı oturtmalı. Kupayı (güzel bir kâse de olabilir) tekrar buzdolabının en soğuk yerine kaldırmalı ve servis vaktine kadar orada tutmalı. Bu hoş tatlıyı çok soğuk olarak servis yapmalı.
-
Ayva Dolması (Tatlı)
4 Kişilik Malzeme :
2 adet Ayva,
2 adet Elma,
100 gr. Şeker,
100 gr. Yeşil fıstık,
100 gr. Krem şanti.
Yapımı :
Ayvalar ortadan ikiye bölünüp, içi oyularak tepsiye dizilir. Elmalar soyulup, rendelenir ve ayvaların içine pay edilir. Üzerine şeker dökülür. Ayvalara gelmemek üzere tepsiye su konup fırında hafif ateşte pişirilip, yeşil fıstık ve krem şanti ile servis edilir.
-
AYVA TATLISI
MALZEMELER
6 Adet orta boy ayva
4 Su bardağı toz şeker
6 Su bardağı su
2 Rulo kaymak
HAZIRLANIŞI
Ayvaları ortada ikiye bölün
Çekirdeklerini temizleyin
Derin bir tencerede altı bardak su ile kısık ateşte ayvalar hafif yumuşayıncaya kadar pişirin.
Daha sonra üzerine toz şeker serpin.
Şurup koyulaşınca ocağın altını kapatın.
-
Bademli Elma
MALZEMELER
4 iri elma (kabukları soyulmuş ve ortaları çıkarılmış)
2 su bardağı su
½ tatlı kaşığı tarçın
¼ tatlı kaşığı toz karanfil
1 çorba kaşığı tereyağ
250 gr. toz şeker
YAPILIŞ TARİFİ
Şekeri su içinde hafif ateşte eritin. Ateşi yükselterek 5 dakika kadar
kaynatın. Elmaları ekleyerek ateşi kısın. Tencere kapağını kapatarak
elmalar yumuşayıncaya kadar yavaş yavaş pişirin.
Fırınınızı orta sıcaklığa (180 derece ) getirin.Elmaları ısıya dayanıklı bir
kaba çıkarın. Tarçın, karanfil ve yağı tenceredeki şuruba katarak
koyulaşıncaya kadar pişirin.Koyulaşan şurubu elmaların ortasına dökün.
Bademleri elmaların üzerine saplayın. 15 dakika, bademler
kahverengileşene kadar fırında pişirin. Çok soğuk olarak krema ile servis
yapın.
-
Baharatlı Armutlar
MALZEMELER
500 ml sirke
75 gr kayisi reçeli, elekten geçmis
40 gr seker
1/4 çay kasigi tarçin
2 dis karanfil
6 sert armut
Portakal kabugu, ince seritler halinde
1/2 limonun suyu
YAPILIŞ TARİFİ
Sirkeyi, kayisi reçelini, sekeri ve baharati derin bir tencerede bir tasim
kaynatin.
Armutlari bütün birakarak soyun, saplarini üzerinde birakin. Hemen
diklemesine tencerenin içine koyun. Portakal kabugu ve limon suyunu
ekleyip üzerini kapatin ve 20-30 dakika, hafifçe yumusayincaya dek
pisirin.
Armutlarin dibinden ince bir dilim kesin. Diklemesine armutlari bir servis
tabagina yerlestirin. Agzi açik tencerede pisme suyunu 10 dakika
kaynatin. Armutlarin üzerine döküp birazini (yarisi kadar) geceden
buzdolabinda veya serin bir yerde sogutun. Servis yapmadan l saat önce
armutlari surupla tekrar kaplayin.
Servis yapmadan hemen önce bademlerle süsleyin.
-
Bahçe Ayva Tatlısı ( 4 Kişilik)
Malzeme : 2 ad. Ekmek ayvası, 350 gr. Toz şeker, 4 bardak su, 2 gr. Vişne şurubu, 100 gr. Kaymak, 25 gr. çekilmiş Yeşil fıstık, 2 ad. Karanfil, 2 ad. Elma (rendelenmiş)
Yapımı : Ayvalar soyulup, ortadan ikiye bölünür. Bir tencerede biraz su içine yarım limon suyu sıkılarak ayvalar içine atılır (kararmaması için).Ayvalar tepsiye dizilir. Su şeker, vişne şurubu, karanfil ilave edilir. Hafif kaynadıktan sonra, ayvaların ortasına rende elma konup fırına verilir. Soğuduktan sonra kaymak ve yeşil fıstık ile servis edilir
-
Bal Soslu Üzümlü Mus
200 g üzüm,
1 yemek kaşığı sıvı bal,
1 paket dondurulmuş cevizli mus,
Garnitür:
4 yarım ceviz,
krokan,
nane yaprakları,
Üzümleri yıkayın, kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartın. Üzümleri kaselere bölün. Balı üzümlerin üstüne gezdirin. Musdan kaşık ile parçalar kesin, musu üzümlerin üstüne koyun. Ceviz, krokan ve nane ile garnitür, bisküvi ile servis yapın.
