-
Hadislerde cihada teşvik var mıdır?
Hadislerde cihada teşvik var mıdır?
Hz. Peygamber (a.s.m) nice sözlerinde cihada teşvik etmiştir. Nümune olarak bazılarını zikrediyoruz:
1- "İnsanların en üstünü, canıyla ve malıyla Allah yolunda cihad edendir"(1).
2- Biri gelir, "Cihada denk bir amel var mı ?" diye sorar. Rasulullah, şöyle cevap verir: "Cihada denk bir amel bilmiyorum"(2).
3- Birisi, insanlardan uzak bir yerde, tatlı bir su kaynağı bulur. "Uzlete çekilip, ömrümü burada geçirsem" diye düşünür. Bu fikrini Rasulullah`a açar. Rasulullah şöyle der: "Hayır, öyle yapma. Çünkü, sizden birinin Allah yolunda hareketi, evinde 70 sene kılacağı namazdan daha faziletlidir. Allah`ın sizi bağışlamasını ve sizleri Cennete almasını istemez misiniz? Allah yolunda gaza ediniz" (3)
4- "Ümmetimin seyahati, Allah yolunda cihaddır." (4) Bu hadis, turistik seyahatle, Allah`ın dinini yaymak uğrunda yapılan seyahatin farklılığına dikkat çeker. Şüphesiz, hiçbir ulvi gaye taşımadan sadece beldeleri, harabeleri gezmeye çıkmakla, Allah`ın dinini her tarafa ulaştırmak için yola çıkmak arasında, yerden göğe fark vardır.
5- "Kim, gaza etmeden veya "keşke gaza olsaydı da, ben de katılsaydım" demeden ölürse, nifaktan bir alametle ölmüş olur." (5)
Bu hadis, müslümanın hamle gücünü harekete geçirmektedir. Köşesinde oturup kalan bir mü`min, tehlikededir. Kişi, Allah yolunda sefere çıkmalı, veya en azından çıkma temennisinde bulunmalıdır.
6- "Nefsim elinde olan Allah`a yemin ederim! İsterim ki Allah yolunda öldürülüp sonra diriltilsem. Sonra yine öldürülüp, yine diriltilsem" (6)
7- "Allah yolunda bir gün sınırda nöbet, dünya ve üzerindekilerden daha hayırlıdır." (7)
8- "İki göz vardır ki, cehennem ateşi onlara dokunmaz: Allah korkusundan ağlayan göz ve Allah yolunda geceyi nöbette geçiren göz".(8)
9- "Allah yolunda tozlanan ayaklar, cehennem ateşine haramdır". (9) Allah`ın dinini tebliğ için seyahat edenler de hadisin şümulü içindedirler.
10- "Cennet, kılıçların gölgesindedir." (10)
Kaynaklar:
1-Buhari, Cihad, 2
2-Age. Cihad, 1
3-Tirmizi, Fedailü`l-Cihad, 17
4-Ebu Davud, Cihad, 6
5-Ebu Davud, Cihad, 17
6-Buhari, Cihad, 7; İbnu Mace, Sünen, Cihad, 1
7-Buhari, Cihad, 73; Tirmizi, Fedailu`l-Cihad, 26
8-Tirmizi, Fedailu`l-Cihad, 12
9-Tirmizi, Fedailu`l-Cihad, 7
10-Buhari, Cihad, 22
11-Nursi, Hutbe-i Şamiye, s., 88
-
Cevap: Hadislerde cihada teşvik var mıdır?
ALLAH YOLU'NDA CİHAD, EN ÜSTÜN İŞTİR
Bize Muhammed b. Kesîr, el-Evzâî'den, (O) Yahya b. Ebî Kesîr'den, (O) Ebû Seleme'den, (O da) Abdullah b. Selâmdan (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Biz, Rasûlullah'ın (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ashabından bir topluluk olarak oturup aramızda konuştuk ve "işlerin hangisinin yüce Allah'a daha sevimli olduğunu bilsek onu yaparız" dedik.
