-
meyveli tatlılar
AHUDUDU JÖLELİ ARMUT
Kullanılacak malzeme (8 kişi için):
8 iri armud,
1/2 küçük paket ahududu jölesi,
8 çorba kaşığı toz şekeri,
1 kahve kaşığı vanilya,
16 tane (veya şekerleme) ahududu,
Yapımı: Armutları ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Sert çekirdek yataklarını da çıkardıktan sonra armutları küçük bir kaba koyun. Şekerin tamamını armutların üstüne serptikten sonra bir bardak su ve vanilyayı kattıktan sonra kabı ateşe oturtun.
Armutlar hafifçe yumuşayacak kadar kaynadıktan sonra kabı ateşten indirin. Armutları birer küçük tabağa ikişer ikişer oturtun. Her armudun ortasındaki boşluğa birer ahududu yerleştirin.
Armuttan artan şurubu kullanarak jöle paketindeki tanımlamaya uyarak jöleyi hazırlayın. Sonra jöleyi soğuk bir yere bırakın.
Jöle soğuyup da sertleşmeye başlayacağı sırada armutların üstünü jöleyle örtün. Sonra tabakları buzdolabına koyun. Servis vakti bunları buzdolabından çıkarıp servis yapın.
-
Ahududu Tatlısı
4 kişilik Gerekli malzeme:
250 gr ahududu,
4 çorba kaşığı jöle
1 su bardağı tozşeker
4 çorba kaşığı sıcak su
2 su bardağı elma suyu
2 çorba kaşığı limon suyu
4 çorba kaşığı süt kreması
Ahududuların üzerine tozşekeri serpin.
Dört kaşık jöleyi 4 çorba kaşığı sıcak suya ilave edip eriyinceye kadar karıştırın. Elma suyu ve limon suyunu ekleyip iyice yedirin. Soğuduktan sonra ahududuları ilave edip harmanlayın ve servis kaselerine paylaştırın. Buzdolabında katılaşıncaya kadar bekletin. Süt kremasını sıkma torbasına alıp tatlının üzerine sıkın ve bir ahududu ile süsleyip servis yapın.
-
ANANAS ORLEAN
Kullanılacak malzeme:
1 kiloluk ananas,
150 gram pirinç,
1 çorba kaşığı tereyağı,
125 gram toz şekeri
1/2 litre süt,
1 bardak krem şantiy,
10 kiraz veya vişne şekerlemesi (taze kiraz da olabilir),
1 limon,
1 jelatin yaprağı,
tuz,
4 incir reçeli.
Yapımı:
Taze ananasın kabuklarını dikkatle çıkarmalı. Sonra ananasın ortasındaki sert, kabuklaşmış bölümü özel aletiyle çıkarmalı. Ananası on dilime ayırdıktan sonra dilimleri yayvan bir porselen veya pyrex kaba yanyana dizmeli. Üzerlerine 30 gram toz şekerini dökmeli ve marinatta vakit vakit çevirerek en azından üç saat bırakmalı (Taze ananası bulamayanlar konserve edilmiş ananas dilimlerinden yararlanabilirler. O vakit ananası kutusundaki suyundan çıkarmalı ve şeker içinde bir _ İki saat tutmalı.) Kalan toz şekeriyle sütü bir kuşaneye koyup ateşe oturtmalı. Bir çimdik tuzla 1 tatlı kaşığı sadece sarısı rendelenmiş limon kabuğu atıp karışımı kaynamaya bırakmalı. Süt kaynamaya başlayınca pirinci içine atmalı ve iyice pişinceye kadar yani bir çeşit koyu sütlâç oluncaya kadar kabı ateşte tutmalı. Pirinç pişince bu sütlâcı yağa bulanmış düz bir tabağa boşaltmalı ve bir spatulayla birbuçuk santim kalınlığında olabilecek bir şekilde düzelttikten sonra soğumaya bırakmalı. Bu koyu sütlâç soğuyup katılaşınca ananas dilimleri boyunda yuvarlaklara bölmeli ve bir servis küreğinin yardımıyle bu yuvarlak sütlâçları servis tabağına yerleştirmeli. Bunların üzerlerine birer dilim marinatlanmış ananas yerleştirmeli. Islatıldıktan sonra suyu sıkılmış ve ma. rinat suyunda benmari usulüyle eritilmiş olan jelatini soğuyunca bir fırçayla ananasların üzerlerine ve yanlarına sürüp buz dolabında dondurmalı. Servis vakti gelince krem şantiyi sıkma şırıngasına yerleştirmeli ve ananas dilimlerinin ortalarına süslü bir biçimde sıkmalı. Krem şantiy'in tam ortasına birer vişne veya kirazla birer parça incir reçeli oturttuktan sonra servis yapmalı.
-
Ananas piknik
Kullanılacak malzeme (5 kişi için):
1 taze ananas veya bir kutu konserve edilmiş şuruplu ananas,
2 kahve fincanı pudra şekeri,
5 iri kiraz tanesi.
Yapımı: Ananas tazeyse bunun dış kabuklarını kopararak soymalı ve etli meyvesini on dilime doğramalı. Ananas kutudaysa suyunu süzmeli ve böylece taze veya konserve ananas dilimlerini düz altlı bir kaba düzenli bir biçimde yerleştirmeli. Bu şekilde 2 saat buzdolabında soğutmalı. Servis vakti gelince her balon bardağa veya kristal kâseye ikişer ananas dilimi yerleştirmeli. Üstteki ananas dilimlerinin ortasındaki deliklere birer kiraz veya vişne oturtmalı. Pudra şekerini de serptikten sonra servis yapmalı.