-
Ballı Kayısı Köpüğü
MALZEMELER
100 gr kuru kayısı
300 ml sicak su
2 yemek kasigi bal
300 gr yogurt
YAPILIŞ TARİFİ
Kayisilari sicak su dolu kabin içinde en az 4 saat veya mümkünse geceden islatin.
Kayisilari ve suyu bir tencereye aktarin. Bali ekleyip üzerine kapatip 20 dakika, kayisilar yumusayincaya dek, pisirin. Tencere atesten alip tamamen sogumaya birakin.
Kayisilari pisme suyu ve yogurtla birlikte blender'da karistirin. Blender yerine kayisilari süzgeçten geçirip, önce pisme suyu sonra da yogurudu katip karistirabilirsiniz.
Yumurta beyazlarini iyice çirpin. Metal bir kasikla 1 yemek kasigi yumurta beyazim püreye ekleyip karistirin.
Köpügü ayakli bardaklara koyup servis yapana dek buzdolabinda tutun.
Bisküvilerle servis yapin.
-
BALLI KURUYEMİŞ TATLISI
10 kişilik MALZEME
50 gr. antepfıstığı
100 gr. taze badem
100 gr. fındık
50 gr. iç ceviz
500 gr. bal
1 çorba kaşığı anason
50 gr. tereyağı
Hazırlanışı
Kuruyemişleri fırın tepsisine koyun. Renkleri değişmeyecek şekilde fırında kavurun. Bir tencerede tereyağını eritin, kavrulmuş kuruyemiş ve anasonu ekleyip yeniden kavurun. Balı yavaş yavaş kuruyemişlere ilave edin. Kısık ateşte 30 dakika pişirin. Soğuduktan sonra orta boy bir kavanoza boşaltın. Ballı anasonlu kuruyemiş konservesini meyve salatalarında, dondurmaların üzerinde veya krep içinde kullanabilirsiniz.
-
Ballı Muz
Malzeme 2 büyük boy muz, 50 gram kaymak, 2 yemek kaşığı süzme bal, 1 çay kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı kıyılmış ceviziçi
Yapılışı Muzları bütün olarak soyun. Herbirini uzunlamasına ikiye bölün. Yayvan bir tabağa yerleştirin. Kaymağı bıçakla küçük dilimlere bölün. 4 parça muzun üzerine yerleştirin. Balı muzların üzerine gezdirin. Tarçını ekin, ceviziçini serpin ve sofraya getirin. Kaymak yerine çırpılmış hazır krem şanti kullanabilirsiniz. Bu tatlıyı bal ve kaymak yerine hazır krema koyup üzerine sulandırılmış marmelat döküp kıyılmış fındık veya antep fıstığı ile süsleyerek de yapabilirsiniz
-
Beş Baharatlı Kavun
1 adet kokulu kavun
Kırmızı top biber
Beyaz top biber
Pembe top biber
Kuru nane
Taze nane
Kavundan kaşıkla toplar çıkartın. Bütün baharatları çukur bir kaba koyup iyice karıştırın. Kavun toplarını baharat karışımına bulayıp servis tabağına dizin. Üzerini taze nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.
-
Bezeli Ayva Tatlısı
MALZEMELER
1 Ayva
1 Su Bardagi Krem Santi
1 Su Bardagi Süt
2Yemek Kasigi Tozseker
1 Çay Bardagi Su
2 Paket Beze
1 Su Bardagi Dövülmüs Ceviz
YAPILIŞ TARİFİ
Ayvanin kabugunu soyup küp seklinde dograyin. Bir tencereye alip üzerine
seker ve su ekledikten sonra ayvalar yumusayincaya kadar kisik ateste
pisirin.
Bezeleri ilik sütle islatip servis tabagina dizin. Bezelerin üzerine krem santi
sürüp pisirdiginiz ayva parçalarini yerlestirin ve ceviz serpin. Bezeler
bitinceye kadar islemi tekrarlayin.