Bunun üzerine yüce Allah, sonuna varıncaya kadar şu Ayetleri indirdi: Göklerde olan şeyler de, yerde olan şeyler de Allah'ı teşbih etmişlerdir. O Azizdir, Hakimdir. Ey iman edenler! Niçin yapmayacağınız şeyleri söylersiniz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında) büyük gazaba sebep olur,.."
Abdullah, sözüne devamla şöyle dedi:
Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de bunları bize sonuna varıncaya kadar okudu. Ebû Seleme de şöyle dedi: İbn Selâm da bunları bize okudu. Yahya dedi ki: Ebû Seleme de bunları bize okudu. (El-Evzâî dedi ki): Yahya da bunları bize okudu. (Muhammed dedi ki): El-Evzâi de bunları bize okudu. (Dârimî dedi ki): Muhammed de bunları bize okudu.
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 1 Hadis no 2395
-
CİHADIN ÜSTÜNLÜĞÜ
Bize UbeydıUlah b. Musa, Süfyan'dan (O) Ebu'z-Zinâd'dan, (O) el-A'rec'den, (O da) Ebu Hüreyre'den (naklen) haber verdi ki, 0 şöyle dedi:
Rasûlullah (Saltallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
"Allah, evinden, kendisini oradan sadece Allah yolunda cihad etme ve O'nun sözlerini doğrulatma gayesi güderek çıkan kimseyi Cennet'ine sokmayı veya içinden çıkmış olduğu evine, elde edeceği sevapla yahut sevap ve ganimetle geri çevirmeyi üstlenmiştir. "
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 2 Hadis no 2396
-
HANGİ CÎHAD DAHA ÜSTÜNDÜR?
Bize Muhammed b. Yûsuf haber verip (dedi ki), bize Malik b. Miğvel, el-A'meş'ten, (O) Ebû Sütyân'dan, (O da) Câbir'den (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: "Ya Rasûlullah, hangi cihad daha üstündür?" denildi de (Hz. Peygamber); "Atı öldürülen ve kendi kanı da akıtılan, (böylece malıyla canıyla Allah yolunda cihad ederken şehid edilen kimsenin cihadı!)" buyurdu.
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 3 Hadis no 2397
-
İŞLERİN HANGİSİ DAHA ÜSTÜNDÜR?
Bize Abdullah b. Salih haber verip (dedi ki), bana İbrahim b. Sa'd, İbn Şihâb'dan, (O) İbnu'l-Museyyeb'den, (O da) Ebû Hüreyre'den (naklen) rivayet etti ki, 0 öyle dedi: Rasûlullah'a (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), "işlerin hangisi daha üstündür?" diye soruldu da O; "Allah'a iman etmek!" buyurdu. (Ebû Hüreyre sözüne devamla) dedi ki; "Sonra ne?" denildi, O da; "Sonra Allah yolunda cihad etmek!" buyurdu. "Sonra ne?" denildi, O da; "Riya-günâh karışmamış makbul hac!" buyurdu.
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 4 Hadis no 2398
-
ALLAH YOLU'NDA, DEVENİN İKİ SAĞIMI ARASINDAKİ SÜRE KADAR SAVAŞAN KİMSE
Bize Nuaym b. Hammâd haber verip (dedi ki), bize Bakıyye, Bahir'den, (O) Halid b. Ma'dan'dan, (O) Malik b. Ye-hamir'den, (O da) Muaz b. Cebel'den (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim Allah yolunda devenin iki sağımı arasındaki süre kadar (fuvâka nâkatin) savaşırsa, ona Cennet vâcib olur!" Bu (yani Hadiste geçen) "fuvâka nâkatin" sözü, (devenin) sütünü, kendisi sağan kimse için akıtması miktarı süre demektir.