-
Ananas Salatası
MALZEMELER
25-50 gr seker
150 ml su
2 küçük ananas ya da 500 gr konserve ananas
YAPILIŞ TARİFİ
Seker ve suyu bir tencereye koyup seker eriyinceye kadar hafifçe isitin.
Sogumaya birakin.
Ananaslarin bas yaprakli kismini birakip 3 kisma ayrin. Keskin bir biçak
kullanarak dikkatlice dis kabuktan 1 cm kalacak sekilde ananasin iç kismini
kesin. Kestiginiz parçayi küp küp kesip yarim üzümlerle birlikte suruba
karistirin.
Servis yapmak için: Ananas kabuklarini servis tabaklarina koyup
meyvelerle doldurun. Kasikla suruptan üzerine döküp üzerini kapatip en az
1 saat buzdolabinda tutun. Konserve ananas kullaniyorsaniz servis için
ayri kap bulundurun.
-
Ananas ve Üzüm Salatası
MALZEMELER
25-50 gr seker
150 ml su
2 küçük ananas ya da 500 gr konserve ananas
YAPILIŞ TARİFİ
Seker ve suyu bir tencereye koyup seker eriyinceye kadar hafifçe isitin.
sogumaya birakin.
Ananaslarin bas yaprakli kismini birakip 3 kisma ayrin. Keskin bir biçak
kullanarak dikkatlice dis kabuktan 1 cm kalacak sekilde ananasin iç kismini
kesin. Kestiginiz parçayi küp küp kesip yarim üzümlerle birlikte suruba
karistirin.
Servis yapmak için: Ananas kabuklarini servis tabaklarina koyup
meyvelerle doldurun. Kasikla suruptan üzerine döküp üzerini kapatip en az
1 saat buzdolabinda tutun. Konserve ananas kullaniyorsaniz servis için
ayri kap bulundurun.
-
Ananaslı Sufle (6 Kişilik)
Malzemeler
6 Çorba Kaşığı Ananas Suyu
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Kahve Fincanı Tozşeker
2 Yumurta
2 Çorba Kaşığı Un
1 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu
2 Çay Bardağı Light Süt
1 Çorba Kaşığı Pudra Şekeri
1/2 Portakal Kabuğu Rendesi
Tuz
Yemeğin Tarifi
Fırını 180 dereceye ayarlayın. Yarım su bardağı kapasiteli sufle kaplarını tereyağı ile yağlayın. Kalan yağı şeker ve yumurta sarısı ile köpükleşinceye dek çırpın. Portakal kabuğu rendesi, kabartma tozu ve elenmiş unu azar azar ilave edin.
Ananas suyu ve sütü mikserle karıştırın. Yumurtalı harcı azar azar ilave edin. 1 tutam tuzla çırpılmış yumurta aklarını ekleyip çırpmaya devam edin.
Karışımı sufle kaplarına dökün. Fırına verip 30-35 dak. pişirin. Üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.
-
ANANASLI TATLI
MALZEMELER
MALZEMESİ :
bir paket yulaflı bisküvi
bir paket krem şanti
bir bardak süt
bir çorba kaşığı mısır unu
bir büyük kutu ananas konservesi
bir kutu krem peynir
biraz tereyağı
HAZIRLANIŞI
Bisküvileri dövüp, kırın. Biraz tereyağı ile kanştırıp, servis tabağına koyup, buzlukta donmaya bırakın. Krem şantiyi bir su bardağı sütle çırpın. İçine krem peynirin yarısını katıp, karıştırın. Bu kanşım biraz ananas suyu ile sulandınlir. Diğer tarafta kalan ananas suyu, bir çorba kaşığı mısır unu ile pelte gibi pişirilir. Bisküviden yapılmış tartın üzerine krem şantili kanşım dökülür, sonra aııanaslar dizilir ve en üste ananas suyu ile yapılan pelte dökülerek buzdolabına kaldınlır. Ananas yerine vişne ile de yapılabilir.
-
Annemin Kabak Tatlısı
1 küçük bal kabağı
3 su bardağı toz şeker
Üzeri İçin;
Pekmez
İri dövülmüş ceviz içi
Kabak soyulur, dilimlenir. Uygun büyüklükte tencereye kabak dilimleri ve toz şeker kat kat konur. Bir gece kapağı kapalı olarak bekletilir. Ertesi günü kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirilir. Tencerenin içinde soğutulur. Servis sırasında üzerine pekmez gezdirilir, ceviz serpilir.
-
ARMUT ADDİSABABA
Bir kuşaneye 1 çorba kaşığı tereyağı, 3 kaşık un, 3 kaşık toz şekeri, 2 kaşık kakao ve bir fincan soğuk süt koyunuz ve bunları iyice karıştırarak birbirine iyice yediriniz. Sonra üzerine tahta bir kaşıkla karıştırdığınız bu karışımın kaynamış ve ılıtılmış yarım kilo sütü azar azar dökünüz. Dörtte bir limonun suyunu da karıştırdıktan sonra bu çikolatalı kremayı kaynatınız.
Kaynamaya başlayınca ateşin ısısını azaltınız ve 5 dakika daha pişiriniz. Sonra bu kremayı 5 küçük kâseye bölerek boşaltınız. Bu arada bir başka kapta 5 armudu 2 bardak elma ya da armut suyunu 2 fincan toz şekeriyle pişiriniz.
Armutlar pişince herbirini bir kâseye koyarak servis yapınız.