Hazirladiginiz tatliyi bir gece buzdolabinda bekletin. Üzerine çikolatali sos
dökerek servis yapin.
-
Bisküvili Elma Tatlısı
Malzemeler:
4 adet elma
8 çorba kaşığı toz şeker
8 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tarçın
8 adet pötibör bisküvi
2 çorba kaşığı marmelat
Yapımı:
Bisküviler robottan geçirilerek un haline getirilir. Üzerine marmelat eklenir, iyice karıştırılır. Elmalar soyulur, çekirdek yatağı çıkarılır. Hazırlanan elmalar fırın kabına dizilir. Çekirdek oyuklarına bisküvili malzeme paylaştırılır. Üzerlerine önce 1'er çorba kaşığı şeker konur, sonra 1'er tatlı kaşığı tereyağı bırakılır. En son tarçın serpilir. Fırın kabının ağzı aliminyum folyo yada yağlı kağıtla kapatılır. önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Soğuyunca servis tabağına aktarılır.
-
BOSTAN SALATASI
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
1 tatlı kavun,
1 karpuz,
2 limonun suyu,
2 portakalın suyu,
4 yaprak taze nane,
150 gram toz şeker.
Yapımı: Kavunun sert kabuğu elma soyar gibi soyulur. Sonra kavun ortadan ikiye bölünür. Çekirdekleri ve çekirdeklerini tutan yumuşak çekirdek yatağı atılır. Kavunun etli kısmı fındık iriliğinde parçalara doğranır (evinde kavun ve karpuzu fındık gibi yuvarlak kesecek âleti olanlar bununla yuvarlak biçimlerde kesebilirler) ve bu parçalar büyük bir porselen kâseye konur.
Karpuz iyice yıkandıktan sonra ortadan ikiye bölünür. Her parçanın içi bir bıçakla mümkün olduğu kadar iri parçalar halinde kesilip çıkarılır. Karpuzun kabuğa yakın etli kısımları ise bir kaşıkla çıkarılır. Karpuzun kabukları serin bir yerde saklanır. Karpuzun etli kısımları ise kavununkiler gibi küçük parçalara doğranır ve aynı kâseye konur. Kavunla karpuz iyice karıştırıldıktan sonra üzerlerine limon suyuyla portakal suyu dökülür. Şeker de serpildikten sonra kâsenin üstü naylon örtüyle kapatıldıktan sonra kap buzdolabına kaldırılır.
Servis vakti gelince karpuzun ikiye bölünmüş kabuklarının ağızları keskin bir bıçakla tırtıllı bir biçimde kesilir. Sonra bu kabuklara buzdolabında kendine gelmiş olan kavun karpuz salatası boşaltılır. Her kabuğun üstü ikişer nane yaprağıyle süslenir ve servis yapılır.
-
Bögürtlenli muzlu Pirinç
MALZEMELER
Süt 800 ml
Kahverengi seker 60 gr
Sap anason 11 adet
Pirinç 400 gr
Muz suyu 400 ml
Muz 3 adet
Dondurulmus dag çayi, çözülmüs 300 gr
Dondurulmus ahududu, çözülmüs 300 gr
Sofra sekeri 100 ml
Tarçin
Nane yapraklari (süslemek için)
YAPILIŞ TARİFİ
Süt, seker ve 1 sap anasonu kaynatin ve pirince karistirin. Orta isida zaman zaman karistirarak sisene kadar bekleyin. Muz suyunu ilave edin ve tüm sivi emilene kadar pisirin. Sap anasonu çikarin. Muzlari soyun ve ince sekilde dilimleyin. Meyvayi sofra sekerine bulayin ve tarçin ilave edin. Pirinci, soguk suyla durulanmis kaliplara dökün ve tabaklara bosaltin. Pirincin etrafina meyva dizin ve kalan sap anasonlari ve nane yapraklarini garnitür olarak ilave edin.
-
Cennet Salatası
Kullanılacak malzeme (4 kişilik): 4 kantalup kavunu (iyice olgunlaşmış), 2 sulu armut, 2 kokulu şeftali, 100 gr tatlı vişne, 50 gr böğürtlen, 125 gr tozşeker.