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 5 Hadis no 2399
-
İNSANLARIN EN ÜSTÜNÜ, ATININ BAŞINI ALLAH YOLU'NDA TUTAN ADAMDIR
Bize Asım b. Ali haber verip (dedi ki), bize İbn Ebi Zi'b, Saîd b. Hâlid'den, (O) İsmail b. Abdirrahman b. Ebi ZiVden, (O) Atâ b. Yesâr'dan, (O da) İbn Abbâs'tan (naklen) rivayet etti kî, Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (birgün), onlar oturuyorlarken onların yanına gelip şöyle buyurdu: "Size mertebe bakımından insanların en hayırlısını bildireyim mi?" (İbn Abbâs dedi ki), biz de "evet, (yâ Rasûlullah!)" dedik. Şöyle buyurdu: "Atının -veya "bir atın" buyurmuştu- başını, Ölünceye veya öldürülünceye kadar Allah yolunda tutan adam!" (Hz. Peygamber sonra); "Peki size, (mertebece) ona yaklaşanı bildireyim mi?" buyurdu. Biz de; "evet, yâ Rasûlullah!" dedik. Şöyle buyurdu: "Namazını dosdoğru kılmak, zekâtını vermek ve insanların kötülüklerinden uzaklaşmak üzere bir vadiye çekilen kişi!" (Hz. Peygamber sonra); "Peki size mertebece insanların en kötüsünü bildireyim mi?" buyurdu. Biz de; "evet, yâ Rasûlullah!" dedik. Şöyle buyurdu: "Büyük Allah hakkı için isteyen, ama O'nun hakkı için (kendisinden birşey istendiğinde de) sevmeyen kimse!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 6 Hadis no 2400
-
KİŞİNİN ALLAH YOLU'NDA KALMASININ FAZİLETİ HAKKINDA
Bize Abdullah b. Salih haber verip (dadi ki), bana Yahya b. Eyyûb, Hişâm'dan, (O) el-Hasan'dan, (O da) İmrân b. Husayn'dan (naklen) rivayet etti ki, Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kişinin Allah yolunda (savaş) safında kalması (veya durması), kişinin altmış sene ibadet etmesinden daha faziletlidir!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 7 Hadis no 2401
-
ALLAH YOLU'NDAKÎ TOZUN FAZİLETİ HAKKINDA
Bize el-Kasım b. Kesir haber verdi. O dedi ki, Ab-durrahman b. Şureyh'i Abdullah b. Süleyman'dan (naklen) anlatırken işittim ki, Malik b. Abdillah, Habib b. Mesleme'ye (veya Habib, Malik'e) bir atı yularından çekerek yaya giderken rastlamış ve "binsen ya, Allah sana binek vermiş" demiş de, O şöyle cevap vermiş: Muhakkak ki Rasûlullah (Sallaüahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kimin ayaklan Allah yolunda tozlanırsa, Allah onu (Cehennem) ateşine haram kılar!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 8 Hadis no 2402
-
ALLAH AZZE VE CELLE YOLU'NDA BİR SABAH YÜRÜYÜŞÜ İLE BİR AKŞAM YÜRÜYÜŞÜ
Bize Muhammed b. Yusuf, Süfyan'dan, (O) Ebu Hâzim'den, (O da) Sehl b. Sad'dan (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Rasûlullah (Sallallaku Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Andolsun ki, Allah yolunda sabahleyin bir kere yürüyüş ile Allah yolunda akşamleyin bir kere yürüyüş, dünya ve içindeki şeylerden daha hayırlıdır!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 9 Hadis no 2403
-
ALLAH AZZE VE CELLE YOLU'NDA BİR GÜN ORUÇ TUTAN KİMSE
2404
Bize Haccâc b. Minhâl haber verip (dedi ki), bize Hammâd b. Seleme, Sehl b. Ebi Salih'ten, (O) en-Numan b. Ebi Ayyâş'tan, (O) Ebû Saîd el-Hudrifden, (O da) Hz. Pey-gamber'den (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (naklen) rivayet etti ki, O şöyle buyurdu: "Allah'ın rızasını gözeterek Allah yolunda bir gün oruç tutan hiçbir kul yoktur ki, Allah onun yüzü ile (Cehennem) ateşinin arasını yetmiş yıllık (mesafe kadar) uzaklaştırmış olmasın!"
