-
sos tarifleri
Acılı Cevizli Sos
Malzemeler :
1 küçük kavanoz mayonez
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
Hazırlanışı:
Salça ve cevizi karıştırın. Karışımı mayoneze ilave edin.
Acılı cevizli sosu, sandviçlere sürebilir, haşlanmış etlerin yanında servis yapabilirsiniz.
-
ACILI SOS
MALZEMELER
300 gr soyulmuş domates
5 adet fesleğen yaprağı
2 adet acı kırmızı biber
3 diş sarmısak
tuz
HAZIRLANIŞI
Sarmısakla kırmızı biberi ince kıyıp, ateşte koyup biraz soldurun. Fesleğen yaprakları ile domatesleri de ince kıyıp buna ilave edilin. Tuzunu ekleyip tencereyi kapatın. 15 dk kadar pişirin. Bu zaman sonunda sos hala çok sıvı ise,tekrar kapaksız olarak ateşe koyun. Tam kıvamına gelince bir kaşık saf zeytinyağı ekleyin. Bu sosu makarnanın için kullanabilirsiniz.
-
Acili portakal sosu
MALZEMELER
2 Çorba kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
6 Çorba kaşığı portakal suyu
2 Adet kıyılmış acı kırmızı biber
1 Çorba kaşığı biber salçası
½ Su bardağı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içerisinde tüm malzemeleri karıştırın
AFIYET OLSUN!
-
Cig Köfte Sosu)
Malzemeler:
- 3 tane domates
- 1 tane salatalik
- 3 tane yesil biber
- bol maydonoz
- 3 sarimsak
- yarim kasik biber salcasi
- yarim kasik domates salcasi
- yarim cay bardagi zeytin yagi
- limon
- tuz
Yapilis:
Domates, salatalik ve biberler mutfak robotunda iyice cekilmesi gerekiyor (cok ufak olmasi gerek).
Maydonos ve sarimsak da ufak dograyin ve bütün malzemeleri bi kasenin icinde karistirin.
Bu kadar kolay afiyet olsun
-
Ahududu Sos
MALZEMELER
500 gr ahududu
2 normal su bardagi tozseker
YAPILIŞ TARİFİ
Ahududunu ( agaç çilegi) bir tencereye ezerek süzgeçten geçirin. Içine 2
bardak seker katin. 5 dakika kaynatin. Un çorbasindan daha koyu kivama
gelince atesten indirin.
Not: Bu salçayi mevsiminde daha fazla ölçüde hazirlayip buzdolabinda
saklamaniz da mümkündür. O zaman seker ölçüsü biraz artirilir
-
Anadolu salata sosu
Malzemeler
6 kahve fincanı zeytinyağı
2 kahve fincanı sirke
1 yumurta
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 çimdik karabiber
1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
1/2 çay kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı toz hardal
Sirke ve zeytinyağı hariç, diğer malzemeyi çukur bir kaba koyup, 1 yumurtayı çırpma teliyle iyice çırpın. Sonra sirke ve zeytinyağını ilave edip iyice karıştırdıktan sonra bir şişeye doldurun. İstediğiniz zaman iyice çalkalayıp kullanın.
-
Eşik (02 Eylül 2006)
Ananas Ketçabı
1 ananas
200 gr. kırmızı soğan
40 ml sıvıyağ
70 gr. salça
125 gr. sirke
Şeker
Pul biber
tuz
karabiber
Ananası ayıklayıp küp şeklinde doğrayın. Mikserden geçirerek püre yapın. Soğanı küçük küp doğrayarak az yağda pembeleştirin. Ananas püresini soğanların üzerine ekleyerek beraberce biraz kavurun. Salçayı, şekeri, tuzu, biberi ve şekeri ekleyerek koyulaşıncaya kadar kaynatın, soğutun, süzerek kavanoza alın
-
Ananaslı Peynirli Sos
Gereçler:
1 bardak ananas konservesi suyu
1 yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası
1 limon 1 portakal suyu
2 çırpılmış yumurta
3 yemek kaşığı lor (tuzsuz peynir)
Yapılışı:
1-Nişastayı meyve sularıyla karıştırın. Sıcak suya oturtarak 20 dakika, karıştırarak pişirin.
2-Önce yumurtaları, sonra da ezilmiş peyniri katın, 5 dakika sonra ateşten alın, soğutup kullanın
-
ANÇUEZ SOSU
Malzemeler :
900 ml. beşamel sos
3-4 çorba kaşığı ançuez esansı (veya 2 çorba kaşığı ançuez ezmesi)
50 gr. yağ
100 ml. krema
taze çekilmiş karabiber
toz kırmızıbiber
tuz
Hazırlanışı :
Sıcak beşamel sosa ançuez esansını veya ezmesini ekleyip karıştırın. Yağı
ve kremayı ilave edip, karıştırın. Tuz ve karabiberini kontrol edin. Biraz toz kırmızıbiber katarak sosu tamamlayın. İnce bir süzgeçten geçirip süzün.
Bu sos ızgara balıkların yanında servis edilebilir.
-
Ançüezli Tereyağı
Kullanılacak malzeme:
1 tüp ançüez ezmesi,
100 gram tereyağı.
Yapımı: Tereyağını tahta kaşıkla döverek İyice yumuşatmalı. Sonra çırparak krema durumuna getirmeli. Buna ançüez ezmesini katmalı. Karışımı çırparak iyice karıştır, diktan sonra üstüne nemli bir bez koyup buzdolabına koymalı.
Servis vakti buzdolabından çıkarmalı ve isteğe uygun biçimde salça veya ordövr olarak servis yapmalı.