Yapılışı: Kavunların kabuklan iyice yıkandıktan sonra tepesi kapak biçiminde kesilir. Kavunların içi, kenarı keskin bir bıçakla mümkün olduğu kadar iri parçalar halinde ve etli kısmından 0,5 cm kalınlığında kalacak şekilde çıkarılır. Kalan kavun kabuğunun ağız kısmı değişik şekillerde kesildikten sonra serin bir yerde saklanır. Kavunun içi, çekirdek ve çekirdek yatağı ayıklandıktan sonra fındıktan biraz büyük parçalar halinde doğranır ve büyük porselen bir kâseye konur. Şeftalilerin de çekirdeği çıkarılır, aynı kâseye doğranarak ilave edilir. Armutların kabuğu soyulur. Çekirdek ve sert olan çekirdek yuvası temizlenir, küçük küçük doğranır ve kâsedekilere katılır. İyice yıkanmış böğürtlenler ve sapları ayıklanmış vişneler de kâseye konduktan sonra tahta kaşıkla hepsi karıştırılır. Üzerlerine tozşeker serpilir. sonra kâsenin ağzı kapatılır ve kâse buzdolabına konur. Meyveler buzdolabında en az 2 saat dinlendirilir. Servisten önce, içi boş kavun kabuklarına meyveler doldurulur. Kâsede kalan şekerli su, kabuklara paylaştırılarak döküldükten sonra servis yapılır. İstenirse cennet salatasına kokulu İtalyan eriği, üzüm taneleri, çilek, kiraz ve başka meyveler de katılabilir. Kavun kabuğundan yapılan salata kapları daha hoş biçimlerde yapılmak istenirse kapaklar kesilirken birer kulp bırakılarak sepet biçiminde yapılabilir veya kavundan yapılmış cicili şemsiyelerden konabilir.
-
CEVIZLI ÜZÜMLÜ TATLI
MALZEMELER
4 yufka
200 gram ceviz
100 gram kuru üzüm
1 kahve fincanı toz şeker
1 yemek kaşığı tarçın
3 elma
2 kahve fincanı pudra şekeri
Kızartmak için sıvıyağ
HAZIRLANIŞI
Elmalar yıkanıp, ayıklanıp rendelenir, cevizler dövülür. Üzüm yıkanır, ayıklanır. Tarçın ve toz şeker de ilave edilerek malzeme iyice karıştırılır. Yufkalar 4-5 santim eninde (aşağı yukarı 4 parmak eninde) uzunlamasına kesilir. Hazırlanan malzemeden yufkaların içine birer kaşık konulur, üçgen şeklinde sarılır ve yağda kızartılır. Yağdan çıkarılan tatlılar kalın bir peçete üzerine alınarak fazla yağlarının peçete tarafından emilmesi sağlanır. Daha sonra bir servis tabağına alınarak üzerine pudra şekeri dökülüp servis edilir. Ilık olarak yenmesi tavsiye edilir
-
Cevizli İncir Tatlısı
Malzeme 250 gram kuru incir, 1-2 kabuk tarçın, 2 karanfil, 1 su bardağı toz şeker, yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm, 1 su bardağı ceviziçi, 1 su bardağı fındıkiçi, 1 bardak ılık süt, 1 bardak su.
Yapılışı Incirleri içinde karanfil ve kabuk tarçın olan suda 15 dakika haşlayın. Süzün. Üzümü ayıklayın, ceviziçi ve fındıkiçini dövün ve karıştırın. Soğumuş incirleri diplerinden doldurun. Bir tencereye dizin. Üzerlerine ılık sütü döküp yarım saat bekletin. Çukur bir kapta bir bardak toz şekeri bir bardak su ile karıştırıp koyu bir şurup elde edin. Incirlerin üzerine dökün. Ağır ateşte 15-20 dakika pişirin. Soğuk servis yapın. Fındık yerine antep fıstığı kullanabilirsiniz. Arzu ederseniz incirlerin üzerine kaymak parçaları koyabilirsiniz
-
ÇIKOLATA SOSLU ARMUT
MALZEMELER
4 adet soyulmuş armut
1 limon suyu
1 çaykaşığı vanilya esansı
3 çorbakaşığı tozşeker
Çikolatalı sos için :
5 çaykaşığı tereyağ (veya margarin)
175 gram bitter çikolata
4 Kişilik
HAZIRLANIŞI
Armııtları ikiye bölün ve çekirdeklerini temizleyin. Kararmamaları için üzerlerine
limon suyu dökün. Vanilya ve şekeri yarım litre suya katın ve şeker eriyene kadar ısıtın. Armutları şekerli suya koyun ve bir taşım kaynattıktan sonra yarım saat soğumaya bırakın.