2405
Bize el-Kasım b. Kesir haber verip dedi ki, ben Ab-durrahman b. Şureyh'i, Ebu's-Sabbah Muhammed b. Su-meyr'den, (O) Ebu Ali el-Hemdani'den, (O da) Ebu Reyhâne'den (naklen) rivayet ederken işittim ki; O (yani Ebu Reyhâne), Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber bir savaştaymış. Derken bir gece O'nu şöyle buyururken işitmiş: "(Cehennem) ateşi Allah yolunda uykusuz kalan göze haram kılınmıştır. (Cehennem) ateşi Allah korkusundan yaş boşanan göze de harak kılınmıştır!" (Ebu Reyhâne) demiş ki, O üçüncüsünü de buyurmuştu ama, ben onu unuttum. Ebu Şureyh sözüne şöyle devam etti: Ben bir kimseden bu (üçüncüsünün) şöyle olduğunu işittim: "(Cehennem) ateşi, Allah'ın (bakılmasını) yasak kıldığı şeylerden sakınılan göze -veya Allah Azze ve Celle yolunda çıkarılan göze- haram kılınmıştır!"
2406
Bize el-Hakem ibnu'l-Mubarek haber verip (dedi ki), bize ed-Derâverdi, Salih b. Muhammed b. Zâide'den, O'nun şöyle dediğini haber verdi: Ben Ömer b. Abdilaziz'i, Ukbe b. Âmir el-Cuhenî'den, (O da) Hz. Peygamber'den (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (naklen anlatırken) işittim ki, O şöyle buyurmuş: "Allah bekçilerin bekçisine (yani askerlerin nöbetçisine) merhamet etsin!" Abdullah (ed-Dârimî) dedi ki; "Ömer b. Abdulaziz, Ukbe b. Âmirle karşılaşmamıştı!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 10 Hadis no 2404-2405-2406
-
ALLAH AZZE VE CELLE YOLU'NDA HARCAMA YAPMANIN FAZİLETİ HAKKINDA
Bize Abdullah b. Ömer rivayet edip (dedi ki), bize Cerir, el-A'meş'ten, (O) Ebû Amr eş-Şeybâni'den, (O da) Ebû Mes'ûd el-Ensâri'den (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: (Bir gün) bir adam yularlı dişi bir deve getirip; "bu, Allah yolunda (bağışlanmıştır)" dedi. Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de; "Sana onun karşılığında Kıyamet günü, hepsi de yularh olan yediyüz dişi deve verilecektir!" buyurdu.
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 11 Hadis no 2407
-
ALLAH AZZE VE CELLE YOLU'NDA MALINDAN BİR ÇİFT ŞEY HARCAYAN KİMSE
Bize Osman b. Ömer haber verip (dedi ki), bize Hişâm, el-Hasen'den, (O da) Sa'saa b. Muâviye'den (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Ebû Zerr'e, kedisine ait bir deveyi, boynunda bir kırba olduğu halde sürüyorken -veya yediyorken- rastladım ve "Ebû Zerr! (Ne) malın var, malın (ne)?" dedim. O da "amelim var!" cevabını verdi. Ben tekrar; "(ne) malın var, malın ne" dedim, O da yine; "amelim var!" karşılığını verdi. O zaman ben; "bana Rasûlullah'tan (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) işittiğin bir Hadis rivayet et!" dedim. O da şöyle dedi: Rasûlullah'ı, (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: "Allah yolunda bir çift mal harcayan hiçbir müslüman yoktur ki, Cennet'in kapıcıları ona koşup (onu Cennet'e kendi kapılarından girmeye çağırmış) olmasınlar.",
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 12 Hadis no 2408
-
SİLAH ALMANIN FAZİLETİ VE BUNUNLA İLGİLİ EMİR HAKKINDA
2409
Bize Abdullah b. Yezid el-Mukri haber verip (dedi ki), bize Saîd b. Ebi Eyyub rivayet edip (dedi ki), bana Yezid b. Ebi Habib, Ebu'1-Hayr Mersed b. Abdillah'tan, (O da) Ukbe b. Amir'den (naklen) rivayet etti ki; O şu Ayeti, yani; "Siz de o (düşmanlara) karşı gücünüzün yettiği kadar kuvvet hazırlayın" ayetini okumuş ve "Dikkat edin! Şüphesiz bu kuvvet, (ok) atmaktır!" (demiş).
