-
Karadenız mutFaqı
hamsili içli tava
Malzemeler
1 kg hamsi
1/2 kg pirinc
3 bas orta boy sogan
2 kahve fincani kusuzumu
1 tatli kasigi karabiber
1,5 kahve fincani camfistigi
1 su bardagi aycicek yagi
yeteri kadar tuz
300 gr. tereyag
Yapilisi
1- Ince ince dogranmis soganlar 1/2 su bardagi zeytinyaginda pembelesinceye kadar kavrulur. Iyice yikanmis ve suzulmus pirinc camfistigiyla birlikte soganin icine katilir. 2-3 dakika kavrulduktan sonra 3 su bardagi sicak su ve yag katilir. Tencerenin kapagi ortulerek pilav pisirilir.
2- Diger tarafta hamsiler kilciklarindan ayrilalarak fileto haline getirilir.
3- Hamsilerin yarisi tavaya bir sira dizilir. Pisen ve henuz dinlendirilmemis durumdaki pilava kusuzumu katildiktan sonra pilav hamsilerin ustune bosaltilir.
4- Pilavin ustune de kalan hamsiler dizildikten sonra cok hafif ateste alt ust edilerek kizartilir.
5- Sonra ters cevrilerek servis tabagina bosaltilir ve sicak sicak servis yapiliir.
-
kara lahana çorbası
Malzemeler
3 demet kara lahana
2 corba kasigi tereyag
1 corba kasigi salca
su
1 cay bardagi misir unu
1 su bardagi haslanmis barbunya fasulye
Tuz, karabiber
Yapilisi
1- Lahana yapraklarini yikayin. Ince seritler halinde dogranir. Seritler uzunsa ikiye kesin. Tencerede tereyagini eritin. Lahanalarini ilave edip yumusayana dek kavurun. Lahanalar yumusamaya basladiginda bu kez salcayi ilave edin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra tencereye yeterince sicak su ekleyin. Tuzunu, karabiberini ayarlayin.
2- Misir ununu azar azar ve surekli karistirarak, ilave edin. Barbunya fasulyesini tencereye aktarin.
3- Surekli karistirarak, bir iki tasim kaynatin. Atesten aldiktan sonra kaselere bosaltin. [/b]
-
laz böreği
Malzemeler
10 adet yufka
4 yumurta
8 su bardagi sut
2 paket vanilya
3 su bardagi kiyilmis findik ici
5 su bardagi toz seker
2 paket bugday nisastasi
5 cay bardagi eritilmis tereyagi
1 su bardagi su
Serbet Malzemesi:
5 su bardagi su
5 su bardagi toz seke
½ limon suyu
Yapilisi
1) 8 su bardagi sute seker ekleyerek kaynatin. Baska bir kapta bugday nisastasi, yumurta, vanilya ve biraz suyu karistirin. Hazirladiginiz malzemeyi kaynayan sutun uzerine dokerek muhallebi haline gelene kadar karistirin.
2) Bir tepsiniyi yaglayin. Yufkalarin ustlerini yaglayarak 5 kat halinde tepsiye dizin. Dizdiginiz 5 kat yufkanin uzerine hazirladiginiz muhallebiyi dokun.
3) Yufkalarin uzerindeki muhallebiye dovulmus findiklari yayin. Kalan 5 kat yufkayi ustlerini yaglayarak muhallebili yufkalarin uzerine dizin. Serbet malzemelerini karistirarak pisirdikten sonra sogumaya birakin.
4) Hazirladiginiz boregi dilim dilim keserek firinda pisirin. Borek soguduktan sonra sogumus tatli serbetini uzerine ekle
-
kandırık kavurma
Malzemeler
1 kg. kaldirik
3 sogan
2 kasik tereyag
tuz, karabiber
Yapilisi
1- Kaldirikler temizlenir. 2 cm genisliginde dogranir. Bol suda haslanir. Suzgece alinip bekletilir.
2- Soganlar ince kiyilir. Bir tencereye soganlar ve yag konulup soganlar oldurulur.
3- Haslanmis ve suzulmus kaldirikler,tuz ve karabiber ilave edilip 10 dakika karistirarak kavrulur ve sicak servis yapilir
-
fındıklı yufka tatlısı
Gerekli Malzemeler
2 yufka
1 su bardağı kavrulmuş fındık içi
50 gr tereyağı veya margarin
1 su bardağı süt
Şerbet için
1 su bardağı su
1 su bardağı tozşeker
Limon suyu
Hazırlanışı
* Fındıkları robota alıp çekin veya havanda ezin. Yayvan bir tavayı yağlayın. Bir yufkayı parçalara bölüp sütle ıslatın ve tavaya yerleştirin. Üzerine çekilmiş fındığın yarısını serpin. Kalan yufkayı da parçalar halinde sütle ıslatıp üzerine yerleştirin. Kalan sütü üzerine gezdirin.