Sosu hazırlamak için, çikolatayı, tereyağ (veya margarin) 6 çorbakaşığı armut suyuyla eritin. Tencerenin altını kapatıp karıştırın.
-
ÇILEKLI MUS
MALZEMELER
2 yumurta akı
100 gr çilek
3 çorba kaşığı toz şeker
300 gr çilekli yoğurt
300 gr tuzsuz krem peynir
10 gr toz jelatin
Süslemek için :
nane yaprağı, çilek, pudra şekeri
6 Kişilik
HAZIRLANIŞI
Jelatini altı çorba kaşığı soğuk su ile karıştırın. Çilekleri bir çatal yardımıyla ezin şekerle beraber yoğurda katın.
jelelatini kaynatmadan benmari usulü çözün . Altını kapattıktan sonra soğuk su dolu bir kabın içine koyun ve soğuyana kadar karıştırmaya devam edin.
Daha sonra çilekli karışıma katın. Yumurta aklarını iyice çırpın. Peynirle birlikte çilekli karışıma dökün ve krem kıvamına gelene kadar mikserle karıştırın. Karışımı altı parçaya bölüp kalp şeklinde kaplara dökün ve 3-4 saat dondurun. Kaplardan çıkardıktan sonra çilek, pudra şekeri ve nane yaprağı ile süsleyerek servis yapın.
-
ÇİKOLATA SOSLU PORTAKAL
Malzemeler (4 Kişilik)
4 portakal
2 yumurta akı
135 gr. çikolata
1 kahve fincanı
Yapılışı
Portakalın kabuklarını soy. Bir tabağın içine küçük küçük doğrayınız, portakal dilimlerini servis bardaklarına paylaştırınız. Tabakta kalan portakal suyunu kadehlere paylaştırınız. Yumurta aklarını kor hali alıncaya kadar çırpın. Buzdolabında en az 20 dk. bekletiniz. Çikolatayı benmari usulü eritip ılımaya bırakın. Çırpılmış yumurta akını ilave edip birbirine yedirinceye dek karıştırın. Hazırladığınız çikolata sosunu kadehlere paylaştırıp buzdolabında iyice soğutunuz. Antep fıstığı ve hindistancevizini serpip servis yapın.
-
ÇİKOLATALI ELMA BOHÇADA
Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
300 gram un,
200 gram tereyağı,
2 yumurta,
180 gram toz şekeri,
100 gram çikolata,
50 gram ağaçkavunu şekerlemesi,
2 tatlı kaşığı toz maya,
1 limon,
6 Amasya veya Gümüşane elması,
4 kuru acıbadem kurabiyesi,
2 çorba kaşığı şeftali marmelâtı,
1 tutam tuz.
Yapımı: Bir fırın tepsisinin içi az yağ ve unla bulanır. Kalan un hamur yoğurma mermerinin üstüne boşaltılır. Unun ortası çukurlaştırılır. Buraya 150 gram toz şeker, 1 tutam tuz, küçük parçalara bölünmüş 150 gram tereyağı, toz durumundaki maya ve yumurtaların sarısı konur. Hepsi karıştırıldıktan sonra iyice yoğrulur. Sonra hamur bir yağ kâğıdına sarılır ve buz dolabında dinlendirilir.
Hamur dinlendirilirken özel aracıyie elmaların çekirdekleri ve bunların çevresindeki katı bölüm çıkarılır. Sonra elmaların kabukları soyulur.
Çikolata rendelenir. Sonra benmari usulüyle bir kapta eritilir. İçine 30 gram erimiş' tereyağı, havanda dövülmüş acıbadem kurabiyeleri, ince ince kıyılmış ağaç kavunu şekerlemesi ve şeftali marmelâtı katılır. Bunlar iyice karıştırılarak bir macun durumuna getirilir. Elmaların içi bu macunla doldurulur.
Hamur buzdolabından çıkarılır. Üstündeki yağ kâğıdı açılır. Hamur, üzerine biraz ün serpilen mermere konur. Hamurun kalınlığı yarım santim olacak biçimde oklavayla açılır. Sonra hamur 15X20 santimlik 6 diktörtgene bölünür. Her hamurun ortasına içi dolmuş bir elma oturtulur. Sonra bu elmalı hamurların uçları birer bohça gibi örtülür. Dikdörtgenlerin kesimi sırasında artan hamur parçalarından yapılacak süs.ler, bu bohçaların tepelerine oturtulur. Bir yumurta beyazı telle çırpılarak köpürtülür. Bir fırçayla ya da tavuk tüyüyle bu köpük bohçalara sürülür. Üzerlerine de artan toz şeker serpilir.