2410
Bize Vehb b. Cerir haber verip (dedi ki), bize Hişâm, Yahya'dan, (O) Ebû Sellâm'dan, (O) Abdullah b. Zeyd el-Ezrak'tan, (O da) Ukbe b. Amir'den (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphe yok ki, Allah Azze ve Celle tek okla üç kişiyi; yani, yapımında hayır niyet eden ustasını, onu (ihtiyacı olana) yardım olarak vereni (veya onu, atacak olan kimseye uzatanı) ve onu atanı Cennet'e sokar!" Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle de buyurdu: "Atmayı ve binmeyi (öğrenin). Şüphesiz atmayı (öğrenmeniz) bana, binmeyi (öğrenmenizden) daha sevimli gelir." O şöyle de buyurdu: "ürkeğin kendisiyle meşgul olup oynadığı her şey boştur, sadece erkeğin yayını atması, atını eğitmesi ve hanımıyla oynaması hariç! Çünkü bunlar hak şeylerdendirler, (sevap kazandırırlar)." O şöyle de buyurdu: "Atmayı öğrendikten sonra onu bırakan kimse, onu kendisine öğretene nankörlük etmiş olur,"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 13 Hadis no 2409-2410
-
Ebu Hüreyre (radıyalahu anh) anlatıyor; "Resülullah (aleyhisselatu vesselam) buyurdular ki; " Allah yolunda yaralanan hiç bir yaralı yoktur ki, kıyamet günü, yarası kanıyor olarak gelmiş olmasın, bu kanın rengi kan renginde, kokusu da misk kokusundadır." (Buhari, Cihad 10, Zebaih 31; Müslim, İmaret 103; Tirmizi, Fedailu`l-Cihad 21,(1656); Nesai, Cenaiz82,(4, 78), Cihad27,(6,28); Muvtta, Cihad 29, (2, 461).
-
ALLAH YOLUNDA HERHANGİ BİR ŞEKİLDE YARALANAN KİMSENİN FAZİLETİ HAKKINDA
Bize Muhammed b. Abdillah er-Rekaşi haber verip (dedi ki), bize Yezid b. Zurey' rivayet edip (dedi ki), bize Muhammed b. İshak rivayet edip (dedi ki), bana amcam Musa b. Yesar, Ebu Hüreyre'den, O'nun şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah yolunda yaralanan hiçbir yaralı yoktur ki, Allah onu Kıyamet günü, yarası; kokusu misk kokusu, rengi kan rengi olduğu halde kanıyorken diriltmiş olmasın!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 14 Hadis no 2411
-
ALLAH'TAN ŞEHİDLİK İSTEYEN KİMSE HAKKINDA
Bize el-Kasım b. Kesir haber verip dedi ki, ben Ab-durrahman b. Şureyh'i rivayet ederken işittim ki; O, Sehl b. Ebi Umâme b. Sehl b. Huneyfi, babasından, (O da) dedesinden (naklen) rivayet ederken işitmiş ki, O şöyle demiş: Rasulullah (Sallattahu Aleyhi ve Sellem) gerçekten şöyle buyurdu: "Kim samimi bir kalple Allah'tan şehidlik isterse, Allah onu, döşeğinde ölse de, şehidlerin derecelerine ulaştırır!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 15 Hadis no 2412
-
ŞEHİDİN FAZİLETİ HAKKINDA
Bize Muhammed b. Yezid er-Rifai haber verip (dedi ki), Safvan b. İsa, İbit Aclân'dan, (O) el-Ka'ka' b. Hakim'den, (O) Ebu Salih'ten, (O da) Ebu Hüreyre'den,(naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "-Şehid, öldürülme acısını ancak birinizin çimdikleme acısını hissetmesi gibi hisseder!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 16 Hadis no 2413