* Tavayı kısık ateşe alıp yufkaların kenarlarına birkaç parça margarin ekleyin. Kapağı kapalı olarak 5-6 dakika pişirin. Spatula ile altını konrol edin ve tavayı sallayın. Altı kızarınca ters çevirip diğer tarafını kızırancaya kadar pişirin. Tavayı ocaktan alın.
* Şerbet için; su ve şekeri kaynatın. Birkaç damla limon suyu ekleyip ılınmaya bırakın. Ilık şerbeti ılık yufkanın üzerine gezdirerek dökün. Şerbeti çekince üzerine kalan çekilmiş fınıdığı serpip servis tabağına alın. Dilimleyerek servis yapın.
-
mısır çorbası
Malzemeler
2 bardak kirik misir
1 bardak kuru fasulye
4 bardak ayran
tereyag
Yapilisi
Aksamdan suya birakilan kirik misir ve fasulye sabahleyin haslanir. Bir tencereye su konularak kaynatilir.
Hazirlanan malzemeler kaynayan suya katilir. Pistikten sonra dinlenmeye birakilir.
Ayri bir kapta hazirlanan ayranin içine pismis kirma misir ve fasulye karisimi konulur.
Servis yapilacagi sirada yag eritilerek yemegin üzerine dökülür. Nane ve tuz ilave edilir.
-
mısır ekmeği
Malzemeler
2 su bardagi misir unu
2 su bardagi su
tuz
Yapilisi
1-Suyla misir ununu yogurun.Icine yeterince tuz koyun
2-Bir tepsinin tabanini yaglayin ve yogurulmus hamuru tepsinin icine yayin.
3-Firinda ustu kizarincaya kadar pisirin.
-
mersin yemeqi
1/2kg köftelik bulgur
1su bardağı tahin
1su bardağı ufalanmış ceviz içi
4-5domates
1kuru soğan
1tatlı kaşığı biber salçası
acı pul biber
karabiber ve kimyon
2salatalık
2domates
istenilen turşu
haşlanmış lahana yaprakları
maydonoz
marul
nar ekşisi
yapılışı
öncelikle bulgur bi leğene alınır.üzerine rendelenmiş domates vede soğan alınır eller suya batırılarak yoğurmaya başlanır .çiğ köfte gibi yoğurulur.daha sonra salçası va tahini eklenir yine yoğurulur
en son maydonozu,cevizi tuzu vede baharatları eklenir.ekşisi istenilen miktarda koyulur
diğer tarafta domates salatalık turşu ve haşlanan lahana yaprakları doğranır
hazırlanan köfte sulandırılır.
içine doğranan sebzeler eklenir
isteyen bunu sulandırmadan kısır gibide yiyebilir ama sulu hali daha güzel
afiyet olsun...
-
ıslama
1kg Yufka
1Kg Tavuk göğsü
250 Gr ceviz içi
Biraz Karabiber
Çok az miktarda margarin
YAPILIŞI:Tavuk haşlanır YUFKALAR PİŞMİŞ OLURSA DAHA İYİ OLUR
Soğuduktan sonra küçük parçalara bölünür yufkalar sigara böreği yapılacak şekilde bölünür tavuk parçarı yufkaya sarılır maşa ile haşlanmış olan tavuk suyuna sokularak alınır tabağa konur bir sıra olunca üzerine dövülmüş olan ceviz dökülür ve eritilmiş olan yağ ilave edilerek üzerine karabiber serpilir ve servis yapılır…afiyetle yenir http://www.forumuz.net/images/digers...icon_smile.gif
NOT : BU KASTAMONU YÖRESİNİN SEVİLEN BİR HAMUR İŞİDİR!
-
Biber Aşı
MALZEMELER
biber(kuru biber de olur)
soğan
pirinç
1 domates
sıvı yağ ya da tereyağ
nane
YAPILIŞIYemeklik doğranmış soğanlar yağda hafif öldürülür,doğramış 1/2kg kadar biber ilave edilip şöööyyle biraz kavrulur,ardından domates eklenir,suyunu bırakıp cekince bol nane ekilir,en son 1 kase yıkanmış pirinç koyulup 1e 2su ilavesiyle işlem tamamdır .Pilav kıvamında pişirilir.öğlen yemeği için harika bir seçenektir, deneyin ,beğeneceksinizhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/frown.gifpardon tabi tuz da eklerseniz iyi olur:laugh: unutmuşum:rolleyes2: )