Fırının termostatı 170 dereceye göre ayarlanır. Kızınca bohçalar önceden unlanıp yağlanmış olan tepsiyle fırına sürülür ve burada bir saat pişirilir. Sonra sıcak ya da soğuk olarak servis yapılır
-
Çikolatalı Kestane Tatlısı
250 gr. acı çikolata
250 gr. haşlanmış kestane
100 ml. krema
50 ml. süt
50 gr. toz şeker
Çikolatayı benmaride eritin. Silindir kalıpların etrafına döküp buzdolabında 35 - 40 dakika donmaya bırakın. Haşlanmış kestaneleri robottan geçirip püre haline getirin. Krema, süt ve toz şekeri ekleyip pürüzsüz hale getirin. Buzdolabında 2-3 saat sertleşmeye bırakın. Kestane püresine istediğiniz şekli vererek silindirlere doljrup servis yapın.
-
ÇİKOLATALI KİRAZ
Kullanılacak malzeme (4 kişilik):
1 küçük kutu vişne veya kiraz,
200 gram sütlü çikolata,
1 bardak vişne suyu.
Yapımı:
Rendelenmiş çikolatayı bir porselen kâseye koymalı. Buna vişne suyunu de kattıktan sonra kâseyi benmariye oturtmalı ve çikolata eriyip vişne suyuyla karışıncaya kadar benmaride tutmalı. Konserve edilmiş vişne veya kirazın şerbetini ayırarak meyveleri dört kâseye veya balon bardağa bölerek koymalı. Bunların üstüne erimiş çikolatayı döküp hemen servis yapmalı.
-
2 adet muz
1 paket bitter çikolata
Hindistan cevizi
Kabuğu soyulan muzlar çok ince olmayacak şekilde doğranır ve kürdan batırılır.
Bitter çikolata benmari usulü eritilir,muzlar önce erimiş sıcak çikolataya hemen ardındanda hindistan cevizine iyice bulanır.
İsteğe bağlı olarak hindistan cevizi yerine ezilmiş fındık fıstık cevizde kullanılabilir.
Afiyet Olsun
-
çilek sepette
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
4 portakal,
2 çorba kaşığı pudra şekeri,
portakalların içine sığacak kadar kokulu çilek.
Yapımı: Çilekleri yıkayıp çöplerini çıkarın ve bir kâseye koyun. Portakalların üstünden bir kapak çıkaracak biçimde kesin. Kenarı keskin bir kaşıkla portakalların sularını ve etli kısmını çıkarın (dikkat edin kabuklarını zedeleyip delmeyesiniz),
Portakallardan çıkarılan suyu süzgeçten geçirdikten sonra bunu çileklerin üstüne dökün. Çileklerin üstünü pudra şekeriyle örttükten sonra bu kabı buzdolabına koyarak çilekleri 2 saat dinlenmeye bırakın.
Servis vakti gelince çilekleri ağızları süslü biçimde kesilmiş portakal kabuklarının içine doldurun. Portakal suyu ve şeker karışırnını da portakal sepetlerine boşalttıktan sonra servis, yapın.
-
ÇİLEKLİ BÜSKÜVİLİ KUP
350 gr çilek
600 gr tuzsuz krem peynir
3 çorbakaşığı toz şeker
3-4 damla vanilya esansı
50 gram sade bisküvi
100 gram kepekli bisküvi
4 Kişilik
Yapılışı :
Çilekleri ayıklayıp iyice yıkadıktan sonra soğuk suda bekletin. Olgun çileklerin yarısını
ayırın. Kalanları bir kaba koyarak bir kaç dakika ateşe verin. Şekerin yarısını da içine kattıktan sonra iyice ezerek püre kıvamına getirin.
Önceden ayırdığınız çilekleri irice doğrayarak pürenin içine katın. Peyniri kalan şekerle iyice karıştırdıktan sonra vanilya esansını damlatın. Bisküvileri bir naylon torbanı içine doldurup oklavayla ezerek ufalayın.
Çilekli karışımın yarısını 4 kup bardağıa bşaltın. Üzerlerine peynirli karışımdan dökün. En üste bisküvilerden yerleştirdikten sonra aynı işlemi bir defa daha tekrarlayın. Üstünü çilek parçalarıyla süsleyip soğuk servis yapın.