-
ŞEHİDİN BU DÜNYAYA DÖNMEYİ TEMENNİ ETMESİ
Bize Ebu Ali el-Hanefi haber verip (dedi ki), bize Şu'be, Katâde'den, (O da) Enes'ten (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ölüp de Cennet'e girdikten sonra sizin yanınıza, bu dünya ile içindeki şeyler kendisinin olarak geri dönmeyi arzu edecek hiç kimse yoktur, şehid hariç. Çünkü o, göreceği sevabdan dolayı arzu edcek ki, şu şu kadar kere (dünyaya geri dönüp tekrar) öldürülsün!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 17 Hadis no 2414
-
ŞEHİDLERİN RUHLARI
Bize Saîd b. Âmir, Şu'be'den, (O) Süleyman'dan, (O) Abdullah b. Murre'den, (O da) Mesrûk'tan (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Biz Abdullah'a şehidlerin ruhlarını sorduk. -Zaten Abdullah olmasaydı bize (bunu) hiç kimse haber veremezdi-. O da şöyle dedi: Şehidlerin ruhları, Kıyamet günü Allah katında birtakım yeşil kuşların kursaklarındadır. Onların, Arşa asılı kandilleri vardır, hangi Cennet'te, nerede isterlerse orada dolaşır, sonra kandillerine geri dönerler. Derken Rabb'leri onlara yukarıdan bakar ve "Bir ihtiyacınız var mı? Birşey istiyor musunuz?" buyurur. Onlar da; "Hayır! Sadece dünyaya dönüp bir kere daha öldürülmemiz hariç!" derler.
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 18 Hadis no 2415
-
ALLAH YOLU'NDA ÖLDÜRÜLENLERİN DURUMU
Bize Muhammed ibnu'l-Mubarek haber verip (dedi ki), bize Muaviye b. Yahya -ki (Muhammed), O'nun es-Sadefi olduğunu söylemiştir-, rivayet edip (dedi ki), bize Safvan b. Amr, Ebu'l-Musenna el-Ümlüki'den, (O da) Utbe b. Abd es-Sülemi'den (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "(Savaşta) öldürülenler üç çeşittir: Canıyla, malıyla Allah yolunda cihad eden muinin. O düşmanla karşılaştığında savaşır, nihayet öldürülür!' Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunun hakkında sözüne şöyle devam etti: "İşte bu denemiş şehid, Allah'ın arşının altındaki çadırındadır! Peygamberler ona sadece Peygamberlik derecesiyle üstün gelirler. (Öldürülenlerin ikinci çeşidi) iyi bir işle diğer bir kötüsünü birbirine karıştıran mü'mindir. O, canıyla malıyla Allah yolunda cihad etmiş, düşmanla karşılaştığında öldürülünceye kadar savaşmıştır." Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunun hakkında sözüne şöyle devam etti: "Günahlarını ve hatalarını silip süpüren bir yıkama ve temizleme! Muhakkak ki, kılıç hataları çok silip süpürücüdür! Bu kimse, Cennet'in kapılarının hangisinden isterse oradan Cennet'e girdirilir. (Öldürülenlerin üçüncü çeşidi) canıyla, malıyla cihad eden münafıktır. O da düşmanla karşılaştığında öldürülünceye kadar savaşmıştır. Ama bu kimse (Cehennem) ateşindedir! Zira kılıç münafıklığı silemez!"
Abdullah (ed-Dârimî) dedi ki:
"Elbise için, yıkandığında "mus-misa yıkandı ve temizlendi" denilir."
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 19 Hadis no 2416
-
ALLAH YOLU'NDA SABREDEREK VE SADECE ALLAH RIZASINI UMARAK SAVAŞAN KİMSE HAKKINDA
Bize Ubeydullah b. Abdilmecid haber verip (dedi ki), bize İbn Ebi Zi'b, el-Makburi'den, (O) Abdullah b. Ebi Katâde'den, (O da) babasından (naklen) rivayet etti ki; Rasulullah (Sallallaku Aleyhi ve Sellem) (birgün) kalkıp bir konuşma yapmış. Allah'a hamd-ü senada bulunmuş, sonra cihadı sözkonusu etmiş ve farz-ı (ayn) ibadetler hariç, ondan daha faziletli hiçbir şey bırakmamış. O zaman bir adam kalkıp; "yâ Rasulullah, Allah yolunda Öldürülen kimse hakkında ne buyurursun, bu (öldürülüşü) onun günahlarını bağışlatır mı?" demiş. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de şöyle buyurmuş: "Evet. Sabrederek, sadece Allah'ın rızasını umarak, (düşmana) doğru giderek, (ondan) geri çekilmeyerek (savaşıp) öldürüldüğünde, (öldürülüşü onun günahlarına keffâret olur), sadece borç hariç. Çünkü o, bana Cibril'in söylediği gibi, ondan dolayı hesaba çekilecektir!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 20 Hadis no 2417
-
ŞEHİD SAYILAN KİMSELER
2418
Bize Yezid b. Harun haber verip (dedi ki), bize Süleyman -ki O, et-Teymi'dir-, Ebu Osman'dan, (O) Âmir b. Malik'ten (O) Safvan b. Umeyye'den, (O da) Hz. Peygamber'den (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (naklen) haber verdi ki, O şöyle buyurdu:
"Veba (hastalığından ölmek) şehidliktir.
Suda boğulmak (suretiyle ölmek) şehidliktir.
Savaşta (öldürülmek) şehidliktir.
Karın (hastalıklarından ölmek) şehidliktir.
Lohusa (iken ölmek) şehidliktir."
2419
Bize Ubeydullah b. Musa, İsrail'den, (O) Mansur'dan, (O) Ebu Bekr b. Hafs'dan, (O) Şurahbil ibnu's-Simften, (O da) Ubâde ibnu's-Samit'ten (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
"Allah yolunda öldürülmek şehidliktir.
Veba (hastalığından ölmek) şehidliktir.
Karın (hastalıklarından ölmek) şehidliktir.
Hamile iken (karnındaki) bebeği kendisini öldüren kadın şehiddir"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 21 Hadis no 2418-2419
-
HZ. PEYGAMBERE SAVAŞLARINDA İSABET EDEN ZORLUKLAR
Bize Ya'lâ haber verip (dedi ki), bize İsmail, Kays'tan, (O da) Sa'd b. Ebi Vakkas'tan (naklen) rivayet eti ki, O şöyle dedi: "Biz Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile birlikte savaşırdık da, o zaman bizim şu (dikenli ağacın) meyvesi ile asma yaprağından başka yiyeceğimiz olmazdı. Bu sebeple içimizden biri koyunun dışkı çıkarması gibi, birbirine bulaşmayan dışkı çıkarırdı. Şimdi Esedoğulları beni, (namazı güzel kıldıramadığımı iddia ederek) ayıplar oldu. O halde ben gerçekten zarar etmişim, amelim de boşa gitmiş!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 22 Hadis no 2420
-
KİM BİRŞEY NİYET EDEREK SAVAŞIRSA, ONA NİYET ETTİĞİ ŞEY VERİLİR
Bize el-Haccâc b. Minhâl haber verip (dedi ki), bize Hammâd b. Seleme rivayet edip (dedi ki), bize Cebele b. Atıy-ye, Yahya ibnu'l-Velid'den, (O da) Ubade ibnu's-Samit'ten (naklen) rivayet etti ki, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim Allah yolunda, savaşında sadece bir deve ipi (elde etmeyi, yani dünyevi bir menfaat sağlamayı) niyet ederek savaşırsa, ona niyet ettiği şey verilir!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 23 Hadis no 2421
-
SAVAŞMAK İKİ ÇEŞİTTİR.
Bize Nuaym b. Hammâd haber verip (dedi ki), bize Bakıyye ibnu'l-Velid, Bakîr b. Saîd'den, (O) Halid b. Ma'dan'dan, (O) Ebu Bahriyye'den, (O da) Muaz b. Cebel'den (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
"Savaş iki çeşittir: Allah rızasını isteyerek savaşan, başkana itaat eden, kıymetli olan (malını veya canını Allah yolunda) sarfeden, ortağa (arkadaşa) kolaylık gösteren, bozgunculuktan ve haksızlıktan uzak duran kimseye gelince; onun uykusu ile uyanıklığının hepsi sevaptır.
Övünmek, gösteriş ve şöhret için savaşan, başkana isyan eden, yeryüzünde bozgunculuk yapan kimseye gelince ise, o, (Ahirette kendisine) yetecek kadar (sevapla) geri dönmez, (savaştan eli boş döner.)"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 24 Hadis no 2422
-
SAVAŞMAMIŞKEN ÖLEN KİMSE HAKKINDA
Bize el-Hakem ibnu'l-Mübarek haber verip (dedi ki), bize el-Velid b. Müslim rivayet edip (dedi ki), bize Yahya ibnu'l-Haris, el-Kasım b. Abdirrahman'dan, (O da) Ebu Umâme'den (naklen) rivayet etti ki, Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "—Ne savaşmış, ne bir savaşçıya ihtiyacı olan şeyleri vermiş, ne de bir gazinin ailesinin (işlerinde) onun yerini hayırla tutmuş olmayan kimseye Allah Kıyamet gününden önce bir musibet ulaştırır!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 25 Hadis no 2423
-
BİR SAVAŞÇIYA İHTİYACI OLAN ŞEYLERİ VEREN KİMSENİN FAZİLETİ HAKKINDA
Bize Ya'lâ haber verip (dedi ki), bize Abdulmelik, Atâ'dan, (O) Zeyd b. Halid el-Cuheni'den, (O da) Hz. Pey-gamber'den (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (naklen) rivayet etti ki, O şöyle buyurdu: "Kim Allah yolunda savaşan bir kimseye ihtiyacı olan şeyleri verir ve ailesinin (işlerinde) onun yerini tutarsa, Allah ona o (savaşçının) sevabının aynısını yazar. Bununla beraber o, savaşçının sevabından da hiçbir şey eksiltmez!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 26 Hadis no 2424
-
CİHADDAN GERİ KALMADA MAZERET
Bize Ebu'l-Velid haber verip (dedi ki), bize Şu'be rivayet edip dedi ki, bize Ebu İshak rivayet edip dedi ki, ben el-Berâ'yı şöyle derken işittim: Şu Ayet, yani "Mü'minlerden oturup (cihada gitmeyenler) ile Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenler bir olmazlar!' ayeti indiğinde, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Zeyd'i çağırdı. O da bir kürek kemiği getirip onu yazdı. İbn Ümm-i Mektum ise bir özrünü (âmâlığını) dile getirdi. Bunun üzerine Ayet; "Özür sahibi olmayan mü'minlerden oturup (cihada gitmeyenler) ile mallarıyla ve canlarıyla Allah yolunda cihad edenler bir olmazlar!" (şeklinde) indi.
SÜNEN-İ DARİMİ
Cihad Bölümü
Bölüm 27 Hadis no 2425